Keskiviikko 22.5.2019

EU pääsi sopuun: Turvapaikanhakijoille maihinnousukeskuksia Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan

Luotu: 
29.6.2018 07:40
Päivitetty: 
29.6.2018 11:13
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Liittokansleri Angela Merkel tarvitsi turvapaikkasopua Saksan hallituksen sisäisen kiistan rauhoittamiseen.
|

EU:n päämiehet pääsivät aamuyöllä neljän jälkeen Brysselissä sopuun maahanmuuttoa koskevasta kiistasta, Kauppalehti kertoo. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi aamuyöllä sovun syntyneen.

EU:n johtajat päättivät selvittää pikaisesti alueellisten maihinnousukeskusten perustamista sekä Eurooppaan että Pohjois-Afrikkaan pakolaisten käännytystä ja turvapaikkarekisteröintiä varten.

Alunperin EU-johtajat puhuivat keskusten perustamisesta mahdollisesti vain Pohjois-Afrikkaan. Pakolaisjärjestö UNCHR ilmoitti kuitenkin toivovansa, että keskuksia voidaan pystyttää meren molemmin puolin eli myös Eurooppaan. EU:n suunnitelmassa Euroopan keskukset ovat kuitenkin EU-alueen ulkopuolella, joskin EU:n sisällekin niitä voitaisiin vapaaehtoisten valtioiden toimesta perustaa.

EU haluaa UNHCR:sta kumppanin, jotta ihmisoikeudet maihinnousukeskuksissa voidaan turvata. Siksi UNHCR:n sana painaa.

Italian vastahanka venytti kokousta. Italia uhkasi estää EU:n päätöksenteon ja loppupäätelmien syntymisen, jos sitä miellyttää lopputulemaa ei saada aikaan.

Italian lisäksi myös maahanmuuttokysymyksissä omia polkujaan huidellut Visegrad-ryhmä suostui sopimukseen.

LUE LISÄÄ:

Eurooppa-neuvosto: EU-maiden pysäytettävä turvapaikanhakijoiden siirtyminen maasta toiseen

Sisäministeri Mykkänen: Turvapaikkajärjestelmä tullut tiensä päähän – hallitsematon rajanylitys lopetettava

Saksan yleisradio: Välimeren maat sulkivat jo satamansa – Italia ei ole ainoa pelastusaluksia hylkivä

Nyt alkaa Emu-kiistely

Tänään perjantaina johtajien pitäisi antaa siunaus rahaliiton (Emun) syventämiselle. Myös siinä Italia on ollut poikkiteloin.

Italian pääministeri Giuseppe Conte on ilmoittanut, että Italia haluaa lisätä riskinjakoa EU-maiden kesken, mutta ei suostu mihinkään ehtoihin, kun rahaa myönnetään eurobudjetista tai Euroopan vakausmekanismista.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire puolestaan on ilmoittanut, ettei eurobujetti ole neuvottelukysymys Ranskalle. Ranska edellyttää suhdannetasausjärjestelmän perustamista. Budjetti- ja EVM-rahoitukselle olisi kuitenkin tiukat ehdot.

Eurobudjetin rahoitusta voisi käyttää investointeihin, koulutukseen ja rakenneuudistuksiin. Raha olisi lainarahaa, jonka korkokulut maksettaisiin yhteisestä pussista.

EVM:n lyhytaikaisen rahoituksen ehdoksi on laitettu budjettikurin noudattaminen. Italian hallituksen mielestä ehdot vain ruokkivat talousongelmia, eivät ratko niitä.

12 maata, Suomi mukaan lukien, suhautuu eurobudjettiin kielteisesti. Tosin Ranskan ja Saksan pohjapaperissa rahan saannin ehdot ovat sen verran tiukat, että Suomelle ne ainakin viime kädessä käyvät.

Päivitys klo 11.12: selvennetty, että neuvosto päätti selvittää maihinnousukeskusten perustamista, eikä vielä tehnyt päätöstä niiden perustamisesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Luojan kiitos !

Kiitos Seehofer, Conte ja Visegrad !

Päivän hesarin mukaan 93% ”pakolaisista” ei ole turvan tarpeessa vaan saapuu taloudellisista syistä.

Valhe siis päättyy vihdoinkin.

Vihervasemmisto näyttäytyy tästä eteenpäin uudessa valossa: omaan pesään kusevina valehtelijoina.

Markku Nieminen

Niinpä niin, Euroopan hyvä tulevaisuus on vain tuon pienen maiden ryhmän ja Italian harteilla! Meidän tollot ottavat kaikki vastaan. Varsinkin vihervasemmisto, joka on koko ajan valehdellut silmät korvat täyteen meille pakosta ja tasa-arvosta.

Mikko Toivonen

Vaikka tämä ajatuksen suuntainen on parannus lähtökohtaan mikä oli täysin kohtuutta ja ajatusta vaille, niin se on kaukana siitä mitä koko asian palauttaminen hallintaan pysyvästi edellyttäisi.
Tasoltaan tämä ajatus on yhtä kevyttä luokkaa kuin Suomen Sote-Maakunta kauppa vedätys ajatus
Ensin olisi tehtävä koko maahanmuutto politiikan moraalis-filosofinen reivaus.
Sen olisi vapautettava ”halpamaidenkin” työvoiman palkkaamismahdollisuus kotimaista lievemmin ehdoin, mutta kuitenkin niin valtion ja EU valvoman ettei ihmisiä raa’asti hyväksikäytetä mitä jonkin verran on tapahtunut eniten ulkolaisia halpamaista työllistävissä maissa kuten GCC maat,
Tärkeintä minkä tahansa hallinnan onnistumiselle on se, että Unionin ulkorajat pitävät aukottomasti
Kokoontumiskeskuksia tietysti voi olla, mutta tosiasiassa jos rajat pitävät ja työnantajat saavat valtion kontrolloimana tuoda melko vapaasti työvoimaa määräaikaissopimuksin ja itse silloin sitoutuneina minimiehtojen ja asuttamisen noudattamiseen, niin tarvittaisiin vain EU tietotoimistoja joista pyrkijät saavat lähinnä työpaikkatietoa ja yhteystietoja. Ei tarvota mitään valheellisia pakolaisjonotusleirejä joka puolella. Ainoastaan sotaa käyvien kansakuntien rauhallisempiin naapureihin, joissa sitten voi perushuollettuna mennä pakolaispaikkajonoon.
Tällä hetkellä systeemin toimiakseen on pidettävä sisällään palautusleirisopimukset joidenkin maiden kanssa, minne voidaan palauttaa kaikki paperinsa kadottaneet ja tunnettuun kotimaahansa palaamaan kieltäytyvät karkotus päätöksen saaneet. Vähän samaan tyyliin kuin Australian käyttämät Papua NG ja Nauru leirit. Lähteä saa niiltä vapaasti kotimaahansa jos sellaisen sinne jouduttuaan yhtäkkiä muistaakin.
EU taa auttaa tällaisten leirien ylläpitäjämaata niin ette köyhä maa kuten vaikkapa Niger, joudu hommaa tappiolla tekemään vaan siitä on taloudellista hyötyä myös palautusleirin maalle.
Mutta:
1. EU ulkorajat vesitiiviiksi’
2. Koko maahantulopolitiikka täyteen uudelleenarviointiin niin että määräaikaisviisumilla kyetään ottamaan halpamaista työvoimaa laillisesti kevennetyillä ehdoilla kotimaiseen verrattuna aluksi, mutta aina merkittävästi paremmilla edellytyksillä kuin tulijan alkuperämaassa on tarjolla. Tällä tavalla esimerkiksi GCC maat ja osin moni kovan talouden maa kuten Singapore, Malesia ja Australia työllistävät näitä halpamaiden pakolaispotentiaaleja kaikkien eduksi ja GCC alueella miljoonittain