Tiistai 21.5.2019

Työministeri hämmästyi ”hurjia” puheita aktiivimalli 2:sta: ”Hyvänen aika – tämä on huomattava lievennys”

Luotu: 
29.6.2018 13:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Työministeri Jari Lindström (sin.) joutui kauden viimeisellä kyselytunnilla opposition hampaisiin hallituksen työllisyystoimien takia. Arkistokuva.
|

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan aktiivimalli kakkoseksi ristitty omatoimisen työnhaun malli on ”huomattava lievennys” nykytilanteeseen. Oppositio kuitenkin ryöpytti ministeriä mallista kyselytunnilla.

Ministeri esitteli hallituksen suunnitelmia aiemmin torstaina medialle. Lue mallista tarkemmin: Työtön, näin karenssit ovat keventymässä – Lindström tarkensi, mitä ”aktiivimalli 2” tarkoittaa

Hallituksen työllisyystoimet nousivat kauden viimeisen kyselytunnin pääaiheeksi ja suurin oppositiopuolue SDP otti ne esille heti kyselytunnin aluksi. SDP jahtasi ministeriltä suoraa vastausta yhteen kysymykseen läpi ensimmäisen puolituntisen. Kyllä tai ei -vastauksen hakemisesta tuli demareiden ykköskysymys torstain kyselytunnilla.

– Jos täyttää työnhakuehdon aktiivimalli kakkosen mukaisesti mutta ei työllisty, niin menettääkö aktiivimalli ykkösen mukaisesti työttömyysturvaa 5 prosenttia vai ei. Vastatkaa vain ”kyllä” tai ”ei”, se riittää, muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi.

Kyllä tai ei -vastaus jäi saamatta, mutta ministeri vastasi kysymykseen useaankin otteeseen. Hän painotti, että aktiivimalli ja omatoimisen työnhaun malli ovat kaksi eri systeemiä, mutta päällekkäisten sanktioiden toteutuminen on estetty jo nykyisessä lainsäädännössä. Jos työttömälle napsahtaa karenssi, sen päätyttyä aloitetaan ”puhtaalta pöydältä”. Työtön ei siis voi joutua päällekkäin sekä karenssiin että aktiivimallin etuusleikkuriin.

–Karenssin päätyttyä aktiivimallin tarkastelujakso alkaa alusta. Ja jos etuutta oli ehditty alentaa ennen karenssia, se palaa normaalin suuruiseksi. Karenssin jälkeen aloitetaan siis ikään kuin puhtaalta pöydältä, Lindström sanoi.

Onko velvoite 4 hakemusta?

Omatoimisen työnhaun malli ei sinänsä ole uusi järjestelmä, sillä työttömän pitää jo nykyisin raportoida työnhaustaan verkossa karenssin uhalla. Uutta on tarkka määritelmä sille, kuinka montaa työpaikkaa on haettava. Mallin mukaan työnhakijalta edellytetään korkeintaan neljän työmahdollisuuden hakemista kuukaudessa vastineena työttömyysturvasta. Oppositio tosin tulkitsi, että velvoite on aina neljä hakemusta kuukaudessa.

– Se ei ole kategorisesti neljä työpaikkaa. Se on nolla–neljä riippuen siitä, mikä on sen alueen työllisyystilanne, mikä on sen henkilön oma tilanne. Sen perusteella tälle henkilölle määritellään, kuinka montaa työpaikkaa hänen täytyy hakea. Se voi olla jopa nolla, jos se alueen tilanne tai henkilön tilanne tähän vaikuttaa, Lindström kuitenkin sanoi kyselytunnilla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kuitenkin tulkitsi, että kyllä velvoite alkuvaiheessa ”on neljä työpaikkaa, ja sen jälkeen arvioidaan ja katsotaan, onko se 0–4”.

Vaikka sanktiot eivät ole päällekkäisiä, velvoitteet ovat: Huolimatta siitä, että työtön hakisi aktiivimalli kakkosen mukaisesti töitä joka kuukausi, hänen työttömyysetuuttaan leikataan aktiivimallin leikkurin mukaisesti, jos hän ei lainkaan työllisty tai muutoin täytä aktiivimalli ykkösen aktiivisuusvelvoitetta. Jos taas työtön ei hae riittävästi töitä aktiivimalli kakkosen mukaisesti, karenssi iskee, vaikka hän olisikin täyttänyt aktiivimalli ykkösen aktiivisuusehdon.

– Tässä on kaksi eri asiaa kyseessä: omatoimisen työnhaun malli ja sitten aktiivimalli. Tämä toinen on siis se, että sitä työtä koetetaan hakea, ja jos ei sitä onnistu saamaan, niin silloin se aktiivimalli, totta kai, puree. Totta kai puree, Lindström sanoi.

Oppositio piti velvoitteiden päällekkäisyyttä epäreiluna.

– Eli jälleen kerran tulee uusi muoto, joka johtaa karenssiin, vaikkakin porrastettuun ja sinänsä perustellumpaan, sanoi entinen työministeri Tarja Filatov (sd.).

Karensseihin tulee porrastus

Lindström ihmetteli keskustelussa opposition kovaa kieltä. Kansanedustaja Rami Lehto (ps.) vaati ministeriä perumaan molemmat aktiivimallit ja ”rajut leikkaukset” etenkin vaikeasti työllistyviltä.

–Aktiivimalli ykkösellä te veitte monen työttömän pöydästä leivän ja jätitte vesilasin. Nyt te aktiivimalli kakkosella olette viemässä sen pöydänkin, millekä sen vesilasin laskisi. Aika hurjaa menoa hallitukselta, Lehto sanoi.

Lindström kehotti Lehtoa lukemaan esityksen, kuten hän aiemmin oli kehottanut muuta oppositiota. Hän on tyytyväinen malliin, joka hänen mukaansa luottaa työttömien omiin ilmoituksiin. Hän huomauttaa, että sanktio ei uudessa mallissa tule heti, vaan ensin tulee muistutus.

– Lukekaa nyt, hyvänen aika, tästä omatoimisen työnhaun mallista ennen kuin lähdette sanomaan mistään kovista ja pehmeistä arvoista. Tämä on huomattava lievennys nykytilanteeseen, huomattava lievennys – luotetaan ihmisiin. On tämä porrastus, ei tule heti sanktiota. Kyttääminen ja kuulustelu jäävät paljon vähemmälle, byrokratia vähenee.

– Karenssimalli täytyy joka tapauksessa uudistaa tänne uuteen maailmaan, mihinkä me olemme menossa. Jos te olisitte lukeneet tämän omatoimisen työnhaun mallin, tämän esityksen, te kiittäisitte sitä. Te kritisoitte ja vastustatte jotain sellaista, koska te ette pidä tästä hallituksesta, Lindström sanoi ja puhui isosta luottamusloikasta.

Nykyisin karenssit rapsahtavat työttömille ilman varoitusta vähintään 30–90 päiväksi. Porrastetussa mallissa annettaisiin ensin muistutus, sitten 10 päivän karenssi, sitten 20 päivän karenssi ja lopulta työssäolovelvoite, jos menettely toistuu. Kovin karenssi, 90 päivää, seuraisi jatkossakin varmasta työpaikasta kieltäytymisestä, mutta vain, jos kieltäytyy kokopäivätyöstä.

Työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä annettujen karenssien määrä on kasvanut huimasti aiemmin. Taustalla on ennen kaikkea uusi verkkoseurantajärjestelmä sekä työtarjousten radikaali lisääntyminen, josta jo Jyrki Kataisen (kok.) hallitus linjasi.

Lue myös: Nyt tuli yllättävä havainto aktiivimallista: Työtön saanut keskimäärin puolikkaan päivärahan enemmän kuin aiemmin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raili Sergejeff

Miten niin lievennys? Aktiivimalli ykkönenhän jää voimaan!

Eilen uutisissa Lindström oli todella ylimielinen (eduskunnan kyselytunti) kertoessaan aktiivimallista ja tästä uudesta mallista.

Haki töitä tai ei, aktiivimalli 1 tai 2 purevat. Jos ei saa työtä, jota on hakenut, vaikka sataa paikkaa olisi hakenut, aktiivimalli 1 puree. Molemmathan olisivat voimassa! Eihän siinä ole mitään järkeä!

Ja sitten mediakin menee siihen lankaan, että aktiivimalli 2 on lievempi! Puhutaan "puhdasotsaisesti" lieventyneistä ehdoista uuden aktiivimallin myötä, mutta eiväthän ne ole lieventyneet kokonaiskuvaa katsoessa, kun aktiivimalli 1 on kuitenkin voimassa!

Osaa se Lindström olla ylimielinen! Katsokaa hänen naamaansa ja ilmettään viimeisen lauseen kohdalla "tottakai puree, tottakai puree" eilisissä uutisissa.

Kannattaa kuunnella/katsoa eiliset puoli yhdeksän uutiset Areenasta ja sieltä Lindströmin vastaus Rinteelle. Alkaa noin 16 min. kohdalla.

Ihan kuin Lindström olisi haastamassa riitaa tanssi-iltana jonkun työväentalon takana kännissä humpanjytkeen kuuluessa taustalla.

Ja ne toiset siellä istua pollistelemassa omahyväisinä - ja Soinin välihuomautus! Kyllä on oksettavaa porukkaa.

Pertti Ikonen

@3
Minulle työkkäristä on kerrottu Maria Anttoinemaisesti (=syökää leivoksia jos ei ole leipää), että mene töihin yhdistykseen, niillä on töitä vaikka kuinka paljon. No töitä on yhdistyksillä järjestää jos he saavat palkkatukea työllistämisekseni. Näin eräs yhdistys kertoi. Tosin työt olisi pitänyt aloittaa työkokeiluna josta palkkaa ei olisi maksettu puoleen vuoteen. Se jäi epäselväksi, että kuinka pitkä koeaika olisi ollut normaalia pienemmällä palkalla työsuhteen alussa.

Sirpa Parkkila

"Omatoimisen työnhaun malli ei sinänsä ole uusi järjestelmä", eihän Te-toimistot ole tähänkään asti niitä töitä työttömälle osoittanut. Kyllä niitä töitä on ihan itse pitänyt hakea ja hakemuksia väsätä. Ainoa uusi asia tässä Aktiivi 2 on se, että tulee karenssia. Ihmettelen vaan, mitenkä sinä todistat Te-toimistolle, että olet hakenut työpaikkoja, esim. jos sinulla ei ole käytettävissä tietokonetta, vaan lähetät hakemuksen kirjeenä työnantajalle ja mitenkä taataan, että posti vie hakemuksen perille ja että myös työnantaja sen kirjeen avaa tai laittaa suoraan silppuriin. Jos taas laitat hakemuksen sähköisenä esim sähköpostilla, niin sehän jää taas omaan sähköpostiin lähetettyjen puolelle. Taitaa olla niin, että hakemuksien laatiminen on vielä ihan jees juttu, mutta niistä hakemuksista raportoiminen Te-toimistolle taitaa tuottaa suurta työtä koko yhteiskunalle. Ei voi muuta kun huokailla Arkadianmäen touhuja ja odotella että 7 vuotta vaan menis nopeasti ja pääsis sinne eläkkeelle, jolleivat sinä aikana kerkiä nostaa eläkeikää.

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" kaipaa lisää allekirjoittajia!

- -"Me, tämän kansalaisaloitteen laatijat ja allekirjoittajat, yhdessä vaadimme HE 124/2017 kumoamista, ja esitämme puolestamme, että kumotun aktiivimallin tilalle vahvistetaan "Aidosti palkitsevan aktiivimallin" mukainen laki, joka antaisi sen saman 4,65 % lisäyksenä aktiiviselle työttömälle työttömyyskorvausta korottaen, jos hän työllistyy joko palkkatyöhön tai sovittuun vapaaehtoistyöhön tai muuten osoittaa aktiivisuuttaan HE 124/2017 mukaisesti.

Näin "Aidosti palkitseva aktiivimalli" olisi ihmisarvoa turvaava ja aidosti palkitseva oikeudenmukainen malli kaikille niille, jotka tämän uuden aktiivimallin motivoimina työllistyvät tai muuten aktivoituvat. Työttömyysturvan 300 euron suojaosuuteen ei tule kuitenkaan kajota tässä yhteydessä.

"Aidosti palkitsevassa aktiivimallissa" tulisi yhdeksi aktiivisuuden osoitukseksi hyväksyä jo hyväksyttyjen HE 124/2017 lakiesityksessä esiteltyjen tapojen lisäksi se, että työtön tarjoaa apuaan vapaaehtoisesti oman lähiomaisen, esimerkiksi kotona asuvan vanhuksen, tai oman lähinaapurinsa avuksi oman kunnan sosiaalitoimen hyväksymin perustein. Myös pienimuotoinen vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhdistystoiminnassa - tai vaikka urheiluseurassa - takaisi samat 4,65 %:lla korotetut työttömyyskorvausperusteet. Nyt tarvitaan aidosti luovia ja kannustavia osallistamisen ja osallistumisen tapoja." - -
--
Käy Sinäkin heti allekirjoittamassa alla olevan linkin kautta:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Kuisma Jussi

Näiden selkärangattoimien henkilöiden puoluetta ei ole äänestänyt yksikään äänioikeutettu suomen kansalainen ja nämä henkilöt ovat kuin mailmanomistajat eli taitaa tulla joukkoloikkaus ennen vaaleja olisiko Kepu ottamassa nämä elintasokarkurit vastaan

Harri Määttä

Täytyy todeta, että Suomella on tyhmin ministeri ja vielä työministerin nimikkeellä. Oli Leppästä ja sun muuta, mutta tämä jätkä on kaiken huippu. Mistä näitä jne. tulee, kuten ennen oli mainoksessa. Vanhaa SMP:n perua ja nyt smurrffeja. Voisi kohta tehdä lasten laulun "Smurffeja siellä, Smurffeja täällä, ei niillä ole järkeä millään säällä." V...u mikä idiootti tämä jätkä on. Sama juttu Soini ja Terho. Pihalla kuin tamppoonin naru, asioista ja työelämän tosiasioista. Tosiasia on se että yli viisikymppisten työllistyminen on nykytrendien mukaan mahdotonta. Työnantajien maksut kasvavat suhteettoman paljon kun palkkaat yli viisikymppisen. Mielikuvat siitä että tänä päivänä pitää verkostoitua on ok, mutta jonkun ne työtkin täytyy tehdä. Ei ole aikaa olla somessa ja verkostoitua. Muuten jää työt tekemättä. Some hallitsee liikaa nykyään myös työllistymistä. Ennen puhuttiin jupeista. Oli NMT,BMW ja HIV.
Tämä "Kersasukupolvi" on kävellyt valmiiseen pöytään, kuten Sipilä ja nämä muut mulkut. He luulevat rakentavansa lestadiolaisten opeilla parempaa Suomea. Voi vittu. Hävetkää. Sote kytkettiin maakuntamalliin ja onneksi Vapaavuori ja Lepomäki löi jarrua. Orpo voisi ottaa järjen käteen ja alkaa miettiä Puolangan pojan motiiveja, vaikka vaimo onkin samalta kylältä. Se ei meinaa sitä, että ollaan sukulaisia vaikka " Teidän isän puujalka on meidän metsästä."
Tuntuu vaan siltä että mykkä taluttaa sokeaa ja ollaan kuin norsut posliinikaupassa.

Esa Ojanlatva

Kyseessä on puhdas ihmisten ja työttömien halventamista jolla pyritään viemään työtyömien ihmisarvo. Juutalaisillakin oli osittain helpompaa natsisaksassa sillä osa tapettiin ilman kidutusta. Nythän nämä kotikapitalistit haluavat kiduttaa huvikseen työttömiä. Seuraava vaihe on, jos ei löydy työtä 3 kk kuluessa kun on tehnyt hakemukset, niin saa automaattisen 6 kk karenssin ja joutuu hakemaan uudestaan korvauksia ja odottamaan vielä 6 viikkoa. Kelalla tulee kiire. Suomalainen on lammas joka valittaa vain täällä palstoilla ja somessa.

Jarkko Tolonen

Sain kerran rakennus töitä työkkärin kautta. 4viikon työt ensimmäinen tili kuuden viikon päästä ja loput eli puolet ja lomarahat 2 ja puolen kuukauden päästä. Piti uhata liitolla ja palkkaturvalla, että saisin palkkani. En olekaan sen jälkeen kysellyt töitä työkkäristä. Tässä tapauksessa työnantaja oli se petturi.