Maanantai 20.5.2019

Nyt tuli yllättävä havainto aktiivimallista: Työtön saanut keskimäärin puolikkaan päivärahan enemmän kuin aiemmin

Luotu: 
29.6.2018 18:16
  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
|

Yleinen työttömyys kassa YTK arvioi, että työtön voi nykyään saada kokonaisuutena enemmän etuutta kuin ennen aktiivimallia, vaikka hän ei olisikaan ollut aktiivinen. Sipilän hallitus on joutunut kovaan ryöpytykseen aktiivimallin takia.

Suomen suurin työttömyyskassa YTK huomauttaa, että vuoden alusta voimaan tullut lakimuutos on helpottanut työttömän elämää vähentämällä omavastuupäiviä kahdella seitsemästä viiteen. Hallitus oli aiemmin pidentänyt omavastuuaikaa ja palautti sen nyt viiteen päivään.

Aktiivimalli alentaa päivärahaa, jos työtön ei täytä sen aktiivisuusehtoa. Käytännössä siis työttömyyden alun omavastuupäiviä siirrettiin myöhemmäksi työttömyyden ajalle.

–Olemme YTK:ssa antaneet aktiivimallin myötä yli 16 000 päätöstä päivärahan alentamisesta. Samalla jo lähes 17 000 työtöntä on hyötynyt kaksi päivää lyhyemmästä omavastuuajasta, sanoo YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund tiedotteessa.

Lyhentyneestä omavastuuajasta seuraa, että työttömän saama raha ei välttämättä juurikaan muutu verrattuna aikaan ennen aktiivimallia, vaikka aktiivisuutta ei kertyisi. Näin käy, jos työttömyysjakso on lyhyt.

–Meillä työttömyys kestää keskimäärin noin 115 maksupäivää. Kun huomioi lyhentyneen omavastuuajan, saa työtön tällaisessa tilanteessa noin puolikkaan päivärahan enemmän kuin aiemmin, vaikka ei olisi ollut aktiivinen, Eklund laskee.  

Hallitus lupaili aktiivimalliin korjauksia kevään kehysriihessä. Eklundin mukaan nyt monia toivottuja uudistuksia ollaan tuomassa aktiivimalliin.

Elokuun alussa on tulossa muutos, jonka johdosta lyhytkestoinen ja sivutoiminen opiskelu voitaisiin hyväksyä aktiivisuudeksi. Lausunnolla on myös muistio, jonka mukaan jatkossa myös osa kolmannen sektorin toimijoista eli yleishyödyllisistä järjestöistä voisi järjestää aktiivisuuteen hyväksyttävää toimintaa. Myös työnantajan velvollisuuksiin kuuluva irtisanomistilanteisiin liittyvä valmennus olisi hyväksyttävää. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyspalveluihin liittyvä hanke on otettu mukaan.

–Nämä ovat toivottuja ja hyviä muutoksia, Eklund arvioi.

–Kiitosta ansaitsee myös se, että esimerkiksi Euroopan rakennerahastojen tuki on erikseen mainittu siten, että se ei ole este aktiivisuuden hyväksymiselle.

Harkintaa uudistuksien viimeistelyssä kuitenkin vielä tarvitaan.

–Ministeriössä on arvioitu, että näistä uusista toimenpiteistä tarvittaisiin järjestäjän todistus, jotta aktiivisuus voitaisiin todeta. Tämä lisää byrokratiaa. Hakemuksella ilmoitetun pitäisi riittää, muu menee paperinpyörittelyksi, vaikka ajatus onkin lähtökohtaisesti hyvin perusteltu, Eklund sanoo.

Lue myös: Työministeri hämmästyi ”hurjia” puheita aktiivimalli 2:sta: ”Hyvänen aika – tämä on huomattava lievennys”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku, jos kommenttisi oli tarkoitettu minulle, en halveksi ko. summaa.

Pointtini oli tässä se, että kylläpä moisesta summasta näin päin - "suurena kädenojennuksena" työttömäksi jääneelle - tehtiin näin isot otsikot.

Vai oliko ehkä tarkoituskin osoittaa tämä seikka alleviivaten: päättäjien pöydiltä putoaa ikään kuin vahingossa jotakin myös kaikkein vähävaraisimmille, kuten työttömäksi jääneille. Sellainen tunne tästä uutisesta tuli minulle, henkilökohtaisesti.

Juha Väkimies

Tilastojen VÄÄRIN tulkitsemista! Niistä 16 000 joiden pvrahaa on leikattu ehdoton enemmistö on kärsinyt sen 7 pv karenssin jo, ei 5 pv. Tuosta kahdesta päivästä kun vähennetään tämä tilastollinen 0,5 pv, niin keskimäärin päästään (koska 16 0000 hlöä -2 pv vs 17 000 hlöä +0,5 pv) hyvin lähelle OIKEAA tulosta eli TÄHÄN MENNESSÄ työtön on HÄVINNYT keskimäärin noin 1,5 päivärahaa!! Ja sitäpaitsi omavastuupäivät on OMA pykälänsä, ihan sama onko niitä 1 vai 100, aktiivimallin mukaisesti leikataan mikäli et ehtoja täytä!!

Juha Väkimies

Tilastojen väärin tulkitsemista! Niistä 16 000 joiden pvrahaa on leikattu ehdoton enemmistö on kärsinyt sen 7 pv karenssin jo, ei 5 pv. Tuosta kahdesta päivästä kun vähennetään tämä tilastollinen 0,5 pv, niin keskimäärin päästään (koska 16 0000 hlöä -2 pv vs 17 000 hlöä +0,5 pv) hyvin lähelle oikeaa tulosta eli tähän mennessä työtön on hävinnyt keskimäärin noin 1,5 päivärahaa!! Ja sitäpaitsi omavastuupäivät on oma pykälänsä, ihan sama onko niitä 1 vai 100, aktiivimallin mukaisesti leikataan mikäli et ehtoja täytä!!