Maanantai 20.5.2019

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”

Luotu: 
30.6.2018 10:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat heinäkuussa Helsingissä. Arkistokuvassa presidentit Vietnamissa viime marraskuussa.
|

Valtiotieteen tohtori, historian tutkija Jukka Tarkka arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa tarjota Helsingin huippukokouksessa näennäisiä myönnytyksiä Minskin sopimukseen saadakseen helpotusta Venäjän vastaisiin sanktioihin.

–Putinin suuri strategia Helsingin huippukokouksessa voi hyvin perustua sellaiseen rooliin, jossa hän on tarjoavinaan myönnytyksiä Minskin sopimuksen tulkintaan päästäkseen eroon sanktioista. Trump ei ole edes Minskin sopimuksen osapuoli, joten voi hövelisti luvata mitä vaan, Tarkka kirjoittaa blogissaan.

–Kun kaikki hurmautuvat Putinin näennäisistä myönnytyksistä, kukaan ei muista Krimiä, joka  on varsinainen luuranko Kremlin kaapissa. Krimillä oli sentään kysymys valtiollisen rajan siirtämisestä yksipuolisella päätöksellä, asevoimilla uhaten ja vastoin kansainvälisen oikeuden ja käytöskoodin kaikkia säädöksiä. Siihen verrattuna Minskin sopimus on toisen luokan juristeriaa, hän jatkaa.

Pari päivää aikaisemmin hän luonnehti blogissaan Trumpia amatööriksi viitaten tämän tapaamiseen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

–Singaporen johtajatapaamisen jälkeen kerrottiin, että neuvottelut Pohjois-Korean ydinaseistuksen ja -tutkimuksen purkamisesta alkavat pian. Presidentti Trump oli siitä niin hyvillä mielin, että päätti lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa. Sitten Pohjois-Korea alkoi uudistaa jo osittain tuhottua ydinasetutkimuskeskustaan. Niin helppoa diktaattorin on höynäyttää vastapuoli, kun pöydän toisella puolella istuu touhukas amatööri. Seuraava näytös Helsingissä, Tarkka totesi.

Myös Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt nostaa tapaamisen Kimin kanssa esiin ennakoidessaan Trumpin ja Putinin huippukokousta.

–On huolestuttavaa, jos Trump käyttää jälleen samaa käsikirjoitusta. Silloin saamme nimittäin kuulla, että Putin on venäläisten rakastama johtaja, luotettava ja nämä kaksi johtajaa rakentavat hienon suhteen välilleen. Trump tulee sanomaan, etteivät Krimin tapahtumat olleet Putinin syytä ja että Naton harjoitukset Euroopassa ovat provosoivia, Bildt toteaa mielipidekirjoituksessaan Washington Postissa.

Bildtin mukaan Trumpin tulisi sen sijaan puolustaa Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja tuomita Krimin tapahtumat.

–Toivottavasti huippukokouksessa puolustetaan länsimaiden etuja ja arvoja. Mutta kuka tietää. Varmaa on se, että Euroopassa ollaan hermostuneita, hän kommentoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola puolestaan arvioi, että tapaaminen Putinin kanssa on Trumpille tapa lisätä painetta Naton huippukokoukseen, joka pidetään juuri ennen presidenttien tapaamista.

–Matka G7:stä Singaporeen tarjoaa varoittavan esimerkin matkalla NATO-huippukokouksesta Helsinkiin. Trumpin näkökulmasta kokous Putinin kanssa on tapa lisätä painetta NATO-kokoukseen. Se on luettavissa utimatumina NATO-maille ja erityisesti Saksalle, hän kirjoittaa Twitterissä.

Trump ja Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan keskustelujen aiheet täsmentyvät tulevien kahden viikon aikana, mutta agendalla varmasti on kansainvälinen tilanne kokonaisuudessaan. 

–Pienetkin edistysaskeleet jännityksen lieventämisessä olisivat kaikkien edun mukaisia. Aion omissa keskusteluissani presidenttien kanssa ottaa esille huolemme jännittyneestä tilanteesta Itämerellä sekä arktiset tavoitteemme, erityisesti mustan hiilen päästöjen yhteisen torjunnan, Niinistö kommentoi torstaina.

Lue lisää:

Näistä Sauli Niinistö puhuu Trumpin ja Putinin kanssa: ”Aion ottaa esille hyvin kiireellisen asian”

Nyt se on varmaa: Trump ja Putin tapaavat Helsingissä heinäkuussa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Bildtin mukaan eurooppalaisia valehtelijoita hirvirrää jos Trump puhuu totta.

„Putin on venäläisten rakastama johtaja“, TOTTA
„Putin on luotettava“, TOTTA
„Nämä kaksi johtajaa rakentavat hienon suhteen välilleen“, TOTTA
„Krimin tapahtumat eivät olleet Putinin syytä“, TOTTA
„Naton harjoitukset Euroopassa ovat provosoivia“, TOTTA

Juhani Kleemola

Suomessa on useita raskaan sarjan poliitikoita, jotka ovat perinteisesti pitäneet Natoa maailmanrauhan uhkana, ja Yhdysvaltojen presidenttiä sotahulluuden ruumiillistumana.

Nyt Yhdysvaltojen johdossa on sankari, joka romuttaa Natoa ja on Venäjän paras kaveri. Onkohan nyt nämä meidän kotoiset poliitikot maailmanpolitiikan suunnasta tyytyväisiä? Mitä vastaa Hakaniemen alueraati?

Heikki Rosti

Suomalaistohtori ampuu omaan jalkaan,kun suurpolitiikan osaajana tässä esiintyy.Noh Suomessahan näitä omaan jalkaansa osoittajia riittää,vaikka kansakunta pieni.Nyt kun Helsingissä suurpolitiikan vankkurit vauhdilla etenevät,suomipoika huuli pyöreänä ihmeissään.Hybridikaudella jenkit suurpolitiikan dokriinit roskakoriin heittivät.Ja suomipoika vielä enemmän ihmeissään.Elämällä on taipumusta mennä kvanttiloikilla eteenpäin.Eikä suurpolitiikka ole mikään exceptionell case.

Jussi Keskinen

Yalen yliopiston rehtori sanoi ja varoitti vuonna 1798. Amerikan suurin vihollinen löytyy siis Amerikan sisältä.

Sietlä löytyy Yhdistyneet Kansakunnat, sieltä löytyy Paavin kirkko, sieltä löytyy ns. edistyksellsiet voimat L. illuminati, se porovosoi oikeudenmukaisuudellaan Israelia kohtaan, siellä on paljon fundamentalistikristittyjä jotka Eurooppa, Paavin kirkko ja jesuiitat ajoivat Euroopasta ulos; omaksi vahingokseen.

Ja tietysti Venäjä = kolmas Rooma. Venäjä on pyrkinyt maailman herruuteen jo 1500-luvulta lähtien.

Illuminati toimii vain salaseurojensa kautta, joita toimii pankkien, puolueiden, ammattiliittojen ja hallitusten nimissä.

Yleisesti ja erikseen on Euroopan rakennettava sotilaallinen, menestyksekäs ja aloitteellinen nyrkki, ja nyt näyttää siltä, että se on todella pakotettu sen tekemään. Macron on jo täydessä vauhdissa ja liittolaisiakin on löytynyt jo kohta tarvittava määrä. Eurooppa on sotilaallinen mahti, kun se siihen valjastetaan.

Veli-Pekka Moisalo

Pelottavin poli Trumpi ulkopolitiikassa on, että hän toteuttaa vain omaa vaaliohjelmaansa. Näkökuima on muutenkin narsistis-egoistinen, mikä ymmärtää vain jenkkinäkökulman. Putinilta hakee ymmärrystä ja tukea, kun tukijat muuten harvassa. Eurooppa on hänelle vihollinen.

Veijo Murtomäki

Natohaukka Tarkka olisi varmaan hyvillään, jos Sevastopol olisi liukunut Natolle ja USAlle, sillä näinhän oli tapahtumassa, kun Poroshenko ja kumppanit eivät piitanneet pätkääkään Krimistä. Sotilaspoliittisen tasapainon säilyttämiseksi ja todella suuren uhan poistamiseksi Putinille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin ottaa Krim, jonka asukkaat halusivat Ukrainan venäläisväestöä kyykyttävän politiikan vuoksi osaksi Venäjää.

Miksei USA lopeta Guantanamon miehitystä ja miksei se luovu useammasta sodasta tukikohdastaan, joita paikalliset asukkaat pitävät miehityksenä, josta heiltä ei kysytä mitään? USAn järkyttävien manöövereiden täydellinen laittomuus ei sen sijaan liikuta ketään länsimielisiä "tutkijoita": Irakin ja Libyan valtiojärjestelminen tuhoaminen, Syyrian sodan aloittaminen jopa ISISin voimin, jotta sen liittolaiset Saudi-Arabia ja Israel olisivat päässeet eroon Assadista.

Ja voi kysyä, millä oikeudella USA on sotkeutunut ja sotkeutuu yhä kymmenien maiden asioihin, esimerkiksi pitää Irania uhkana, joka pitää poistaa, vaikka uuden sodan voimin? Vähän liikaa on hurskastelua USA/Nato-henkisten "asiantuntijoiden" lausunnoissa.

Markku Lehto

Tässä tilanteessa ei kannata enää luottaa vieraan apuun. Ei edes siihen entiseen liittolaiseen, johon ennen, ennen nykyistä presidenttiä, saattoi luottaa. Siksi EU:n on entisestään tiivistettävä hallintoaan, tehostettava päätöksentekoaan ja parannettava päätösten toimeenpanoa. Lisäksi EU:n on nyt viimeistään ryhdyttävä konkreettisiin toimiin puolustusteollisuutensa kehittämiseksi sekä operatiivisten EU-joukkojen ja joukkojen johtamisorganisaatioiden luomiseksi. Tokihan EU-puolustus voi olla tarvittaessa osa Natoa, mutta EU-joukkojen tulee olla EU:n yhteisen johdon alainen.

Lauri Viitaja

Vihdoin asiat saadaan selväksi, Eu ei vieläkään tajua ampuneensa itseään jalkaan.

Trumpin käynti Helsingissä Putinia tapaamassa selventää kaiken Eu:n päätäjien osalta.
Toivottavasti huomaavat miten päättämättömiä ja vanhaaikaisia kalkkiksia ovat.

Trumpin valinnan jälkeen on puhaltanut raikaat tuulet ja toivottavasti jatkuu samaan malliin.
Eu:ssa on homehtunut ilmapiiri väistyköön.