Torstai 23.5.2019

Viranomainen huolestui: Toimivatko pankkitunnuksesi enää ensi vuonna netin tunnistautumiseen?

Luotu: 
2.7.2018 09:21
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    Väestörekisterikeskus on huolissaan kansalaisten mahdollisuuksista tunnistautua jatkossa haluamillaan tunnistusvälineillä julkishallinnon palveluihin.

Tunnistautuminen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin uudistuu vuonna 2019, kun nykyiset vahvan tunnistamisen sopimukset päättyvät. Väestörekisterikeskus on huolissaan pankkien varautumisesta ja kansalaisten tunnistautumismahdollisuudesta.

– Olisi toivottavaa, että kaikki pankit lähtisivät mukaan julkishallinnon tunnistamiseen, jotta jatkossakin kaikki markkinoilla olevat tunnistusvälineet olisivat kansalaisten käytettävissä, sanoo Joonas Kankaanrinne Väestörekisterikeskuksesta Tekniikka&Taloudelle.

Kaikkien pankkien pankkitunnukset toimivat julkishallinnon sähköisissä asiointipalveluissa ainakin vuoden 2018 loppuun saakka. On kuitenkin mahdollista, että joidenkin pankkien pankkitunnuksilla ei voi enää ensi vuonna tunnistautua julkishallinnon palveluissa, jos sopimuksia ei saada aikaiseksi.

Väestörekisterikeskus on huolissaan kansalaisten mahdollisuuksista tunnistautua jatkossa haluamillaan tunnistusvälineillä julkishallinnon palveluihin. Se aloittaa kaikkien pankkien kanssa jatkoneuvottelut, joissa selvitetään taloudelliset edellytykset pankkitunnisteiden käyttämiseen julkishallinnon tunnistamisessa myös tulevaisuudessa.

Ensi vuoden alusta alkaen julkishallinnon sähköisiin asiointipalveluihin voi tunnistautua ainakin mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä sähköisellä henkilökortilla sekä Osuuspankin ja Nordean pankkitunnisteilla.

Väestörekisterikeskuksen kilpailutuksessa vain mobiilivarmenteista sekä Osuuspankin ja Nordean pankkitunnuksista vastaanotettiin hankinnan taloudellisesti mahdollistavat tarjoukset. Valtion budjetissa on osoitettu tunnistamiskustannuksiin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Väestörekisterikeskus on kilpailuttanut vahvan tunnistamisen välineiden välityksen nyt kahdesti. Syksyllä 2017 kilpailutuksessa haettiin kiinteää hintaa, keväällä 2018 tapahtumakohtaista hinnoittelua. Molemmissa kilpailutuksissa useiden toimijoiden tarjoama kustannustaso osoittautui valtiolle liian kalliiksi.

LUE MYÖS: Neljän miljoonan suomalaisen käyttämä pankkitunnistus jää pian historiaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Ruohtula

Valtion pitäisi pyörittää omaa vahvaa tunnistautumisjärjestelmää ja tehdä se tällä kertaa oikein. Nykyinen sähköinen henkilökortti oli kuolleena syntynyt ajatus koska sen käyttö vaatii kortinlukijalla varustetun päätelaitteen. Kuluttajien laitteissa sitä ei juuri koskaan ole.

Mikael Nygård

Ikävä tilanne meille kansalaisille. Pankit vedättävät valtiota sillä faktisesti valtiolla ei ole muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä pankkitunnukset.
Lopputulema tulee olemaan valtiolle kalliimpi vaihtoehto ja se siirtyy käyttäjien maksettavaksi. Näin käy sillä valtio on toiminut tyhmästi eikä ajattele kansalaisten etuja ja kukkaroa.

Mikael Nygård

Sivuhuomautus palstan ylläpitäjille: Mollom-palvelu, jota kerrotte käyttävänne kommenttien suodattamiseen ei enää ole käytössä:

"The Mollom content moderation service is no longer available. Acquia support and maintenance for Mollom ended as of 2 April 2018.

Mollom launched in 2008 to make it easy for people to ensure the quality of content posted to their online applications. Mollom was used widely in the Drupal community and blocked more than 13.5 billion spam comments since its inception. Mollom has helped grow many web applications, but the online comment and SPAM blocking ecosystems have evolved over the years.

We hope that you have had a positive experience using Mollom, and we look forward to making other products that will improve the quality and content of your applications in the future. Thank you for being part of the Mollom community and the Drupal community as a whole.

Sincerely,
The Mollom Team"

Risto Mäkinen

Väestörekisterikeskus on lyönyt täysin laimin oman henkilökortin käytön informoinnin. Halvat kelvolliset kortinlukijat tulee mainita nimeltä. Ohjelmistosta digiclient selkeät latausohjeet. PIN koodin tarkistuksesta ja vaihdosta ohjeet. Koko terminologia on yhtenäistettävä. On kerrottava että henkilökortti, mediakortti, varmennekortti, toimikortti, älykortti tarkoittavat samaa. Joku selkosuomen asiantuntija tehköön kunnon ohjeen. Digisuomea ei synny ilman työtä.

Pentti Mertala

Kansalaisia viedään, kun litran mittaa. Pelkkä rahastusta sekä kusetusta.Digi sitä ja tätä.Pistäkää ne hoitajien ja Vanhainkotien asiat kuntoon, sillä digi valvonnalla, huomaa vaalit taas tulossa.Onneksi (Nalle) Wahlroos häipyy Nordeasta huitsin Nevadaan.