Sunnuntai 26.5.2019

Suomen hävittäjäkauppa: Macronilta vastaveto Trumpille – asiantuntija muistuttaa Suomen edusta

Luotu: 
2.7.2018 11:47
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Emmanuel Macron haluaisi keskittää EU-maiden hävittäjähankinnat Eurooppaan. Tähän vaikuttanee Donald Trumpin aloittelema kauppasota sekä koneita valmistavan Ranskan oma etu.
|

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti EU:n huippukokouksessa torstaina jäsenmaiden yhteishankintoja tulevissa hävittäjäkaupoissa. Asiantuntija pitää ehdotusta vastaiskuna Donald Trumpin kauppapolitiikkaan ja kehottaa Suomea muistamaan oman etunsa, Kauppalehti kertoo.

Macron ehdotti hankintojen keskittämistä Eurooppaan osana huippukokouksen kauppapoliittista keskustelua, jossa sivuttiin myös mahdollista tullisotaa Yhdysvaltojen kanssa. Esimerkiksi Suomen hävittäjäkilvassa on mukana niin eurooppalaisia – ja ranskalaisia – kuin amerikkalaisiakin koneita.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola näkee ehdotuksessa ranskalaista opportunismia ja toisaalta vastavedon Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin viimeaikaisille tullitoimille.

– Idea kuulostaa tietysti hyvältä Ranskan kannalta. Maa tuottaa itse hävittäjiä ja on mukana yhteis- eurooppalaisessa hävittäjäprojektissa. Ranska on myös perinteisesti edistänyt omaa teollisuuttaan ja peräänkuuluttanut kansallista intressiään, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan ehdotus heijastelee myös eurooppalaisen puolustussektorin huolta siitä, saako se oman osansa arvokkaista hävittäjäkaupoista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei Macronin ehdotukselle lämmennyt. Myös Aaltola varoisi sekoittamasta Suomen omia intressejä hävittäjähankinnoissa ranskalaisiin tai eurooppalaisiin intresseihin. Pienelle, suurvaltakamppailuille altistuneelle maalle on tärkeää pitää jyvä siinä, mikä on maan etu.

– Suomen hävittäjähankinnat lähtevät liikkeelle parhaan mahdollisen koneen ostamisesta luotettavimmalta valmistajalta. Vasta sen päälle tulevat geopoliittiset harkinnat, Aaltola sanoo.

Lue lisää hävittäjähankinnasta:

Suomen hävittäjäehdokkaat näytillä Jyväskylässä – F-35:n koelentäjä: ”Super Hornet ei pysy mukana”

USA:n ilmavoimilta uhkaus: F-35-hävittäjän kustannusten laskettava rajusti

Suomen hävittäjähankinta: Kahden koneen mallille tyrmäys – F-35:n kustannuksista ”vaikea tehdä johtopäätöksiä”

Saab paljasti hävittäjiensä Suomi-hinnan – lupaus aivan eri luokkaa kuin Eurooppaa valloittavalla F-35:llä

Suomen valtavaa hävittäjäpyyntöä odotetaan ympäri Euroopan – ”En keksi suurempaa kisaa koko planeetalla”

Hävittäjäkisa käynnissä Euroopassa – Tutkija: Naapureiden F-35-päätökset vaikuttanevat Suomeen

Kenraali avaa Suomen salaisinta hanketta – ”Saksalaiset kävivät”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Juuri näin. Olipa kysymys sotesta tai hävittäjä kaupoista ! Suomelle on luvassa vaikeat ajat, kun kaupoista päätetään. Tosin on tuhannen taalan mahdollisuus myös neuvotella hinnoista. Mutta saadaanko ehkä oston yhteydessä myös jotain sellaista, mistä voidaan katsoa olevan muuta hyötyä maallemme kun ne pelkät koneet ? Tällöinhän lähinnä USA ja Ruotsi voivat taata jotain muutakin ? Tuskin muut toimittajat ?

Leea Laaksonen

Toisaalta: Macron puhui asiaa!
Olisiko meille eduksi ostaa hävittäjät maasta, jonka poukkoilevia päätöksiä tekevä johto saattaa yllättäen siirtää hankintojen jälkeen Suomen boikottilistalle ja vaikeuttaa jälkihuoltoja, varaosien saamista yms? Kuinka itsenäisiä ovat USA:n lentokoneiden valmistajat - voivatko he päättää valtiovaltaa vastaan?

- Siksi erikoista politiikka Jenkeissä juuri nyt on, että sokeasti ei pidä luottaa. Tai ainakin on syytä odottaa, että nykyinen presidentti on korvattu Lisa Simpsonilla!

Markku Lehto

"Kuinka itsenäisiä ovat USA:n lentokoneiden valmistajat - voivatko he päättää valtiovaltaa vastaan?"

Eivät voi. Hävittäjät ostetaan USA:n hallitukselta, ei suoraan lentokonetehtaalta. Näin USA:n hallitus koordinoi, kenelle mitäkin sotamateriaalia myydään. Sama pätee myös mm. niihin hävittäjien ohjuksiin.

Veijo Murtomäki

Eihän mikään muu kuin USA/Naton koneisto sovi Suomen vahvasti länsi- ja Washington-orientoituneelle johdolla – ja kansa maksaa ylihintaa, kuten aikoinaan Elisabeth Rehnin toimiessa hanslankarina. USA-kauppojen seurauksena Suomi ei tähtäisi niinkään maanpuolustukseen kuin Naton valmiiden joukkojen palvelukseen osana USAn intressipolitiikkaa ympäri maailmaa. Joten Nato-orientoitunut poliittinen johtomme ja natoutettu upseerikuntamme varmaan saa tahtonsa läpi amerikkalaisten koneiden hankinnasta – hinnasta ja suorituskyvystä piittaamatta, sillä näin tehdään poliittisista syistä, vaan ei turvallisuussyistä.

tom brunila

Hornet oli tarjolla olleista ehdottomasti paras. Eikä Elisabeth Rehn tehnyt ostopäätöstä. ostopäätöksen teki valtioneuvosto, siis hallitus, ilmavoimien esityksen perusteella. Elisabeth Rehn kertoi päätöksen julkisuuteen koska hän oli puolustusministeri ja asia kuului hänen toimialueelle.