Torstai 23.5.2019

Ministeri haluaa tiukennuksen väkivalta- ja seksuaalirikoksen uusijoille – Vapautuvalle vangille lisävalvontaa korkeasta riskiarviosta

Luotu: 
2.7.2018 16:18
  • Kuva: Alma Media arkisto / Eriika Ahopelto
    Kuva
    Arkistokuvassa Kylmäkosken vankila.

Oikeusministeriö ehdottaa uusien riskiarviointien tekemistä taposta tuomittujen sekä väkivalta- ja seksuaalirikosten uusijoiden vapauttamisen kynnyksellä. Tavoitteena on ehkäistä rikosten uusimista.

Rikosseuraamuslaitoksen riskiarviointi tehdään nykyisin murhasta tuomittujen vapauttamisen kohdalla, kun Helsingin hovioikeus käsittelee heidän vapauttamistaan elinkautisesta vankeudesta. Lisäksi uusintariskiä arvioidaan vankien rangaistusajan alussa, jolloin arviointia hyödynnetään henkilökohtaisen rangaistusajan suunnitelman laatimisessa.

Nyt riskiarviointia halutaan laajentaa myös taposta tuomituille sekä jo kertaalleen väkivalta- tai seksuaalirikoksen uusineille. Mikäli vangin riski syyllistyä uuteen väkivalta- tai seksuaalirikokseen on arvioitu korkeaksi, voidaan vapautuva vanki asettaa ”ehdonalaisen vapauden valvontaan”. Vapautuvan vangin pitää siis säännöllisesti ilmoittautua rikosseuraamuslaitoksen yhdyskuntaseuraamustoimistoon. Nilkkaan kiinnitettävän seurantapannan avulla ehdonalaista vapautta ei kuitenkaan valvottaisi.

Uudistuksen on arvioitu koskevan reilua sataa vankia vuodessa. Uudistus on osa oikeusministeri Antti Häkkäsen linjaamaa rangaistusten kiristämisen ohjelmaa.

–Väkivalta- ja seksuaalirikoksia on torjuttava kaikin mahdollisin keinoin. Tällä lakiesityksellä tehostamme vaarallisten vankien riskiarviointeja, rangaistusajan toimenpiteitä ja lisäämme valvontaa ja kontrollia. Tavoitteena on estää uusia väkivalta- ja seksuaalirikoksia, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) toteaa.

Lakiesitys riskiarviontien laajentamisesta lähetettiin lausuntokierrokselle tänään. Häkkänen kertoo, että tarkoitus on tuoda lakiesitys eduskunnan käsittelyyn syysistuntokauden aikana.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että tälläkään psykonulikalla ei ole juurikaan mitään tekemistä demokratian kanssa, vesitetyn sellaisen sitäkin enemmän.
On vain sattumaa että se Laajasalon nuori Kokoomuksen tulevaisuudenlupaus jäi nalkkiin psykopatiastaan ja tämä on nyt framilla.
._.