Torstai 23.5.2019

Antti Rinne vastaa Petteri Orpon ”vaalitäkyyn” – ”Verohuojennus olisi yksinkertaisempi”

Luotu: 
2.7.2018 19:05
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
|

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei innostu valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ehdotuksesta lanseerata Suomeen uusi sijoitussäästötili osakesijoituksia varten.

–Tämä ei minusta ole sellainen akuutti asia, joka vaatii ratkaisuja tässä ja nyt. Keskustelu on ennemminkin lähtenyt käyntiin Orpon avauksesta. Hän halusi nostaa tämän esille ehkä ajatellen jo tulevia eduskuntavaalejakin, että tässä on tällainen täky, Rinne sanoo Uudelle Suomelle.

Sijoitussäästötilin tarkoituksena on, että osakekauppaa voisi käydä tilillä ilman veroseuraamuksia ja verot maksettaisiin vasta, kun säästöjä nostetaan tililtä. Orpon mukaan lainsäädäntöä sijoitussäästötilien mahdollistamiseksi laaditaan vauhdilla valtiovarainministeriössä ja tavoitteena on saada lakiesitys läpi vielä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja.

Kauppalehden haastattelussa Orpo sanoi haluavansa selvittää, voisiko myös osingonmaksu sijoitustilille olla verovapaata.

–Oma suhtautumiseni tähän sijoitussäästötiliin on kahtalainen: Ei ole huono asia, että tulee vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja, mutta jos halutaan osakesäästämistä kannustaa, niin veroalennus on paljon yksinkertaisempi tapa kuin tämä sijoitustili, jossa sotketaan pankit mukaan kokonaisuuteen, vastaa Rinne.

Lisäksi hän vieroksuu, että erilaisilla sijoitustuotteilla olisi kovasti erilainen verokohtelu.

–On hyvä, että tavallisilla kansalaisilla on mahdollisuus vaurastua osakesäästämisen kautta, mutta en näe, että juuri nyt on mitään sellaista syytä lähteä näitä säädöksiä muuttamaan. Voisi olla järkevämpää miettiä tätä asiaa laajemman verouudistuksen kautta, Rinne toteaa.

Kevään aikana OECD suositti Suomelle sosiaaliturvan ja verotuksen uudistamista. Sosiaaliturvauudistuksesta, ”sotu-uudistuksesta”, on povattu seuraavaa suurta uudistusta sote-uudistuksen jälkeen. Verouudistuksesta yhtä mittavaa keskustelua ei ole vielä syntynyt, vaikka OECD esitti muun muassa ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen yhdenmukaistamista. Lisäksi se huomautti, ettei työn vastaanottaminen ole nykyisin Suomessa aina kannattavaa.

–Verouudistus on sellainen kokonaisuus, joka pitää pistää heti seuraavan vaalikauden alussa liikkeelle, Rinne toteaa nyt.

–Nyt kun tehdään näin laajoja uudistuksia, jotka vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin, niin olen esittänyt nyt sitä, että voisi olla järkevä elvyttää komitealaitos. Ehkä vähän moderneimmilla työskentelytavoilla mutta kuitenkin samalla periaatteella, eli syvällinen valmistelu, jossa mukana ovat puolueiden edustajat ja asiantuntijat, ja joka antaa sellaisia vastauksia, että näihin asioihin ei tarvitse palata aina uudelleen ja uudelleen, hän jatkaa.

Eräänlainen ”politiikan allianssimalli”?

–Sitä voi kutsua noinkin, mutta minä sanon, että komitealaitos kaikessa karuudessaan, ehkä vähän hitaudessaan ja jäykkyydessään tuotti kuitenkin huomattavasti varmemmin lopputuloksia, jotka kestävät pitkään.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Simopekka Vänskä

'Lisäksi hän vieroksuu, että erilaisilla sijoitustuotteilla olisi kovasti erilainen verokohtelu.'

Jos pankki hoitaa rahastossa osakkeitasi, niin rahaston ei tarvitse maksaa veroja, mutta jos hoidat itse, niin sekä osingoista että myynneistä menee verot. Rinne, tämäkö tasapuolista verotusta? Vaikutat pankkien mieheltä.

Tuomas Sikander

Rinne on oikeassa, pankkiherra on tietysti tarkoitus sotkea kokonaisuuteen mahdollisimman vaikeaselkoisesti , yhtäkään porsaanreikää unohtamatta.
Orpo on laitosperheineen oikeaa tukijussiuden laitos-eliittiä, herkeämättä etsien mahdollisia uusia tukijussiuden muotoja.
._.

Nita Hillner

On väärin että vain miljonäärit saavat verohuojennuksia Suomessa. Tavallisella pienyrittäjällä ja palkansaajalla ei ole mitään mahdollisuuksia vaurastua vaikka kuinka yrittäisi säästää - Verot vievät suuren osan. Suomen malli lisää eriarvoistumista - Keskiluokka vastaan miljonäärit - Pääomat keskittyvät keskittymistään.

Mika Mustonen

Vastaava tili on käytössä kaikissa muissa pohjoismaissa ja on erittäin suosittu ja paljon käytetty säästämismuoto esim. Ruotsissa. Miksi ihmeessä joku (Suomessa) haluaisi vastustaa tuollaista lisämahdollisuutta - eihän sitä ole kenenkään pakko käyttää, jos haluaa makuuttaa rahojaan 0-korolla pankissa.

Ari-Tapio Talaskivi

Tuohan on taas kerran pihalla kuin lumiukko tai sitten sotkee tahallaan asioita. Ongelma on se, että mm. ay-liittojen tapaiset yleishaitalliset yhdistykset ja veroparasiittyhtiöt eivät maksa veroja pääomatuloistaan, mutta yksityissijoittajat maksavat. Noille tileille pitäisi tietenkin saada ohjattua kaikki pääomatulot (osinkojen lisäksi vaikkapa vuokratulot ja metsien myyntitulot), jotta piensijoittaja olisi samalla viivalla isojen toimijoiden kanssa ja pystyisi kerryttämään eläketurvaansa, josta systeemi ei propagandastaan huolimatta pysty huolehtimaan.

Seppo Simonen

Orpon ehdotus on erinomainen ehdotus sijoitusilistä sillä sijoitustili voi olla myös tappiollinen sijoitustili olisi kuin säästöpossu ja olisi verottajan tiedossa muuten vain.
Sosialidemokraatti himoverottaja Antti Rinne olisi iskemässä kyntensä verotuksella jokaiseen osakesijoitukseen erikseen ja tulonsiirtäisi ne molokin kitaan.

Ari Ohvo

Yksi teoreettinen tapa parantaa suomalaisten hyvinvointia olisi nostaa palkkoja, mutta se ei taida kuulua tavallisille työssäkävijöille. Vain johtajien ja kansanedustajien palkkoja on mahdollista nostaa. Muiden palkat ja etuudet pysyvät samoina tai laskevat vuodesta toiseen. Tavoitteena lienee yhteiskunta, jossa vain rahakasan päällä istuvilla on mahdollisuus toteuttaa itseään.

Pentti Westerholm

Aika paha on tuo Antti Rinteenkin vaalitäky.Mies joka puhuu hyvinvoinnin lisäämisestä veron alennuksilla ja lupaa ilmaista rahan jakoa veronmaksajien lompakosta.Kesäsatuja tällaiset tarinat.Orpolla on sentään näkemystä .Pien ja -ja keskituloisetkin henkilöt voisi vaurastua sijoittamalla esim. osakkeisiin.Tätä kautta saataisiin yrityksille lisää pääomaa ja mahdollisuutta työllistää lisää väkeä.