Sunnuntai 26.5.2019

Vain 13% täytti aktiivimallin ehdon – SAK selvitti keihin leikkuri osuu rankimmin

Luotu: 
3.7.2018 14:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
|

Aktiivimallin leikkuri kohtelee rankimmin ikääntyviä työttömiä, kertoo SAK.

SAK:laisista työttömyyskassoista huhti-toukokuussa kerätyt tiedot vahvistavat käsitystä siitä, että mahdollisuudet täyttää aktiivimalli ykkösen ehdot vaihtelevat suuresti iästä ja ammattialasta riippuen.

SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen on erityisen huolissaan ikääntyvistä työttömistä, joista vain 13 prosenttia on työttömyyskassojen tietojen mukaan kyennyt täyttämään aktiivisuusehdon.

–Näyttääkin siltä, että ikääntyville työttömille aktiivimallista on tulossa pysyvä työttömyysturvan leikkuri, Väänänen toteaa.

Tiedot aktiivimallin toteutumisesta ovat muiltakin osin karuja. Yli puolet eli 54 prosenttia aktiivimallitarkastelun piirissä olleista SAK:laisista ansiopäivärahaa saavista työttömistä on joutunut 4,65 prosentin suuruisen leikkurin kohteeksi.

Kerätyt tiedot perustuvat alustaviin, kahdeksan SAK:laisen työttömyyskassan alkuvuonna keräämiin tietoihin. Kassojen tiedot tarkentuvat alkusyksystä.

SAK on alusta saakka vastustanut aktiivimallia, koska se kohtelee työttömiä hyvin eri tavoin. Työttömyyskassoilta saadut tiedot vahvistavat tätä käsitystä.

Alakohtaisissa eroissa ei ole tapahtunut suurta muutosta aiemmin julkaistuihin arvioihin nähden. Palvelualoilla aktiivisuusehto on täyttynyt huomattavasti muita aloja paremmin. Monet PAMin työttömyyskassan jäsenistä tekevät osa-aikaista työtä ja saavat soviteltua päivärahaa täyttäen näin myös aktiivisuusehdon.

SAK:n jäsenliitoissa heikoin tilanne näyttäisi olevan teollisuuden eri aloilla, kuljetuksessa sekä julkisten ja hyvinvointialojen työttömillä.

–Monilla aloilla keikkatyötä ei juurikaan ole tarjolla. Ansiopäivärahaa saavien aktiivisuusehto täyttyy pääosin työkeikkojen kautta. Palveluja sen sijaan näytetään tarjoavan pääosin vasta kun työttömyys pitkittyy, Väänänen huomauttaa.

Aktiivimallin leikkurin kohdistuminen ikääntyviin työttömiin näkyy myös Kelan tilastoissa. Kela maksoi alennettua työttömyysetuutta toukokuussa 86 000 henkilölle. Heistä 37 prosenttia oli 50 vuotta täyttäneitä. Kaikista Kelan työttömyysetuuksien saajista yli 50-vuotiaita on 27 prosenttia.

Lähde: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Niih, kehitysmaiden palkallahan täälläkin pitäisi työt tehdä, saataisiin osinkoja isommin jakoon sijoittajille. Sitä linjaahan tässä on jo 90-luvun lamasta lähtien ajettu nykyisten päähallituspuolueiden toimesta. Toki myös demaritkin ovat siihen osallistuneeet, Suomi kehitysmaaksi teema voisi olla ko.puolueiden logona ja/tai tunnuslauseena.

Tietysti täytyy muistaa, että kehitysmailla ei ole varaa myöskään mataloustukiin, niistä kun myös puuttuu se ostovoimainen palkastaan oikeasti veroja maksava keskiluokka melko suuressa määrin. Siksi ne eivät pystykään puolustautumaan ulkomaita tulevan verovaroin dumpatun ruuoan tuontia vastaan joka tuhoaa samalla kehitysmaiden maataloustuotannot.

Kun nuo puolueet saavat ideologisen hommansa tehtyä, niin Suomi voi vaihtaa lippuunsa banaanin kuvan, joka kertoo, että maa ei enää ole hyvinvointivaltio, ei edes hyvinvointiyhteiskunta, vaan banaanivaltio, joskin ilman banaaneita, eli ruksi banaanin päälle. Pyrky saattaa huutolaisaika takaisin on varsin silmiinpistävä nykyisten hallituspuolueiden ulostuloissa ja tietysti teoissa.

Pertti Ikonen

"Näyttääkin siltä, että ikääntyville työttömille aktiivimallista on tulossa pysyvä työttömyysturvan leikkuri, Väänänen toteaa."

Tuo on vasta alkusoittoa sillä eläköityviä ollaan ajamassa sossun luukullu ruokittaviksi. Mutta ruokaa ei tipu sossusta ennen kuin omaisuus on syöty. Juuri sopivasti ennen eläköitymistä on pienellä palkalla saadut säästöt laitettava elämiseen. Vähävaraisten tapauksissa.