Tiistai 25.6.2019

”Vaatii kyllä pokkaa” – Li Andersson kuumana uuden valtakunnansovittelijan linjasta

Luotu: 
3.7.2018 17:24
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää uuden valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan julkisuudessa esittämiä linjauksia huolestuttavina palkkatasa-arvon kannalta.

Piekkala kertoi Ylen radion Ykkösaamussa maanantaina jatkavansa nyt käydyn liittokierroksen linjaa, jossa neuvottelukierroksen avaavien työehtosopimusneuvotteluiden palkankorotustasoa ei ylitettäisi seuraavien alojen neuvotteluissa.

–Tämä tarkoittaa siis Suomen malliksikin kutsuttua tapaa, jossa kaikkien alojen palkankorotukset tehdään teollisuuden sopimin prosentein, joiden yli ei mennä, Andersson tulkitsee Facebook-päivityksessään.

–Tämän linjan ongelma on se, ettei se huomioi eri toimialojen tilanteita ja tarpeita, erityisesti matalapalkka-alojen tarvetta suurempiin palkankorotuksiin. Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, miten Suomessa ohitetaan jatkuvasti palkkatasa-arvon edistäminen työmarkkinapolitiikassa, hän jatkaa.

Linja on Anderssonin mukaan erityisen kipeä siksikin, että kiky-sopimus ”osui kipeästi naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin”.

Lue lisää:

Liittojohtaja hämmästyi: Uusi valtakunnansovittelija iski heti kaasun pohjaan

”Näitä kommentteja ei olisi koskaan pitänyt lausua” – Rakennusliitto katkoo jo välejä uuteen sovittelijaan

Vastavalittu valtakunnansovittelija Piekkala kiersi Ylen haastattelussa ehdotukset erillisistä tasa-arvoeristä palkkaerojen kuromiseksi umpeen. Sen sijaan hän peräänkuulutti työmarkkinoiden ”segregaation” purkamista. Piekkalan mukaan Suomen työmarkkinat ovat vahvasti sukupuolittuneet, jossa naiset ja miehet tekevät omia tehtäviään. Lisäksi Piekkala huomautti, että naisten asemaan voidaan kiinnittää huomiota muillakin tavoilla kuin palkkauksella.

–Palkkaushan on vain osa palkitsemista ja palkitsemiseen vaikuttaa se, miten ihmiset valitsevat työtehtävänsä ja mikä heitä motivoi. Siihen vaikuttaa moni muukin asia kuten työaika, vapaa-aika, joustavuus saada esimerkiksi vapaata lasten hoitamiseen, kehittymismahdollisuudet, työterveyshuolto, Piekkala listasi.

Andersson kokee Piekkalan vähätelleen palkkaeroa.

–Piekkalan mainitsemat työajan järjestelymahdollisuudet, joustavuus, kehittymismahdollisuudet ja työterveyshuolto ovat kaikki tärkeitä ja kannatettavia asioita, mutta vaatii kyllä pokkaa sanoa matalalla palkalla työtä tekeville hoitajille, lastentarhanopettajille, koulukäyntiavustajille ja laitoshuoltajille, että "tasa-arvo ei toteudu prosenteilla”, Andersson hämmästelee.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Voisivatko nämä nais- ja miesvaltaisten alojen liitot sopia keskenään, että miehet kohtuullistaisivat vaatimuksiaan naisten hyväksi siten että yhteinen kustannusvaikutus pysyisi samana, joka seuraisi yksioikoisesta prosenttikorotuksesta kaikille. Tuommoinen tasaus olisi vain yksinkertaista matematiikkaa. No eihän se tietenkään käy niin yksinkertaista kuin se olisikin.

Lauri Kiiski

Juu... Palkankorotuspaineita on monilla, mutta niistä maksajista taitaa olla vain pientä pulaa.

Maksajana Koneen organisoitu monikansallinen teollisuustuotanto on ehkä vakaammalla pohjalla verraten Vantaan velkavetoisen päivähoitoon.

Kuvitelkoon vasemmiston johto mitä hyvänsä.

Mikko Siuko

Aika outo kommentti... juuri SINÄ olist se maksaja. Ja aivan oikeutetusti. Suomi ehkä tarvitsee enemmän lasten hyvää päivähoitoa kuin Koneen organisoitua monikansallista teollisuustuotantoa, Jonka olemassaolon ideahan on olla osa suomalaista järjestelmää. Tehdä hyvää bisnestä, työllistää sopivasti koulutettuja, maksaa myös itse veroja. Se on eräänlainen symbioosi. Osana symbioosia on myös ”Vantaan velkavetoinen päivähoito”. Jos joku symbioosin jäsenistä kuihtuu, on koko symbioosi vaikeuksissa. Tosin Kiiski lienee roskakala jonka poikasetkaan ei selviä ilman apua ?

Elisa Cichoracki

Piekkalan ykkösaamun haastattelussa kaikki muukin oli käsittämätöntä, eniten "korvaan" osui Lin maininta, että naisiin voidaan kiinnittää huomiota muullakin tavalla kuin palkalla ... Kaikki haastattelussa kertoo, ettei Piekkalalla ole mitään ymmärrystä työmarkkina-asioista. Piekkalan kausi tulee olemaan katastrofi tälle maalle. Yhtään työoikeuden juttua ei ole koskaan ajanut, ollut kyllä oikeudenkäynnissä mukana kun ei osannut tulkita laillisia määräaikaisuuden perusteita Kuntatyönantajilla, jossa muuten aina "peesasi" sopimuksissa Kunnallista yleistä sopimusalaa ja sillä pärjäsi. Kuunnelkaa tuo Piekkalan ykkösaamun juttu kokonaisuudessaan, alkaa sillä kun Piekkala kertoo, että hänet valittiin kun oli tarkoituksenmukaisin henkilö. "Juristi", jonka pitäisi tietää viran valintaperusteet unissaankin kehtaa lausua jotakin tuollaista, apua!