Lauantai 25.5.2019

Ilmainen ehkäisy koko Suomen nuorille? – Ministeri väläyttää lakimuutosta Ylellä

Luotu: 
4.7.2018 09:20
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
|

Vantaan esimerkki nuorten maksuttomassa ehkäisyssä herättää innostusta perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikossa (kesk.). Saarikko kommentoi Vantaan mallia ja sen tuottamia tuloksia Ylen aamutelevisiossa keskiviikkona.

Tuoreen tutkimuksen mukaan alle 20-vuotiaiden raskaudet vähenivät Vantaalla kolmessa vuodessa kolmanneksella sen jälkeen, kun kaupunki ryhtyi tarjoamaan heille ilmaista ehkäisyä. Vantaa on tämän vuoden maaliskuusta alkaen tarjonnut kaikille alle 20-vuotiaille naisille kokonaan ilmaisen ehkäisyn. Jo aiemmin naiset ovat saaneet ensimmäisen pitkäkestoisen ehkäisymenetelmänsä ilmaiseksi Vantaalla.

Ministeri Saarikko kehui Vantaan tuloksia ja esimerkkiä Ylen haastattelussa. Hänen mukaansa kaikki keinot, joilla voidaan ehkäistä abortteja, ovat suotavia jo taloudenkin näkökulmasta.

Saarikko väläytti käytännön tuomista koko Suomeen, kun terveydenhuoltolaki joka tapauksessa tullaan ”avaamaan” sote-uudistuksen yhteydessä. Saarikon mukaan tällöin voitaisiin tuoda lakiin säädöksiä maksuttomuudesta.

– Tämä säädös olisi sinne mahdollista lisätä, Saarikko sanoi.

Saarikon mukaan asia on myös tasa-arvokysymys, sillä tällä hetkellä nuoret ovat eriarvoisissa asemissa eri puolilla Suomea. THL:n mukaan 35 kuntaa jakaa Suomessa ilmaista ehkäisyä nuorille.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Lähteelä

Hyvä avaus ministeri Annika Saarikolta. Terveydenhoidon lakai tulisi uudistaa.
Nuorille ilmainen ehkäisy ja varttuneemmille ensimmäinen aloitus ilmainen.
Vantaa näyttää hyvää esimerkkiä.
Uudistus lisäisi syntyvyyttä, kun se olisi enemmän hallinnassa.
Sotea tähän uudistukseen ei tarvita.
Näin julkisia rahoja olisi enemmän oikeaan työhön ,eikä puliveivaamiseen.

Kyllä Suomi tarvitsee enemmän avauksia syntyvyyden nostamiseksi. Ihan ensiksi voidaan alle 30-vuotiaille suunniteltujen määräaikaisten työsopimuksien, ilman määräaikaisuuden perustetta, tuominen lakiin lopettaa.

Ja onko kukaan hoksannut ajatella niin, että lapsiperheille voisi antaa tukea esim. siten, että asuntolainojen korkovähennysoikeus olisi oman asunnon kohdalla paljon suurempi kuin sinkkujen tai lapsettomien perheiden?

Ja aina kun perheeseen syntyisi uusi lapsi asuntolainan korkovähennys vastaavasti myös nousisi. Näin asunnon koko, korkovähennys ja lapsiluku olisivat linjassa keskenään - kannustavasti.

Arto Lähteelä

Asuntolainojen korkovähennyksen sitominen lapsilukuun mielestäni ei ole ratkaisu.
Korkovähennys oikeutta voisi lisätä kailkille.
Lapsilisien korottaminen ja lapsivähennyksen palauutaminen verotukseen olisi hyvä.
Kyllä myös vakituiset ja turvalliset työpaikat kannustavat lasten hankkimiseen perheissä.

Matti Auer

Asuntolainojen ja muidenkin yksityisten lainojen korkovähennysoikeus tulisi poistaa kokonaan. Tämä on menneen maailman kaikuja, joka ei kuulu nykyaikaan. Työvoiman liikkuvuutta pitäisi radikaalisti lisätä mm. lisäämällä ihmisten halukkuutta vuokra-asumiseen. Muualla Euroopassa tämä on huomattu jo 50 vuotta sitten.

Miikka Satama

"Ilmaisen ehkäisyn" tulokset aborttien vähenemisessä ovat olleet rohkaisevia, mutta entä sukupuolitautien osalta sekä e-pillerien sivuoireiden osalta? Kokonaiskuva tässäkin.

Ja tämähän on "ilmaiseksi kaikille"- politiikkaa, jolle ei näy loppua.

Taisto Pihlajamaa

Uusi askel kansakunnan itsemurhan tiellä.

Lapsia puuttuu, mutta terveiden naisten abortit ovat sallittuja! Ja nyt vielä tämä. Ei näytä suomalaisten tulevaisuus päättäjiä kiinnostavan.

Elämme yltäkylläisyydessä jota ei tässä maassa ole aikaisemmin nähty. Silti ei muka ole varaa edes tulevien sukupolvien synnyttämiseen.

No, ikäni puolesta ehdin itse kyllä alta pois, ennen kuin minun jälkeeni vanhukset hoitavat toisensa hautaan.