Keskiviikko 22.5.2019

Taksikuskit varoittivat jo etukäteen Kela-kaaoksesta – ”Onko uudistuksessa järjestelmävika?”

Luotu: 
4.7.2018 11:22
Päivitetty: 
4.7.2018 11:26
  • Kuva: Alma Talent / Pekka Karhunen
    Kuva
    Kela-korvattavat taksikyydit ovat ajautuneet ongelmiin taksilain uudistuksen alkuvaiheessa.
|

Osa Kela-taksien ongelmista liittyy varmasti taksiuudistuksen siirtymävaiheeseen, mutta asiaa on seurattava äärimmäisen tarkasti järjestelmävian varalta, vaatii vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

Hän vaatii hallitusta korjaamaan Kela-taksien ”kaaoksen” nopeasti. Kela-kyytejä on voitu heinäkuun alusta asti ajaa vain kilpailutuksen voittaneilla palveluntuottajilla, mikä on paikoin kriisiyttänyt kuljetusjärjestelmän. Lehdet ovat raportoineet ongelmista eri puolilla Suomea.

 – On pitkäaikaissairaita, jotka eivät ole päässeet tarvitsemaansa hoitoon ja vanhuksia, jotka eivät ole päässeet kuntoutukseen. Hallituksen on välittömästi hoidettava asia kuntoon. Kyse on selvästi ihmisten perusoikeuksien vaarantumisesta, Pekonen sanoo.

Hän huomauttaa, että Kela-kuljetuksien kilpailutuksen vaikutuksista varoittelivat etukäteen erityisesti taksiyrittäjät. Pekosen mukaan yrittäjät ovat pitäneet uusien palveluntuottajien sopimusehtoja monin paikoin kohtuuttomina, minkä vuoksi Kela-kuljetuksien ajamisen on katsottu muuttuneen jopa kokonaan kannattamattomaksi.

– Meillä Kanta-Hämeessä potilaiden takseja on jouduttu maksamaan sairaalan laskuun. Vaikka osa ongelmista liittyy varmasti siirtymävaiheeseen, on nyt seurattava äärimmäisen tarkasti, onko uudistuksessa sellainen järjestelmätason ongelma ja valuvika, joka vaatii korjausta, Pekonen sanoo tiedotteessaan.

Pekonen pitää tilannetta erityisen kestämättömänä maaseudulla.

LUE LISÄÄ:

KL: Ensimmäinen taksiraivo havaittu – hämmennystä Helsinki-Vantaalla

Mitä taksiuudistuksesta pitää tietää? Tarkista nämä 3 asiaa autoon astuessasi

Taksialan vapauttaminen – Viranomaiselle heti 682 taksihakemusta yhtenä sunnuntaina

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarkko Palmgren

Ei tosiaan hyvältä näytä. Toki Kela-taksien osalta prosesseja on pakko parantaa. Mutta pitkän seuranta-ajan lieveilmiöt realisoituvat vasta pikkujoulujen aikoihin. Keskustapuolueen Sipilä vaikuttaa tehneen pahan mokan valitsemalla Bernerin ministeriksi. Keskustapuolue menettänee yhä enempi kannatustaan,kun media nostaa vuodenvaihteen ja ensi kevään aikan Bernerin suuren taksiuudistuksen tikun nokkaan?
Nyt on 13 tunnin KELA-taksi jonoja sairaaloista kotiutettavilla . Entä sairaalaan pyrkivillä?

- Aivan kohtuutonta.

Mitkähän on Bernerin tunnelmat? Berner toimii erääänlaisena politiikan
" raidemiehenä" .

-Veturimies Sipilän Kepu-juna lähti juuri sivuraiteelle ja oppositoon.

Petri Hämäläinen

Hyvä jos taksi laskuttaa sairaalaa.

Jos sairaaloille ja yksityissairaaloillle jyvitetään kymppitonni sydänleikkauksesta tai sydänkohtauspotilaasta, miksi sairaala ei voisi ottaa kuljetus- ja kustannusvastuuta.

Hoitaahan pizzataksikin omat kuljetuksensa. Ja hotellien navetit hakevat hyvin maksavat asiakkaat lentokentältä.

Pirjo Solasto

Tämä uudistus on päin p-tä esim täällä maaseudulla joutuu,tilaamaan taksin 40km päästä ajaa sillä 5km kuntoukseen ja taas tunnin päästä sama rumpa,kun oman kunnan invataksit eivät lähteneet tähän mukaan, sama koskee kaikkia kela ajoja aina taksi tulee 40km päästä.hankalaa pyörätuoli potilaille.Tätä ei ajateltu maaseudulle ei tule toimimaan.