Torstai 23.5.2019

Jari Lindström myöntää Ylellä: Valtava joukko ihmisiä ”väärässä” paikassa aktiivimallissa

Luotu: 
4.7.2018 17:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Työministeri Jari Lindström (sin.) myöntää Ylen haastattelussa, että merkittävä osa aktiivimallin vuoksi työllistymistoimiin osallistuvista on väärässä paikassa.

– Kyllä, ilman muuta näin voi sanoa. Tämä on yksi yleisimmistä palautteista, joka tulee, kun kierrän ympäri kenttää, kuten TE-toimistoissa: Ihmisiä on väärissä toimenpiteissä, Lindström sanoo Ylellä.

– Heitä on paljon, jopa kolmannes, hän täsmentää.

Lindström viittaa etenkin kuntouttavaan työtoimintaan, johon osallistuvista kaksi kolmesta on Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan kroonisesti työttömiä. Yle kertoo sipoolaisesta saaressa asuvasta Elina Erikssonista, joka kulkee kaksi kertaa viikossa ensin yhteysaluksella mantereelle ja sen jälkeen bussilla Söderkullan palvelutaloon osallistuakseen kuntouttavaan työtoimintaan. Näin hän täyttää aktiivimallin ehdon ja välttää 4,65 prosentin leikkauksen työttömyysturvaansa.

–Onko kannattavaa, että yhtä akkaa roudataan saaresta eestaas kuntouttavan työtoiminnan nimissä, Eriksson nauraa yhteysaluksen ainoana matkustajana.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Ei hätää, Jari on saanut myönteistä palautetta työvoimaviranomaisilta, siis ottanut vaatimattomasti vastaan virkamiestensä pikkuisten kielten lipitykset.
Se niin mukavasti lämmittää suurpääoman lakeijan yksinkertaista mieltä.
._.

Pertti Ikonen

Nämä kuntouttavassa työtoiminnassa olevat eivät tajua sitä, että kuntouttava on heille kuin herran lahja. Sillä muutoinhan heidät siirrettäisiin toimeentulotuelle ja siellä sitten katsotaan, että syödäänkö se mummon mökki ensin ja vasta tuon jälkeen myönnetään toimeentulotukea.

Heinonen Jussi

Kyllä monet kuntouttavassa olevat ymmärtävät tilanteen, itse en vielä ole siinä hommassa ollut. Mutta hiljaista ja alistavaa porukkaa siinä toiminnassa on, varmaan melko älykästäkin. Kyllähän sitä korkeintaan neljänä päivänä viikossa noin 5 tuntia jaksaa työtä tehdä. Kaikkine taukoineen työtä ei kuitenkaan tule, kuin 3.5 h, tämä X 4 = 14 h/vk. Eläkekertymää ei näistä tulee, eikä tällä rikastukaan, eikä ulkomaanmatkoja tehdä.

Petri Kokko

Ensiksi ajetaan puoliväkisin tällaisia idioottien keksintöjä lainvoimaiseksi ja lopulta kun huomataan ja myönnetään että sutta ja sekundaa syntyi, niin mallien ja lakien korjaaminen, (mitä hra lindströmikin on toistuvasti hehkuttanut kun pakotteita on arvosteltu) ei sitten onnistukaan ihan noin vaan. Mitään ei uskalla luvata, näinhän tuo "kansalaisten nöyrä palvelija" iltauutisissa änkytti.

Tapio Mäkeläinen

Kuntouttavasta on n 2% saanut jonkinlaisen duunin. Ajatus on kaunis mutta jos muurarilla ei kädet pelaa ja polvet paskana niin turha on rampata kurssilla.
Sitten on oma lukunsa nämä maahamuuttaneet jotka 12 v aikana eivät ole oppineet sanaakaan suomea, eivät ole koskaan olleet töissä ja joita suvun miesväki vartioi . Eivät tietenkään osaa lukea suomalaista tekstiä. Takavuosien henkilöstöukkona en keksi mitään työtä mitä ilman helkutinmoista tukea voisivat tehdä.
Yhden vuokratyöfirman kaveri kertoi että tällainen rouva, yli 50 v tuli haast. Muka olikin myös tulkki ja 30 v agressiivinen poika. Nk asiakas ei sanonut mitään. Poika puhui ja vaati. Tulkki oli turhautunut.
Ketä tässä jymäytetään.

Heinonen Jussi

Paljon on ihmisiä väärässä paikassa, mutta ei koko aikaa. Onhan monella koti, jossa suurin osa ajasta vietetään. Voi olla, että valtava määrä ihmisiä, lähinnä työttömiä, on sitten muutaman tunnin päivässä jossain toimenpiteessä, joka on keinotekoinen. On monenlaisia kursseja, joihin työttömiä ohjataan, on ensiapukoulutusta ja sen sellaista; näistähän ei mitään hyötyä tietenkään voi olla. Ennen oli paremmin, työttömyyttä oli vähemmän ja työt tehtiin fyysistä kuntoa hyödyntäen, oli lapiohommia ja ojankaivuutyömaita. Ja sota-aikaan miehet olivat rintamalla eli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ja rintaman takana oli sitten monenlaista mielekästä hommaa kaikille, maanviljelyä ja sotatarviketeollisuutta. Nykyään ihmisiä pitäisi valvoa paremmin, voitaisiin ohjata työttömät leireille yksinkertaiseen parakkimajoitukseen. Piikkilanka-aita estäisi sen, ettei köyhälistö lähtisi vapaa-aikanaan vääriin paikkoihin. Ja leireillä tehtäisiin mielekästä työtä aktiivisesti ankaran kurin alaisuudessa.