Tiistai 21.5.2019

Lääkärikäynti herätti kansanedustajan: ”Nykytilanne on aivan pähkähullu – joku tälläkin tienannut”

Luotu: 
4.7.2018 19:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Maria Lohela, eduskunnan puhemies, edustaa hallituspuolue Sinisiä.
|

Kansanedustaja, eduskunnan entinen puhemies Maria Lohela (sin.) kummastelee Facebookissa, kuinka hän joutui kuljettamaan hänestä otetut magneettikuvat lääkärille levykkeellä.

Lohela kertoo avoimesti, että hänellä on ollut tulehduksen aiheuttamia lonkkavaivoja, joihin hän sai kortisonipistoksia. Vaikka Lohela sanoo lähteneensä vastaanotolta iloisin mielin, sai tietojärjestelmien toimimattomuus hänet ymmälleen.

–Ainoa moitteeni kohdistuu siihen, että aiemmin otetut magneettikuvat minun piti viedä mukanani levylle tallennettuna, jota minulla ei tietenkään itselläni ollut, vaan kävin sen erikseen noutamassa toisaalta, Lohela kertoo.

–En voi käsittää sitä, että Suomessa vuonna 2018 kaikki tiedot, tutkimustulokset ja kuvat eivät edelleenkään siirry terveydenhuollon toimijoiden välillä sähköisesti. Nykytilanne, jossa kunnat ja muut toimijat ovat saaneet itse valita käyttämänsä potilastietojärjestelmät on aivan pähkähullu. Erityisen typerää on järjestelmien yhteensopimattomuus. Joku tälläkin on tienannut sievoisia summia veronmaksajien rahaa, hän jatkaa.

Parhaillaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelemän sote-uudistuksen sekä etenkin siihen kytkeytyvän valinnanvapauden Lohela sanoo mietityttävän. Hän katsoo, että uudistuksen mukana luvatut ”’paremmat palvelut’ voi tarkoittaa niin montaa eri asiaa”, eikä todellista valinnanvapautta ole luvassa kuin isoihin kaupunkeihin.

–Se on selvää, että kävi miten kävi, pienten hiipuvien paikkakuntien sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tulevaisuudessa jollakin tapaa arvioinnin alla, Lohelta pohtii.

LUE MYÖS:

Raportti: Jopa 5,5 miljardin euron sote-säästöt digitalisaatiosta?

Seksitaudit seulova botti vapautti heti hoitajia potilastyöhön – ”Digitalisaatio on ainoa keino säilyttää sote-palvelut”

Alkamassa massiiviset 1,5–2 mrd€:n it-hankkeet: ”Täältä ne sote-säästöt tulevat”

Mahdollisuus miljardisäästöihin – Professori: ”Ei huvita”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Fastservice international

Tyypillistä Suomalaista politiikkaa yli puoli miljardia 10 miljoonan ohjelmaan, joka on niin huono että siitä halutaan muualla jo eroon, mutta ei enään päästä. Ja vielä näköjään käyttökelvotonkin soten myötä. Mitä ikinä näille politiikoille onkin luvattu surkeista päätöksistä, se on tuskin promilleakaan veronmaksajien kuluista. https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/tanskan-epic-hankkeesta-nousi-myrsky-...

Pertti Ikonen

Ilmeisesti tiedonsiirtoverkot takkuilevat ja näin isoja magneettikuvatiedostoja ei saada siirtymään riittävän nopeasti ja näin verkkoyhteys napsahtaa poikki ja vapauttaa resurssit. Parempihan on itse hallita omia terveystietojaan ja viedä ne suoraan lääkärille - ainakin joissain tapauksissa.

Lasse Lehtonen

Kansanedustaja Lohelan purkaus on jälleen osoitus siitä, kuinka huonosti kansanedustajat ovat perehtyneet terveydenhuoltoon ja terveydenhuollon IT-järjestelmiin:
- ensinnäkin magneettikuvausten tiedostot ovat tietomäärältään valtavan kokoisia. niitä ei ole helppo siirtää tavanomaisessa verkossa
- jotta terveydenhuollon kuvia olisi yleensä mahdollista siirtää verkossa, olisi jonkun luotava Suomeen tiedonsiirtojen kannalta turvallinen verkko. Hallituspuolueiden kansanedustajat voivat sille hyvin ehdottaa rahoitusta. Verokko maksanee hiukan vähemmän kuin turvalliset sähköverkot, joista kuluttajat sähkönsiirtomaksuina maksavat, mutta kymmeniä miljoonia kuitenkin
- eri kuvantamislaitteiden toimittajat toimittavat omia IPR-oikeuksissa suojattuja ns. PACS-järjestelmiään. Onko edes linjausta sen suhteen, mitä PACS-järjestelmää Suomessa käytetään, jos sote-uudistus joskus toteutuu? Kuka järjestelmän hankinnan maksaa?? Maksanee jälleen muutamia kymmeniä miljoonia
- valtavankokoisten kuvatietokantojen ylläpito vaatii miljoonien teratavujen arkiston, jonka ylläpito maksaa kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Kuka kuva-arkiston ylläpidon maksaa?
- yksityiset terveydenhuollon tuottajat käyttävät omia PACS-järjestelmiään eivätkö ole kiinnostuneita osallistumaan julkisen infrastruktuurin rakentamiseen. Millä heidät siihen velvoitetaan ja kuinka velvoite vaikuttaa kuvantamistutkimusten hintaan?

Kaiken kaikkiaan Lohelan toiveen toteuttaminen eli että magneettikuvat liikkuisivat verkossa eri toimijoiden välillä ja olisivat katsottavissa eri toimijoiden järjestelmissä vaatisi vähintään kymmenien miljoonien eurojen investoinnin... Siihen ei ole rahaa terveydenhuollon budjeteissa osoitettu eikä se, että potilas kuljettaa itse kuvansa lääkärille ole tässä suhteessa mitenkään huono vaihtoehto, vaikka se ao. kansanedustajaa sattuukin ärsyttämään.

Lasse Lehtonen
Vastaus kommenttiin #7

HUS.lla on automaattinen tiedonsiirtoyhteys isojen yksityisten toimijoiden ja oman kuva-arkistonsa välillä, jolloin kuvat voidaan tallentaa suoraan HUS:n kuva-arkistoon. Tämä kuitenkin onnistuu vain suurten toimijoiden välillä ja olemme vasta luomassa järjestelmää, missä esim. muiden sairaanhoitopiirien kuvat näkyisivät HUS:n PACS-järjestelmässä.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #14

Lehtonen, "HUS.lla on automaattinen tiedonsiirtoyhteys isojen yksityisten toimijoiden ja oman kuva-arkiston välillä, jne". Todistaako Lehtosen lausuma sen, että HUS ja isot yksityiset toimijat ovat toimineet yhdessä jo vuosia, mutta HUS.lla ei ole ollut minkäänlaista mielenkiintoa toimia tai edes yrittää toimia samoin muiden sairaanhoitopiirien kanssa, koska v a s t a
n y t on alkanut luomaan tätä järjestelmää. Näin siis HUS, jonka ylin johto on ollut eturivissä vastustamassa sotea.

Lasse Lehtonen
Vastaus kommenttiin #29

Hauska kuulla taas Arvo kommenttejasi :) Tulkintasi on kuitenkin väärä - HUS on pyrkinyt jo monen vuoden ajan yhteisiin PACS-järjestelmiin omalla erva-alueellaan, mutta muut alueen sairaanhoitopiirit eivät ole tähän olleet valmiit. Vasta järjestelmien ylläpidon ja päivityksen korkeat kustannukset ovat saaneet Carean ja Eksoten kiinnostumaan yhteisen järjestelmän toteuttamisesta. Päijät-Häme ei tässä vielä ole mukana. Toki on myös niin, että pääkaupunkiseudun isoilta yksityisiltä toimijoita tulee HUS:iin enemmän lähetteitä kuin muista sairaanhoitopiireistä.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #12

Miksi sitten ei edes yksinkertaisten laboratoriotutkimusten tulokset myöskään liiku palveluntarjoajien välillä työterveydestä muutoin, kun suullisesti potilaan mukana erikoissairaanhoitoon ?

Jos HUS kehuu tätä tilannetta, niin aivan hanuristahan ja takapajulastahan tämä on v. 2018. Virossa tietojärjestelmät ovat toimineet moitteetta jo yli vuosikymmenen ajan.

Erkki Johansson

Minä tilasin vuonna 2016 uteliaisuuttani kopiot muutamasta röntgenkuvastani. Tiedostokoko alle megatavun per kuva. Ei siis todellakaan mitään valtavia tietomääriä. Koko juttu "valtavista tietomääristä" on vain keino rahastaa tietämättömiä poliittisia päättäjiä.

Hannu Mäki

Luulisi että yhden kuvauksen data veisi korkeintaan yhden gigan? Ja sanotaan ihan hihasta heitettynä, että Suomessa tehtäisiin vuodessa 100 000 kuvausta. Se tekee 0,1 teraa vuodessa. Itse maksan 50 gigan tallennustilasta noin euron kuukaudessa, eli 12€ vuodessa. 100 000 / 50 = 2000 * 12€ —> 24 000€ vuodessa. Ja olen varma, että tallennustilasta saa määräalennusta, joten hintalaskelma on reilusti yläkanttiin.

Tämä laskelma syö aika pahasti Lasse Lehtosen kommentin uskottavuutta.

Lasse Lehtonen

PACS järjestelmän tietotallennuksen hinnat eivät ole ihan samaa tasoa kuvaamiesi palvelujen kanssa. HUS on juuri aloittamassa PACS:n kilpailutusta (vuosikustannus tullee silti olemaan yli 10 milj. euroa) ja on saamassa myös osan oman erityisvastuualueensa sairaanhoitopiireistä tähän mukaan. Toimittajavaihtoehtoja ei ole tässäkään teknologiassa kovin montaa. Esim. Carea ja Eksote laskevat säästävänsä kumpikin yhteiseen järjestelmään siirtymisellä n. 1 milj. euroa. Valtakunnan tasolla puhutaan tosiaan kymmenistä miljoonista euroista. Tässä ovat mukana vain järjestelmäkustannukset ilman tietoverkkoratkaisuja, jotka ovat haastavia, kun kuvien koko jatkuvasti kasvaa mm. 3D -teknologian myötä.

Lasse Lehtonen
Vastaus kommenttiin #17

Kuvantamislaitetoimittajat myyvät järjestelmiään - jotta kuvantamislaitteet toimisivat, tarvitsevat laitteet niihin kuuluvat IT-ohjelmat. Palveluun liittyy sitten myös tallennustilan myynti. Härskiä kytkykauppaa, mutta kuvantamislaitteiden valmistajia ei ole montaa ja he optimoivat tuottonsa. Se on sitä digitalisaation tuomaa säästöä...

Tero Pajunen

Näissä laskelmissa unohdetaan aina tiedon käytettävyys. Tuolla hinnalla pilvipalvelun tarjoaja ei takaa sinulle mitään muuta kuin tallennustilaa. Jos se ei ole jostain syystä saatavissa, voi voi :)
Terveydenhuollon, ja yleensä muidenkin vastaavanlaisten tahojen tietojen saatavuusvaatimukset ovat ihan eri planeetalta kuin kotikäyttäjän USB_levyt tai peruspilvipalvelut, ja täten laitteistot takana ovat hieman eri luokkaa.
Jos saatavuutta ja käytettävyyttä halutaan 99,9999% , nuo pilkun jälkeiset ysit alkavat vain maksamaan....Vähän samoin kuin kiihdytysajossa tuhannesosasekuntien höylääminen loppuajasta pois alkaa maksamaan :)

Tero Ojala

Kaiken maailman konsultit kyllä saa yksinkertaiseen asiaan uppoamaan miljoonia. Ei tietoturvallinen verkko nyt erillisiä verkkoja tarvitse. 2048 bittisellä SSL salauksella tavaraa liikkuu ihan täysin turvallisesti verkossa. Valmiita ratkaisujakin löytyy pilvin pimein ja hintalappu on nelinumeroinen.

Mutta sitten kun isketään väliin kymmenen asiantuntijaa ja kolmetoista kaverin firmaa, niin kylläpä on taas hintalapussa seitsemän nollaa vähintään.

Surkuhupaisaa tämä on siksi, että kukaan ei edes ota tosissaan tarjoajia joilla on alle miljoonan tarjous ja lisäksi kattava historia yhteiskunnan rahojen kuppaamisesta. Sillä sitten varmistetaan, että asia on "osaavissa" käsissä ja pukumiehet piirtelee fläppitaululle venn-diagrammeja....

Tero Mustalahti

Tilanne ei ole läheskään niin huono kuin annat ymmärtää. Lääketieteellisen kuvantamisdatan tallennukseen ja siirtämiseen on olemassa DICOM-standardi, jota kaikki suuret ja pienemmätkin laite- ja ohjelmistovalmistajat käyttävät. https://www.dicomstandard.org/

Jos data ei siirry verkossa, niin kyse on yleensä siitä, että ulkopuolinen toimija (esim. yksityinen lääkäriasema) ei ole maksanut kuvantamisyksikön ohjelmistotoimittajalle liittymisoikeudesta. Ongelma ei siis ole tässä tapauksessa tekninen vaan taloudellinen.

Lasse Lehtonen

Ja sote-uudistushan tekisi myös mahdottomaksi yhteisten diagnostisten tukipalvelujen käytön. Tällöin mm. kuvantamispalvelut pirstoutuisivat entisestään ja vähenevä rahoitus käytännössä estäisi investoinnit mm. kuvantamispalvelujen kehittämiseen.

Veijo Paasonen

Kukaan ei huomaa ongelmaa, jonka mm. Kanta-rekisteri on luonut. Pienet lääkäriasemat ja yksittäiset lääkärit eivät.voi enään toimia. Kustannukset erilaisiin järjestelmiin liittymisekso ovat nousseet korkeiksi ja niiden ylläpito vaatii taitoa, mukä vaatii ulkopuolisen it-hallinnon.

Hyvä tapa rajoittaa kilpailu suuriin toimijoihin.

Matti Loikkanen

Toinen ongelma, jota tässä keskustelussa ei ole mainittu, on potilaan tietoturvasuoja, toisin sanoen tiedostot eivät saa jotua vääriin käsiin.

Tekniikka kehittyy huimaa vauhtia, mutta tietoturvatekiikka laahaa yleensä muutaman vuoden perässä. Samalla kun tekniikka kehittyy, se myös halpenne, joten luulisin, että muutamassa vuodessa koko maata kattaa tietoverkko, joka on kohtuu hintainen ja suojattu, eikä edes kansanedustajien tarvitse kiikuttaa datalätkiä mukanaan.

Maria Lohela

En ole mitenkään ärsyyntynyt siitä, että hain kuvat sisältävän levyn ja vein sen mukanani vastaanotolle. Katson vain tätä yksittäistä tapahtumaa osana isompaa kokonaisuutta, jossa kuntien itsehallinto erityisesti on avannut väylän suljetuille järjestelmille.

Kuvat toimitettiin minulle cd-levyllä ja ne veivät tilaa 298 megaa. Tällaisen tietomäärän siirtäminen tai etälukeminen nykyaikaisissa verkoissa ei ole minkäänlainen haaste. Eikö pankkien verkkopankin ja mobiilipankin liikennekin tapahdu julkisen verkon kautta, mutta vain salattuna?

Teknisesti tämä on toteutettavissa ja vastaavantasoisia järjestelmiä on maailma täynnä. Se että Suomessa ei ole tehty toisenlaista kokonaisratkaisua aiemmin on puhtaasti poliittinen valinta.

Lasse Lehtonen

Kaikki kunnat käyttävät sairaanhoitopiirin PACS-järjestelmää myös Turun alueella ja alueellisen kuvantamisyksikön palveluja :) Sillä, että yksityiset toimijat toimivat eri järjestelmissä ei siis ole mitään tekemistä kunnallisen itsehallinnon kanssa. Sote-uudistus sen sijaan tuhoaisi tämänkin integraation kun julkinen kuvantamisyksikkö ei voisi kilpailuneutraliteettivaatimuksen takia tuottaa palveluja yksityisille sotekeskuksille.

Tero Mustalahti

fMRI on aika tavalla pahin mahdollinen tapaus. Sitä myös käytetään toistaiseksi kliinisiin tutkimuksiin suhteellisen vähän. "Tavalliset" 2D-magneettikuvat eivät ole läheskään yhtä isoja. Sähköinen siirto on teknisesti ja myös käytännössä mahdollista useimmissa tapauksissa juuri tuollaisella 100 Mbit/s kuluttajalaajakaistallakin. Isoilla organisaatioilla on tietysti nykyisin nopeammat yhteydet.

Toki kun potilaita on paljon niin dataa kertyy yhteensä helposti teratavuja. Laitteiston hinta on silti vain pienehkö osa PACS:in kokonaiskuluista. Ohjelmistolisenssit ja ylläpito ne maksavat.

Harri Tapani

Virossa jota kovasti mainostetaan, ei se kaikki ole mennyt kuitenkaan aivan putkeen, joskin tuossa ei mainita terveydenhuoltoa, mutta esille tulee erikoinen asenne tietuturvaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69449-suomalaisvaite-tietoturva-aukkoja...

"Nämä ja monet muut seikat saivat tutkijat suosittelemaan Virolle luopumista sähköisestä äänestyksestä."

https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000001896006.html

Tero Mustalahti

Varmaan joissakin pienissä terveyskeskuksissa vielä kasetit liikkuvat. Toki niissä yleensä kasetin toimittaa sihteerille sneakernet eli hoitaja vie tai sihteeri käy itse hakemassa. Isommissa yksiköissä lienee puheentunnistus jo normaalisti käytössä.

Mikael Partanen

Kävin itse keväällä magneettikuvauksessa Helsingissä, enkä ole missään niin hyvää palvelua saanut. Kuvaussession päätyttyä minulla oli kuvat ja lausunto tunnin sisällä käytössäni. Levyke lykättiin myöskin kouraan ja tekstiviestitse minulle lähetetyillä tunnuksilla pääsimme nettipalvelussa katsomaan kuvia ortopedin kanssa. Eli valinnanvapauden nimissä suosittelen edustajaa valitsemaan paremman palvelun tarjoajan jolla tietojärjestelmät ovat ajan tasalla!

Ilari Kivi

Pääasiassa parin ison toimittajan intressi, ollut jo vuosikymmeniä: Tieto ja CGI. Lukuisia erilaisia järjestelmäversioita ristiin kaikille eri toimijoille. Rajapinnat kiinni ja jokainen uusi vaatimus rahastetaan, ja aiheuttaa yhä enemmän yhteensopimattomuutta. Lohela on oikeassa, järjetöntä antaa Suomen kokoisessa maassa tietojärjestelmien perusteita ymmärtämättömien lääkärien tilata mita huvittaa konsulttihuijausyrityksiltä mitä ne viitsii toimittaa. Tämä vyyhti ei lähempää tarkastelua kestä, ei moraalisesti, yleistajuisesti, ja luultavasti edes oikeudellisesti.

Eeva Vasenius

Olen koko sote-vouhotuksen ajan puhunut tietojärjestelmistä joita se vaatii. Nyt selvisi, ettei niistä ole tietoakaan vielä. Ilman tätä seikkaa ei sotea voida ottaa käyttöön. Koko ICT-järjestelmän soten osalta pitäisi olla laaja ja koko hankkeen kattava. Toisin sanoen, sen pitäisi olla projektityötä, jossa tulisi olemaan lukuisia alaprojekteja. Eihän asiaa sillä ratkaista, että ”lääkärit tilailevat konsulteilta järjestelmäpaloja tarpeen mukaan.” Homma on otettava haltuun. Kustannukset tulevat olemaan isot, siihen kannattaa varautua.

Jonny Wadd

Hyvä että tilanne aukeaa. Mainittakoon että Apottijärjestelmän käyttöönoton jälkeen hoidettavien potilaiden määrä on pudonnut koska järjestelmä on niin sopimaton käyttöön mitä ko.polilla aikaisemnin oli käytössä. Tämä tieto paikassa työskentelevältä.