Keskiviikko 19.6.2019

”Hämmästyttävää” – Yrittäjät väittää ay-liikkeen aseman perustuvan väärinkäsitykseen työttömyysturvasta

Luotu: 
5.7.2018 14:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arkistokuvassa.
|

Suomen Yrittäjät hämmästelee teettämänsä tutkimuksen tuloksia. Kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta kuuluu ammattiliittoon saadakseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

Tämä siitä huolimatta, että ansiosidonnainen ei edellytä liiton jäsenyyttä, Yrittäjien tiedotteessa todetaan.

– Hämmästyttävää. Ay-liikkeen vahvan aseman taustalla taitaa olla suuri väärinkäsitys tai sumutus. 2/3 kuuluu liittoon ansiosidonnaisen työttömyysturvan takia, vaikka liiton jäsenyydellä ja työttömyysturvalla ei ole yhteyttä, yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen twiittaa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

 

Kantar TNS:n tekemässä tutkimuksessa kysyttiin noin 1000 vastaajalta, ”miksi olet ammattiliiton jäsen”. Vastaajia pyydettiin valitsemaan enintään kaksi tärkeintä perustetta. 66 prosentilla vastanneista perusteena on, että haluaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan, 43 prosenttia haluaa paremmat työehdot ja 26 prosenttia haluaa saada tukea työpaikallaan.

Yrittäjien mukaan tutkimuksessa kysyttiin ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja liiton jäsenyydestä myös erikseen väitteen muodossa: ”Mitä mieltä olet seuraavasta väitteestä: ansiosidonnainen työttömyysturva vaatii jäsenyyttä ammattiliitossa”. 52 prosenttia vastaajista oli eri mieltä väitteestä, mutta 48 samaa mieltä tai ei osannut sanoa.

– Toivon, että suomalaiset laajasti tiedostavat, että ammattiliiton jäsenyys ja ansiosidonnainen työttömyysturva ovat kaksi eri asiaa. Ansiosidonnainen työttömyysturva ei todellakaan edellytä liiton jäsenyyttä, Pentikäinen korostaa tiedotteessa.

Ay-liikkeen vastustajaksi asemoitunut Yrittäjät mainitseekin tiedotteessaan kannustaneensa jäsenyrityksiään tarjoamaan työntekijöilleen riippumattoman työttömyyskassan YTK:n jäsenyyttä.

Yrittäjien tutkimuksesta kertoi aiemmin Yle. Keskusjärjestö SAK kiistää Ylellä yrittäjien sumutusväitteet.

– Ei ihmisiä ole tosiaankaan sumutettu eli silloin kun liittyy SAK-laiseen liittoon, liittyy myös usein työttömyyskassaan, mutta molempiin voi liittyä myös erikseen. Ammattiliitoilla ja työttömyyskassoilla on tosiaan hyvin vahva yhteys ollut perinteisesti, sanoo Pirjo Väänänen, SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö.

– Meillä on perinteisesti ollut niin, että kuulutaan liittoon ja työttömyyskassaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Väisänen

Miten niin "Yrittäjät väittää" .. sehän on ihan selkeää että ihmiset ovat ymmärtäneet tämän väärin (valitettavasti). Kokeilkaa otsikkoa vaikka muodossa "Tutkimus osoittaa" sen sijaan että yritätte vähätellä Yrittäjien asemaa viestin välittäjänä?

Erkki Malinen

Eiköhän tämä ole työntekijän tyhmyyttä jos ei ole ottanut tätävertaa asioista selvää, että työttömyysturvan saa ilman liiton jäsenyyttä. Yrittäjät tekee kaikkensa että voi syyttää joka-asiasta ammatti liittoja. Kaikilla muilla saa olla etujärjestönä mutta ei duunarilla, se pitäis olla vapaata riistaa.

Harri Tapani

Vanha legenda ja jo vuosia propgandaksikin tuota väittämää on sanottu jo vuosia sitten, kyllä liittojen jäsenet tietävät, että voivat liittyä pelkkään työttömyyskassan, liitoilla on siis pelkät työttömyyskassamahdollisuudetkin kuten vastaava YTK ja jonne voi liittyä kuulumatta liittoon, tuo tieto on ollut jaossa kyllä jo jostain 1980-luvulta ainakin. Toisenlaista sen sijaan on kuultu, jotkut ns. Loimaan kassaan liittyneistä ovat mennett luulemaan, että se on ammattiliitto, mitä se ei tietenkään ole.

Tietysti saattaahan tuolla työmarkkinoilla olla jonkin verran sellaistakin väkeä joka ei okein ymmärrä näistä asiosta oikein mitään, onhan sitä maassa tutkitusti tuollaiset n. 600 000 äänestysikäistä jotka eivät ymmärrä politiikasta mitään ja osa heistä ilmeisesti äänestelee silti.

http://www.soininvaara.fi/2010/12/12/suuri-kaalihuijaus/

Seppo Viljakainen

Niin, me vanhemmat sukupolvet muistamme kuinka Iiro Viinanen meni tuon totuuden eduskunnassa julkisesti sanomaan. ..taisi olla joskus 90-luvulla. Silloin ei ollut - muistaakseni- vielä mitään YTK:ta olemassa vaan Viinanen kertoi sen totuuden, joka pätee käsittääkseni vieläkin : Työntekijä voi liittyä liiton työttömyyskassaan liittymättä itse liittoon => maksut työttömyysturvasta ovat murto-osa ´normaalijäsenyydestä`.

Viinanen sai kuulla kunniansa, kun mokoman meni kansalle kertomaan, mutta ei ole näköjään viesti vieläkään mennyt perille.

Teijo Myllylä

Totuus on että Suomessa ei olisi 8 tuntista työpäivää tai lauantaitkin painettaisiin töitä, jos ammattiyhdistystä ei olisi. Tosin kikyt ja nyt sovittu 1,8 prosentin palkankorotus ei lupaa kovin hyvää jatkoa. Siis ay liikkeellä on toki paikkansa työntekijöiden puolustajana. Paikallinen sanelu osoitti jo kikyssä mitä tapahtuu kun.ns neuvottelua paikallisesti käydään.

Jari Kaunisto

Väänäselle tiedoksi ettei aikoinaan laivalla edes kyselty haluatko liittyä liittoon. Maksu lähti suoraan palkasta. Kun tuli luottamusmies vaalit ja yritin äänestää niin olin maksanut 6 vuotta jäsenmaksua mutta en ollut edes äänioikeutettu kun en ollut jäsen.