Maanantai 18.2.2019

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.7.2018 20:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta joutui äänestämään siitä, voiko se edetä valinnanvapauslakien käsittelyssä niin kutsuttuun valmistavaan keskusteluun. Hallituspuolueiden tukema kanta siirtyä käsittelyssä perjantaina eteenpäin voitti äänin 10–7.

–Tämän koko työn etenemisen kannalta sillä on todella iso merkitys, että keskustelu voidaan aloittaa jo huomenna, koska sen jälkeen me kokoonnumme seuraavan kerran vasta 20.8., sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, hallituspuolue keskustaa edustava Hannakaisa Heikkinen.

Valiokunnan työilmapiiriä on julkisuudessa kuvattu tulehtuneeksi. Se että on jouduttu äänestämään siitä, voidaanko edetä työprosessissa seuraavaan vaiheeseen, ei anna kuvaa, että ilmapiiri olisi ainakaan parantunut.

Heikkinen kiistää, että äänestys olisi ollut eduskunnan arjessa poikkeuksellinen.

–Kyllä tätä tapahtuu muissakin valiokunnissa, eikä se ole poikkeuksellista, että äänestetään. Meillä on ehkä enemmän ollut poikkeuksellista sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, että me emme ole päässeet äänestämään. Niitä kertoja on useita, että emme ole saaneet äänestää, Heikkinen sanoo Uudelle Suomelle.

Torstaisen äänestyksen taustalla on tulkintaerot eduskunnan työjärjestyksestä. Laintasoiset säännöt määräävät, miten kansanedustajat työtään tekevät. Oppositiopuolueiden edustajissa oli näkemystä, ettei valmistavaan keskusteluun voida vielä siirtyä, koska hallitus ei ole toimittanut valiokunnalle kaikkea aineistoa valinnanvapaudesta. Työjärjestys sanelee, että valiokunta käy valmistavaan keskusteluun vasta ”saatuaan asian ratkaisemiseksi tarvittavan selvityksen”.

–Valinnanvapaudessa on monia kokonaisuuksia, joiden osalta valmistava keskustelu voidaan aloittaa. Tämä varmistettiin valiokuntaneuvokselta, että on juridisesti täysin mahdollista käydä valmistavaa keskustelua soveltuvin osin, Heikkinen vastaa.

–Kun ei ole juridista estettä, niin miksi emme työtä tekisi? Heikkinen kysyy.

Uuden Suomen tietojen mukaan hallituksen lähettämää vastinetta olisi täydennetty kahdesti, mutta Heikkinenkin myöntää, että ihan koko aineisto ei ole vielä valiokunnan käsissä. Puuttuvissa asiakirjoissa on hänen mukaansa enää kyse ”päivämäärämuutoksista”.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti viikko sitten maanantaina Ylen A-studiossa, että sote-uudistuksen voimaanastuminen siirtyy vuoteen 2021 alkuperäisestä vuoden 2020 tavoitteesta. Valiokunnalle annettu vastine toimitettiin ennen Sipilän ilmoitusta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti osin hallituksenkin toiveesta, että se jatkaa sote-uudistuksen käsittelyä vielä tällä viikolla, vaikka muut kansanedustajat siirtyivät kesälomille jo viime viikolla.

Tällä viikolla valiokunta on kuullut asiantuntija-arvioita. Kesälomien vuoksi kaikkia noin 35 asiantuntijatahoa, joilta arviota pyydettiin, ei ole pystytty kuulemaan tai heiltä ei ole saatu kirjallista lausuntoa.

Yksimielisyyteen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajat pääsivät lausuntoajan pitkittämisestä. Nyt lomalla olevilla asiantuntijoilla on huomisen sijaan elokuun 17. päivään asti aikaa toimittaa omat kirjalliset lausuntonsa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Älkää nyt herran tähden pingottako itseänne vallan henkihieveriin! Kuulostaa jo pelkältä inttämiseltä, johon lopen väsyneet ihmiset ovat juuttuneet.
Anteeksi, mutta saako kysyä tämän köörin sukupuolijakautumaa, olisiko sama kuin tuo äänestystulos.

Seppo Simonen

Ompa outoa tulkintaa toimittajalta kun parlamentaalisesti koottu sosiaali ja terveysvaliokunta äänestää demokratian mukaan niin äänestystuloksen tulkinta olisi epäselvää. Osoittaako uutisen otsikointi Almamedian antamaa osviittaa.

Siis hallituksen puoli sai enemmisön äänistä joten sen mukaan edetään vai alkaako kiuruttaminen taasen.

Mikael Nygård

En muista osaa sanoa, mutta itse ainakaan en lähtisi avaamaan keskustelupakettia jos sen sisältö vielä elää ja muuttuu. Vasta jos joku sanoisi selvällä Suomen kielellä, että ainoastaan seuraaviin kohtiin odotetaan tämänkaltaista muutosta voisin ajatella keskustelua 'valmiista' osista.

Mutta ennenkuin näin tehdään on hyödytöntä aloittaa keskusteluja tukevasti ilmassa leijuvasta paketista, josta vielä ei edes kaikkia asiantuntijoita ole ehditty kuulla.

Vanha totuus on, että jos asiaa ei ole mustana valkoisella niin sitä ei ole olemassa.

Raimo Tulkki

Onko tällä siekkisellä liian piukka pipo kun on tuollaiseen ryhtynyt, vai onk mulkku sipilä antanut ohjeet asioiden pitkittämiseen.
Ei tuollaisilla kannatus luvuilla kannattaisi sitä tehdä ja kun vielä käy niin että siekkinen ja moni muu keskuskusiporukasta putoo pois tuosta herra junasta.