Sunnuntai 16.6.2019

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Luotu: 
6.7.2018 15:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

”Minun mielestäni sosiaali- ja terveysvaliokunta laitettiin työskentelemään tämä heinäkuun ensimmäinen viikko siksi, että hallitus vaikuttaisi touhukkaalta. Mutta emme me ole valiokunnassa pystyneet juurikaan etenemään. Meiltä puuttuu olennainen osa materiaaleista, jotka liittyvät siihen, voiko valinnanvapaus mennä perustuslakivaliokunnassa läpi.”

Näin tiivistää sosiaali- ja terveysvaliokunnan ”kesätyöviikon” oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Valiokunta oli ainoa, joka kokoontui vielä tällä viikolla, kun muut kansanedustajat lähtivät kesälomille jo viime viikolla.

Sote-uudistuksen valinnanvapautta koskeva lakiesitys siirtyi kesäkuussa 17 kansanedustajan valiokunnalle sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta oli esittänyt siitä omat huomionsa. Perustuslakivaliokunta vaati yli 20 kohtaa muutettavaksi tai täsmennettäväksi ennen kuin laki voidaan hyväksyä. Hallitus vastasi näihin muutoksiin omalla vastineellaan, jota Alanko-Kahiluoto ja muut sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajat ovat nyt käsitelleet.

Alanko-Kahiluoto sanoo Uudelle Suomelle suoraan, ettei hän usko Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-uudistuksen koskaan näkevän päivänvaloa.

–Minä en usko henkilökohtaisesti, että tämä tulee menemään perustuslakivaliokunnasta läpi. Ja vaikka se menisi perustuslakivaliokunnasta läpi, niin en usko sitäkään, että se menisi suuren salin äänestyksessä läpi. Jos hallitus suostuisi tekemään kaikki korjaukset, kuten vaikka EU-notifikaation ja parantamaan tietosuojaa, niin tähän jää kuitenkin se ongelma, että tämä ei ole kustannuksia säästävä malli, Alanko-Kahiluoto arvioi.

–Nyt palvelut heikkenevät ja kustannukset kasvavat. Tämä on sellainen ongelma, joka varmasti kokoomuksen sisällä hiertää, hän jatkaa viitaten eduskunnan suuren salin äänestykseen.

Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota siihen, että valinnanvapauden EU-oikeudellinen asema ei ole selvä valtiontukisäädösten johdosta. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on päättänyt, ettei valinnanvapausmallia notifioida, eli lähetetä EU:n komissiolle tarkastukseen. Perustuslakivaliokunta peräänkuulutti, että kansanedustajien on sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tarvittaessa muutettava valinnanvapausjärjestelmää siten, että oikeudellinen epävarmuus valtiontukisääntelyn soveltuvuudesta poistuu.

Merkittävä osa perustuslakivaliokunnan esittämistä muutosvaatimuksia koski kuitenkin valinnanvapausmallin tietoturvaa ja tietosuojaa. Näitä kohtia oli hallituksen lakiesityksessä kaikkiaan yhdeksän.

Alanko-Kahiluoto kertoo, että tällä viikolla järjestetyissä asiantuntijakuulemisissa ei kuultu kuin yhtä tietosuoja-asiantuntijaa. Muut kutsutut eivät päässeet kesälomiensa vuoksi. Näiden joukossa oli Uuden Suomen tietojen mukaan myös tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Lisäksi Alanko-Kahiluoto kummastelee, kuinka hallituspuolueiden kansanedustajat eivät ylipäätään halunneet ottaa kaikkia asiantuntijoita mukaan kuulemisiin.

–Minusta meidän olisi pitänyt kuulla niitä valtiosääntöoppineita, jotka olivat mukana perustuslakivaliokunnassa kuultavina ja joiden kuulemisen pohjalta perustuslakivaliokunta päätyi tähän kriittiseen arvioon, kansanedustaja sanoo.

–Tässä tietosuojakysymyksessä meidän olisi pitänyt kuulla heitä kaikkia. Se olisi ollut tapa varmistaa, että esimerkiksi tämä tietosuojaosuus menee läpi [perustuslakivaliokunnan toisessa käsittelyssä]. Mutta kun hallituspuolueet haluavat rajoittaa sitä, kuinka montaa asiantuntijaa kuullaan, niin esimerkiksi [valtiosääntöoikeuden professori] Tuomas Ojasta ei kuultu.

Alanko-Kahiluoto katsookin, että hallituspuolueet ovat nyt ottamassa isoa riskiä sote-uudistuksen läpimenon suhteen.

Kansanedustajan loppuarvio sote-uudistuksesta onkin tyly: hän epäilee, että hallitus tietää jo itse, että uudistus ei tule koskaan menemään läpi ja jarruttelee sen vuoksi itse soten käsittelyä eduskunnassa.

–Näen itse, että tässä pelataan nyt viivytystaktiikkaa: he eivät halua menettää kasvojaan ja uskottavuuttaan, ja siksi he eivät sano, että sote-uudistusta ei tule, Alanko-Kahiluoto sanoo.

–He jotenkin ajattelevat, että jos sote kaatuu vasta marras–joulukuussa, siitä on niin lyhyt aika vaaleihin, että eiköhän se jotenkin keplotella niin, ettei ministerisalkuista tarvitse luopua. Veikkaan, että tämä menee näin.

LUE MYÖS:

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Filosofian tohtori Vihreänpuolueen kansanedustaja Outi Alonko-Kahiluoto omaa ennustajan ominaisuudet myös oppiarvonsa lisäksi.

Sosiaali ja trveysvaliokunnan jäsenenä ei sanaakaan mainitse Yle uutisissa kerrottua Krista Kiurun 4-jästä kokousesityksen syrjäytämisestä.

Missä on Vihreänpuolueen politikon moraali kun filosofina hyväksyy polittisista syistä polittisen sabotaasi jarrutuksen.

Mikko Räsänen

En luota minäkään eikä moni muukaan. Puolueiden ja poliitikkojen toiminta on muuttunut kannatuksen kalastelemiseksi asioiden ajamisen sijaan. Poliitikkoja ei hevon huuta kiinnosta oikeasti joku sote ja sen ratkaiseminen. Paljon tärkeämpää ovat huomiota keräävät letkautukset ja oman imagon kohottaminen. Demokratia on hieno asia. Nyt nämä poliitikot ja mainostoimistojen laatimat "agendat" suosion keräämiseksi rämettävät koko shown uskottavuuden. Tiivistettynä suomalainen politiikka on nyt amerikkalaista showpainia, jossa koomiset hahmot tekevät kaikkensa saadakseen buuauksia tai taputuksia.

Marja-Liisa Penttinen

Tämä nk. Touho Aallon vihreät puolue on suomen tuho! Haluavat tuhota suomen/suomalaiset massamaahan muuttoon/,suomen veronmaksajien pitäisi maksaa koko maailman sosiaalimenot,kaikilla lisukkeilla! Ps.Kertoiskohan vihervassarit missä se taikaseinä on?! Kuka tervejärkinen näitä äänestäisi?!

Teijo Myllylä

Olisi syytä korjata soten valuvikoja jo etukäteen....nyt on hallitus tuhonnut kouvolan terveyden huoltoa vaikka sote ei ole vielä voimassa. On siinä ihmettelemistä...80000 tuhannen ihmisen kaupungista sipilä vei sairaalan...yököttävää toimintaa. Viivytys taktiikkaa tai ei, hölmöä toimintaa jokatapauksessa. Se on selvä. Pöljää porukkaa.