Maanantai 20.5.2019

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

Luotu: 
6.7.2018 19:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen.

Kuusi sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajaa syyttää valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) käyttäneen asemaansa sote-uudistuksen käsittelyn viivyttelyyn.

Hallituspuolueita edustavat kansanedustajat katsovat, että Kiuru ei ole noudattanut eduskunnan työjärjestyksen sääntöä ”asioiden viivytyksettömästä käsittelystä”.

Kantelun ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset Hannakaisa Heikkinen, Niilo Keränen, Ulla Parviainen, Pekka Puska ja Martti Talja sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala. Kukaan hallituspuolue kokoomuksen kolmesta valiokunnan jäsenestä ei allekirjoittanut kantelua.

–Tällainen menettely on totta kai hyvin vakavan harkinnan tulos. Tällaista ei hetken mielijohteesta tehdä, Heikkinen kertoo Uudelle Suomelle.

Hän toimii sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajana.

–Tämä on voimakas hätähuuto eduskunnan johdon suuntaan, jotta se kiinnittäisi huomiota meidän huoleemme siitä, että näillä menettelytavoilla me emme saa tätä sote-uudistusta läpi tässä valiokunnassa.

Heikkinen haluaa korostaa, että kantelun allekirjoittaneiden kansanedustajien kritiikki kohdistuu Kiurun menettelytapoihin puheenjohtajana eikä Kiuruun henkilönä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toimitti julkisuuteen perjantaina tiedotteen, jossa hän puolusti kiivaasti Kiurun toimintaa. Hänen mukaansa kantelu on merkki siitä, että keskusta on paniikissa. Heikkinen ei halua kommentoida Lindtmanin väitteitä.

Kantelussa kansanedustajat yksilöivät neljä kertaa, jolloin Kiuru on heidän mukaansa estänyt valiokuntaa äänestämästä, vaikka esillä on ollut ehdotus, jota on kannatettu ja vastustettu. Kiurun kerrotaan omavaltaisesti päättäneen kokouksen ilman, että kansanedustajille annettiin mahdollisuutta äänestää.

Äänestyksiä on myös estetty pitämällä pitkiä ja polveilevia jarrutuspuheenvuoroja eduskunnan täysistunnon alkamiseen saakka, jolloin kokoukset keskeytetään.

Kantelun allekirjoittaneet kansanedustajat myös katsovat, että asiantuntijakuulemisissakin kansanedustajille on myönnetty hyvinkin pitkiä puheenvuoroja ja kysymyksiä, jotka ovat vain löyhästi liittyneet kulloinkin käsiteltävään asiaan.

”Vakavia seurauksia”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Heikkinen kertoo olevansa huolissaan paitsi sote-uudistuksen etenemisestä myös siitä, onko eduskunnassa kulttuuri muuttumassa.

–Meillä on voitu luottaa siihen, että valiokuntien puheenjohtajuuksia ei käytetä oppositiopolitiikan välineenä kuten olemme nähneet esimerkiksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien (vas.) roolissa tämän kevään aikana. Hän on saanut kiitosta yli puoluerajojen, Heikkinen kertoo.

–Jos nyt mennään sille tielle, että puheenjohtajuutta aletaan käyttää oppositiopolitiikan välineenä, niin tällainen luottamuksen perinne muuttuu. Nyt se perinne on murtumassa ja sillä on vakavia seurauksia eduskunnan toiminnan kannalta myös jatkossa, Heikkinen jatkaa.

”Ei ensimmäinen kerta kun tunteet politiikassa kuumenevat”

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) toivoo, että valiokunnan kansanedustajat nyt rauhoittuvat kesäloman aikana. Hän sanoo, ettei ole nähnyt vielä kantelua. Kansanedustajat jäivät tänään viimeistä kertaa kokoustaneen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajia lukuun ottamatta lomalle viime viikolla.

Haatainen kertoo, että kantelu otetaan käsittelyyn syyskaudella.

–Puhemiesneuvosto [joka kantelun käsittelee] kokoontuu seuraavan kerran syyskuun alussa, kun istunnot jatkuvat. Käymme sen ensin puhemiehistön kesken läpi ja katsomme sitten puhemiesneuvostossa, mitä se aiheuttaa, Haatainen kertoo.

–Välillä tunteet tietysti kuumenevat, kun on kovin erilaisia poliittisia näkemyksiä. Ei tämä ole ensimmäinen kerta politiikassa. Toivon, että nyt kun ilma ei näytä kovin kuumalta ulkona, niin vähän mielialat viilenevät ja kun levänneinä tulevat takaisin töihin, niin työskentely voi paremmin jatkua.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Kiuru omalta osaltaa teki kaikkensa Sote uudistuksen hidastamiseksi.Onnistuikin ja nyt yksityinen sektori rynnii terveysmarkkinoille .Tämä tiettää terveyspalvelujen kallistuvan ja helpoiten hoitoa saa ne joilla on vara maksaa.Muutamille kokoomuslaisillekin tämä malli kelpaa .Väitetään keskustan panikoivan.Kyllä se on Buranajonosssa oleva kansalainen joka panikoi ensimmäisenä.Odotellessaan eikö vieläkään pääse lääkäriin.

Petri Salo

Eikä tuossa ollut vielä kaikki.

Nimittäin. Nyt näyttää vahvasti siltä, että tätä seuraavaa potilaan/vakuutetun eli asiakkaan oikeusturvan toteutumisen kannalta tärkeää asiaa ei olla ottamassa soten valinnanvapaudessa mitenkään huomioon! Olen saanut vain ympäripyöreitä vastauksia siitä, että katsotaan sitten, kun nähdään mitä valinnanvapauslakipaketti sisältää.

Sote - asioiden maallikkona en osaa sanoa, että kuuluuko asiakokonaisuus perustuslakivaliokunnan, lakivaliokunnan vai sosiaali- ja terveysvaliokunnan huomioitavaksi? Vai ensin Suomen ja EU:n laillisuusvalvojien arvioitavaksi?

Aihekokonaisuus kuuluu osaltaan; vakuutuslääkäreihin sekä heidän rooliinsa erittäin merkittävinä julkisen vallan käyttäjinä liittyvään, vilkkaaseen keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Kuten kuinka monessa eri roolissa ja kuinka nopeasti vaihtaen, kukin lääkäri voi jatkossa työssään toimia? Sekä kuinka avoimesti erilaiset sidonnaisuudet pitää olla potilaan/vakuutetun arvioitavissa? Jo ennen, kun hän tilaa vastaanottoaikaa.

NELJÄ HUOM! – KOHTAA SOTEN VALINNANVAPAUDESTA

Tämä seuraava; soten valinnanvapauteen liittyvä, asiakokonaisuus on jostain syystä pysynyt pimennossa HUOM! kaikkien eduskuntapuolueiden suunnasta, vaikka on erittäin tärkeä asia potilaille/vakuutetuille, jotta perustuslain takaamat perusoikeudet ja oikeusvaltioperiaatteet; toteutuisivat tosielämässä. Ihan oikeasti.

Nimittäin. Sote – uudistuksen myötä markkinoilla tulee olemaan entistä enemmän vakuutusyhtiöiden kokonaan tai osittain omistamia työterveysasemia, terveyskeskuksia, sairaaloita ja kuntoutuslaitoksia. Joten yksi sote – uudistuksen valinnanvapauden tärkeimmistä asioista lienee se, että potilas/vakuutettu voi olla menemättä omassa sairaus-/vahinkoasiassaan HUOM! halutessaan myös vakuutuslääkärinä toimivan vastaanotolle? Ilman, että tuosta valinnanvapaudesta vakuutus- tai eläkeyhtiön taholta mitenkään rangaistaan.

Joten toivotaan, että ennen soten valinnanvapauslakien loppuun saattamista eduskunnassa, kaikkien HUOM! erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävien ja vakuutuslääkäreinä sekä oikeusprosesseissa vakiotodistajina - ja – lausunnonantajina toimivien lääkäreiden tiedot ovat; KHO:2014:83 vuosikirjapäätöksen mukaisesti kaikkien potilaiden/vakuutettujen helposti saatavilla.

Muuten jatkossakin moni potilas/vakuutettu menee HUOM! tietämättään omassa sairaus- ja vahinkoasiassaan myös vakuutuslääkärinä toimivan vastaanotolle.

Uhaten näin vakuutusalan julkisuudessa ajamaa asetelmaa, jonka mukaan potilaiden/vakuutettujen tasa-arvoinen ja yhdenvertainen kohtelu voidaan taata vain sillä, että vakuutuslääkäri ei tapaa kasvokkain potilaita/vakuutettuja.

Joten ottaisivatko keskusta ja sdp yhdessä tästä kopin? Hymiö.

Seppo Simonen

Yle uutisissa kerrottiin Sosialidemokraatti valtiotieteen maisteri kansanedustaja sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja ei ole ottanut käsittelyyn neljää kannatettua esitystä sote menettelyihin liittyvistä asioista. Tämä lienee uutta SDP luomaa kokousalgoritmin kovennetun mielivallan käytöä.

Siis tämäkö on demokratian mukaista kokousmenettelyä mutta olettaa sopii että Sosialidemokraatit löytävät edestään nämä Krista Kiurun jarrutus sabotoinnit.

Käydään sitten ensikevään korvilla oikein kunnon sote sota vaalit kuka punavihervasemmistosta oli pahin jarrutus sabotoija sotesta.

Tuomas Sikander

"Vaikka esillä on ollut ehdotus, jota on kannatettu ja vastustettu", siis voiko asian enää kepulaisemmin esittää?
Jos esim. etukäteen on tiedossa että n.17% kannattaa ja loput vastustaa, onko asian käsittelemättä jättäminen oikeutettu?
._.

Juha Salmi

Niinpä, miksi äänestää yhtään mistään jos on jo ennakolta tiedossa tulos? Tai mitä väliä on säännöillä mitkä kuuluvat kokouskäytäntöön. Tuohon kysymykseen liittyen tuli
vain mieleen, että muissa puolueissa ei sitten ehdotuksia kannateta tai vastusteta, miren ne mahtanee hoitaa päätökset kokouksissan? pj päättää muiden puolesta?

Näissä kokouksissa ei Kiurun onneksi ole tarvinnut olla salakuuntelijan roolissa, kuten hän toimi oman kapunkinsa kaupunginhallituksen kokouksissa.

Seppo Simonen

Ompa ihmekommentointia kepukammoiselta olitko jo viihteellä, siis mitä tekoa on jollakin 17 % -tilla kun oli äänestys sosiaali ja terveysvaliokunnassa niin 10 hallituksen puolesta ja vastaan 7 opposition puolesta.
Elikä kk gallupeilla ei ole mitään tekoa vaan Krista Kiurun öykärimäisyys on nyt kyseessä.

Lauri Kiiski

Taas kerran huomauttaisin, että Suomessa on hitvittävän epätasa-arvoinen perusterveydenhuolto alueellisesti ja sosiaalisesti vertaillen. Palvelujen saatavuudesta ja lähetteistä erikoissairaanhoidon piiriin joutuvat kärsimään terveyskeskuksista riippuvaiset vähävaraiset ja eläkeläiset varsinkin syrjäseuduilla työterveyspalveluita ym. yksityisiä palveluita käyttävien ollen etuoikeutettuja tässä suhteessa

Palveluiden laadun ja tarjonnan turvaamiseksi ja tasa-arvon turvaamiseksi yhtäläisesti perustuslain mukaisesti Suomessa tarvitaan kipeästi valinnanvapautta perusterveydenhuollon palvelujen tuottamiseen

TSsä suhteessa SDP:n oppositiokäyttäytyminen on ifeologisesti hapannutta ja älyllisesti jälkeenjäänyttä.

Raimo Tulkki

Mitä se ns. valinnanvapaus auttaa siihen palvelujen tuottamiseen. Eikös täällä jo nyt ole se valinnan vapaus, jos on rahaa millä maksaa yksityiselle puolelle niin sinne vaan.
Kun koko ajan valtio peinentää kuntien osuuksia mikä sitten vie mahdollisuudet palkata terveyskeskuksiin väkeä.
Joten väännäppä rautalangasta mikä tässä mättää.

Jussi Keskinen

Olen ollut erittäin tyytyväinen Terveyskeskusten toimintaan. Palvelun saa heti ja se on hyvin osaavaa. Ei yhtä valituksen sanaa.

Meillä on valmiit terveyskeskukset ja meillä on ollut valmis mielenterveydenhoito jota myös valinnanvapautta havittelevat ahnehtijat voisivat hyvin käyttää, kun oikein viiraa.

Juha Heikkinen

Mielenkiintoista Kepun puolustamista. Nyt esillä ja tekeillä olevalla mallilla Kepun omissa valtaa pitävissä maakunnissa tullaan sulkemaan kaikki pienet terveyskeskukset niin Kainuussa, P-pohjanmaalla, Koillismaalla kuin Lapissa rahoituksen puutteeseen ja/tai sitä lähdetään valtion taholta ohjaamaan kuten Kittilää kuitenkaan onnistumatta eli kustannukset kasvaa ja uudistus on turha. Sitten Kepulainen liikenneministeri vei uudella lailla taksit maaseudulta sekä yöaikaiset päivystykset, kun ei huomannut että Taksien roiminta vaikuttaa merkittävästi myös Kela-kyyteihin ja niistä maksettaviin korvauksiin. Kun sairausvakuutuskorvauslakia jouduttiin kiireellä korjaamaan uuden liikennepalvelulain aikataulun vuoksi. Joten Kepun puolustaminen osaavana on todella turhakkeiden puolustamista.