Maanantai 27.5.2019

Uusi ennuste ilmaston lämpenemisestä: ”Seuraukset ovat pahoja ja ekosysteemit muuttuvat dramaattisesti”

Luotu: 
8.7.2018 10:32
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Tutkijoiden mukaan tulokset lisäävät merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävien päästövähennysten kiireellisyyttä.
|

Ilmaston lämpenemisvauhti voi olla kaksinkertainen verrattuna aiempiin arvioihin, esittää kansainvälinen tutkijaryhmä uudessa tutkimuksessaan. Ryhmään kuuluu ilmastotutkijoita kaikkiaan 17:sta maasta.

Tiedejulkaisu Nature Geosciencessa julkaistusta tutkimuksesta kirjoittaa brittilehti Guardian.

Tutkimuksen mukaan myös merenpinnan nousuvauhti näyttää olevan aiemmin ennakoitua nopeampi.

Merenpinta voi kohota tutkijaryhmän mukaan jopa kuusi metriä, vaikka maailma saisi pysäytettyä ilmaston lämpenemisen Pariisissa sovittuun kahteen celsiusasteeseen. Tähän mennessä ilmastomallit ovat ehdottaneet merenpinnan nousevan useita metrejä vähemmän vuoteen 2100 mennessä.

Tutkimustulokset perustuvat maailman kolmen viimeisimmän lämpöjakson analyysiin viimeisen 3,5 miljoonan vuoden aikajaksolta, jolloin maapallon keskilämpötila oli 0,5–2 astetta nykyistä korkeampi. Lämpenemisvauhti oli tarkastelluilla jaksoilla huomattavasti nykyistä hitaampaa.

Tutkimuksen mukaan lämpenemisen vaikutuksia on hahmotettu toistaiseksi liian lyhytnäköisesti muutamien vuosikymmenien tai korkeintaan vuoteen 2100.

–Havainnot osoittavat, että useat ilmastomalleissa heikosti edustettuina olevat lämpenemistä kiihdyttävät mekanismit lisäävät pitkän aikavälin lämpenemistä vielä nykyisten ennustejaksojen jälkeen, sanoo Bernin yliopiston professori Hubertus Fischer.

Tällaisia ovat muun muassa maan kiertoradassa tapahtuvat muutokset sekä kasvihuonekaasujen vapautuminen maaperästä ilmakehään.

Tutkijoiden mukaan tulokset lisäävät merkittävästi ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävien päästövähennysten kiireellisyyttä.

Tutkimusryhmää johtaneen New South Walesin yliopiston tutkija Katrin Meissnerin mukaan merenpinnan kuuden metrin nousu johtaisi useiden väkirikkaiden rantakaupunkien ja Tyynenmeren saarien joutumista kokonaan veden varaan.

–Kahden asteen lämpeneminen voi tuntua varsin suotuisalta kun sen näkee paperilla, mutta seuraukset ovat pahoja ja ekosysteemit muuttuvat dramaattisesti, Meissner sanoo.

Lähde: Kauppalehti

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Tämähän on vain luonnollinen seuraus, maapallon väestö lisääntyy huimaa vauhtia ja teollinen kehitys syö luonnonvaroja. Tämä ei lopu kuin katastrofin ansiosta ,ei mitkään sopimukset sitä pysäytä ihmisen ahneus pitää siitä huolen.

Timo Nenonen

Taitaa olla rahat katkolla näille tutkijoille, joten eikun propagandamylly jauhamaan taas kerran. Göebbels tiesi, kuten nämä tutkijatkin, että, kun valhe on tarpeeksi suuri ja sitä tarpeeksi toistetaan, monet tyhmät menevät retkuun.

Kuten tässäkin asiassa.

Ingmar Forne

Goebbels? Mainio esimerkki uppiniskaisesta tyhmyydestä. Kun venälaiset huhtikuussa 1945 melkein kolkuttivat Führerin bunkkerin ovelle Der Fuḧrer oli lopulta tunnustettava että sota oli hävitty. 30.4.1945 hän ampui itsensä. Kun Goebbelsin idooli näin ollen oli tappanut itsensä, Goebbels lähti samalle tielle seuraavana päivänä. Hänenkin oli todettava että sota oli hävitty, ja hän ampui itsensä bunkkerin pihalla sen jälkeen kun hän ja hänen vaimonsa ensin olivat myrkyttäneet lapsensa.

Heikki Paananen

Aiheellinen ihmettely. Eli taman uutisen mukaan kaikki tahan asti toitotettu "tiarkkoihin simulointimalleihin perustuva" ennustelu onkin ollut taysin pielessa. Onko tama uutisoitu "hysteriabuusti" otettava samalla "vakavuudella"? Laajentaen, onko kaikkiin US:n uutisiin suhtauduttava samalla "vakavuudella"?

Lauri Furtato

Typerää vouhkaamista niin kauan, kun markkinatalous määrittää arvomaailmamme ja keskitymme kasvuun! Saasteet ja turha kulutus ovat niitä ensimmäisiä asioita, jotka meidän on laitettava kuriin. Puhutaan vasta sitten ilmastonmuutoksesta. Mainoksia tuputetaan joka tuutista osta sitä ja tätä ja tämän tarvitset. Kun yhtiön tulos ei kasva on aika alkaa yt:t ja lisää tuottoa edullisemmista maista. Tekopyhää sanonko mitä?

Hannu Rautomäki

Ilmakehän hiilidioksiditaso on noussut kaupungistumisen ja teollistumisen seurauksena räjähdysmäisesti suunnilleen ihmisiässä, mikä on erittäin lyhyt globaali aikajakso.
Ilmakehän lämpenemistä ei pysäytä enää mikään, sillä kasvihuoneilmiö etenee jo itseään ruokkivana.

Jouni Halonen

"vaikka maailma saisi pysäytettyä ilmaston lämpenemisen Pariisissa sovittuun kahteen celsiusasteeseen"

Mitähän tässä tarkoitetaan maailmalla? Kenties ihmiskuntaa? Vihdoin olemme päässeet jumaliksi.

Samaan aikaan Vesiputous niminen ruotsalainen sähköfirma vetoaa telkkarimainoksessaan meihin aikuisiin sillä, että lapsemme ovat entinen huolissaan ilmastonmuutoksesta eli ilmaston lämpenemisestä. Miksiköhän lapsemme ovat eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta?

Johtuisiko se siitä, että syyntakeettomat aikuiset lietsovat pelkoa joka tapauksessa tapahtuvasta ilmastonmuutoksesta, vaikka pitäisi olla huolissaan saastumisesta, ylikansoituksesta resursseihin nähden sekä helpon ja halvan öljyn riittävyydestä kulutuksen kasvaessa kaiken aikaa.

Matti Lehtinen

Joko vihdoinkin joku järjetön komitea on päättänyt mikä on maapallon "oikea" lämpötila. Meinaan ilman sitä tietoa on ihan sopia mistään asteista. Jos taas se "oikea" lämpötila on 1800 luvun kylmin aika niin kuka oikeasti haluaisi palata siihen kylmyyteen jos se olisi joitenkin mahdollista saavuttaa.

Tapani Tuominen

Tätä samaa valheellista ja täysin tieteelliseen pohjaan perustumatonta propagandaa meille on tarjoiltu jo vuosia. Isot rahat valuvat taas $tutkijoille$.

Totta tästä tekee se, että sen on julkaissut The Guardian, tuo Iso-Britannian Kansan Uutiset. Sitä on Alman lasten orjallisesti käännettävä. Onnekseen he tekevät sitä ilolla, nuo pikku pioneerit.