Perjantai 24.5.2019

Sote-riita kuumenee: ”Pian on viimeisetkin arvot uhrattu – Hallituksen rivit hajallaan”

Luotu: 
8.7.2018 11:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Keskustan Pekka Puskan mukaan "tärkeintä ei ole sote-välit, vaan itse sote".
|

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan riitely on viikonloppuna jatkunut sosiaalisessa mediassa. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ja vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen vaativat keskustaa pyytämään anteeksi valiokunnan puheenjohtajalta Krista Kirulta (sd.).

–Keskusta voisi nyt 1) pyytää anteeksi Krista Kiurulta, 2) keskittyä oikeisiin asioihin, kuten syrjäseutujen taksikuljetusten kuntoon laittamiseen. Pian on viimeisetkin arvot uhrattu päämäärä pyhittää keinot -politiikan alttarille, Alanko-Kahiluoto tviittaa.

Kuusi sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajaa syytti perjantaina Kiurun käyttäneen asemaansa sote-uudistuksen käsittelyn viivyttelyyn. Kiurusta tehdyn kantelun ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset Hannakaisa Heikkinen, Niilo Keränen, Ulla Parviainen, Pekka Puska ja Martti Talja sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala. Kukaan hallituspuolue kokoomuksen kolmesta valiokunnan jäsenestä ei allekirjoittanut kantelua.

Lue tarkemmin: Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

Aino-Kaisa Pekonen kertoo hämmästyneensä keskustalaisten ulostulosta.

–Valiokunta päättyi kauniisiin sanoihin ja ablodeihin perjantaina. Siksi keskustan ulostulo hämmästytti todella! Nyt olisi varmaan anteeksipyynnön paikka, hän toteaa omassa tviitissään.

Keskustalainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puska vastaa, että asioiden käsittelyn pitää eduskunnassa edetä, vaikka sotesta oltaisiin eri mieltä. 

–Tärkeintä ei ole sote-välit, vaan itse sote. On aika saada asiaan vihdoin ratkaisu, Puska vastaa Pekoselle.

Myöhemmin hän muistuttaa, että soten käsittely on kestänyt jo puolitoista vuotta.

–Sote-paketin käsittely kestänyt jo 1,5 v. ja viimeisimmänkin osan tämä kevät - ja kesken on vielä. Vaikka sotesta eri mieltä, kyllä asioiden käsittelyn pitäisi eduskunnassa edetä. Sote ratkaisuun, jotta päästään muihin tärkeisiin asioihin.

Ristivetoa on myös keskustassa, sillä puolueen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila huomauttaa Puskalle, että muita syyttelemällä asiat eivät etene.

–Muita syyttelemällä eivät asiat politiikassa etene. Hallituksen rivit hajallaan STV:ssä. Tämä selittää asioiden viipymisen. Hallituspuolueiden vastuulla on uudistuksen eteneminen, ei opposition. Siksi opposition syyttäminen tarpeetonta. Siltoja helppo polttaa, kuka rakentaa sillan, hän kysyy vastauksessaan Puskalle.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru vastasi syytöksiin toteamalla, että jos hallituksen sote-esitykset olisi valmisteltu normaalia lainvalmistelua noudattaen siten, että ne olisivat sopusoinnussa perustuslain kanssa, mitään ongelmia ei olisi. 

–Kaikesta hallituksen vakuuttelusta huolimatta valmistelu on ollut varsinaista vuoristorataa. Valiokuntatyötä on vaikeuttanut pirstaleisesti valmistellut hallituksen esitykset. On annettu useita täydentäviä hallituksen esityksiä, ministerin kirjelmiä, vastineita sekä täydentäviä vastineita. Tilannetta kuvaa hyvin se, että valiokunta sai hallitukselta vastineen perustuslakivaliokunnan lausuntoon alle kolme viikkoa sitten. Siitä huolimatta vastineen pykäliä on jo korjattu jälleen uudella vastineella. Uusia pykäliä satelee tasaisella vauhdilla, hän kuvaili. 

Lisää aiheesta: 

Nyt puhuu kovien syytösten kohteeksi joutunut Krista Kiuru: ”Kauaa nämä Juha Sipilän vakuuttelut eivät olleet voimassa”

Sote-valiokunnan kokoomuslainen jäsen Ylelle: ”Keskityn työntekoon, enkä jaksa pelailla pelejä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Punavihervassarit ja heidän peesaajansa saa nyt hetken nauttia hunajasta kun hallituksen hiekkalaatikolla sydämet tykyttää ja hiekka lentää. Tämä ei ole muuta kuin täydellistä tympääntymistä Krista Kiurun mielivaltaiseen toimintaan STV-n puhiksena.
Kokoomuksen urheat naiset jo väsyi moiseen ja Keskustan ja Sinisten jäseniltä paloi jo pinna tähän vääryyteen. Onneksi nyt saa kerätä lomaillen voimia syksyn koitoksiin.

Teijo Myllylä

"Keskustalainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Pekka Puska vastaa, että asioiden käsittelyn pitää eduskunnassa edetä, vaikka sotesta oltaisiin eri mieltä". Siis perusKEPULAINEN. Heille demokratiaa on että asiat etenevät riippumatta muiden mielipiteistä. Muille on normi keskustelu ok. Kepu haluaa tehdä kaiken itse.Pitäiskö demokratian nimissä alkaa leikkaamaan maataloustukia....HÄH? Käsittämätön lausunto Puskalta.

Juha Heikkinen

Mielenkiintoisinta tässä on se että itse Pekka Puska yrittää kiirehtiä Soten korjaamista, kun hän itse on Kansanterveyslaitoksen ja THL:njohtajana ajanut tähän tilaan koko Soten. Ei halua että kaikki hänen virheelliset tekemiset ja tekemättä jättämiset tulisivat julkiseen valoon. Lisäksi hän on ja vain ainoastaan Pohjois-Karjala projektin ansiosta tuolla päättämässä, kun se projekti nosti hänet johtajaksi. Näytöt johtajuuskaudelta heikot tai oikeastaan nyt nähtävissä. Kepulaisen hurmospapin suojeluksessa suojatyöpaikkavirkoja ollaan Sote-sotkun rinnalla tuomassa maakuntauudostuksella, joka täysin tarpeeton hallinto