Sunnuntai 26.5.2019

Tutkimus: Poliitikko ja puhelinmyyjä vähiten luotettavat ammattikunnat - palomies luotettavin

Luotu: 
11.7.2018 10:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset luottavat eniten palomiehiin.

Suomalainen luottaa eniten palomieheen ja lentäjään, selviää Valittujen Palojen brittiläisen tutkimuslaitos Wyman Dillonin kanssa tekemästä tutkimuksesta, jossa kysyttiin luottamusta 26 eri ammattin edustajiin. 

Vähiten suomalaiset luottavat puhelinmyyjään ja poliitikkoon.

Suomalaisten mielestä viisi luotettavinta ammattikuntaa ovat järjestyksessä palomiehet, lentäjät, apteekin työntekijät, sairaanhoitajat ja käsityöläiset, joihin vähintään 94 prosenttia suomalaisista ilmoitti luottavansa.

Vähiten luottoa löytyy puhelinmyyjien ja poliitikkojen ohella sijoitusneuvojiin, automyyjiin ja ammattiyhdistysjohtajiin. Luottamus ay-johtajia kohtaan oli kuitenkin selvästi suurempaa kuin luottamus poliitikkoon: suomalaisista 31 prosenttia ilmoitti luottavansa suuressa määrin tai melko paljon ay-pomoon, kun poliitikkojen kohdalla vastaava luku oli 10 prosenttia.

Miesten ja naisten vastauksista löytyi selviä eroja. Naiset luottivat selvästi miehiä enemmän lakimiehiin, rakennustyömiehiin ja vartijoihin. Miesten usko upseeristoon oli taas hieman suurempaa kuin naisten.

Tutkimus toteutettiin viime vuodenvaihteessa. Siihen vastasi 2082 henkilöä. Kyselyn otos poimittiin asiakasrekisteristä, johon kuuluu noin 150 000 suomalaista. Tulokset painotettiin iän (20+) ja sukupuolen mukaan väestöä vastaavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on enintään 2,2 prosenttiyksikköä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: