Keskiviikko 26.6.2019

Ex-kansanedustaja hätkähti syöpätutkimusta: ”Ei saisi olla mahdollista Suomessa”

Luotu: 
11.7.2018 11:53
  • Kuva: Tero Lehto
    Kuva
    Kokoomusta eduskunnassa edustanut Sanna Lauslahti siirtyi keväällä lääketeollisuuden uudeksi toimitusjohtajaksi.

”Tämä ei saisi olla Suomessa edes mahdollista.” Näin kertoo hätkähtäneensä entinen kansanedustaja Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti, kun hän luki uutisen siitä, kuinka Suomessa pienituloisten perheiden lapset kuolevat rikkaiden lapsia herkemmin syöpään.

 –Suomessa syöpään sairastuvat lapset nimittäin hoidetaan maksutta yliopistosairaaloissa ja kaikki potilaat myös saavat sairauteensa samantasoista ja -arvoista hoitoa. Tästä huolimatta lapsen vanhempien sosioekonominen asema tutkimuksen mukaan vaikuttaa lapsen syövästä selviytymiseen, Lauslahti kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Acta Oncologia -tiedejulkaisussa ilmestynyt suomalaistutkimus kuitenkin paljastaa, että ylimpään tuloneljännekseen kuuluneiden perheiden lapsilla oli jopa 30 prosenttia paremmat mahdollisuudet selvitä syövästä hengissä kuin alimpaan tuloneljännekseen kuuluneilla. Myös vanhempien koulutustasolla oli samanlainen vaikutus.

Tutkimus ei kuitenkaan selvittänyt sitä, mikä selittää näin suurta eroa. Lauslahti esittääkin, että aiheesta tulisi pikimmiten tehdä jatkotutkimus ja selvittää, miten erot voisi poistaa.

–Jokaisella suomalaisella lapsella tulee olla samat mahdollisuudet selviytyä syövästä, heidän perheidensä tulo- ja koulutustasosta riippumatta. Emme voi ohittaa tuoreen tutkimuksen tuloksia olankohautuksella, Lauslahti vaatii.

LUE MYÖS:

Suomi 2000-luvulla: Rikkaan lapsi selviää syövästä useammin kuin pienituloisen

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

Juuri näin, varakkailla vanhemmilla on yleensä vakuutus lapsilleen... Yksityisellä puolella vaivoihin tarjotaan muutakin, kuin asperiinia... Tutkimuksiin ohjataan helpommin, kuin terveyskeskuksessa...

Yleensäkin, julkisella puolella juoksutetaan monessa portaassa, ennen kuin yliopistolliseen sairaalaan päästään...

Valistunut arvaukseni, tässä on syy eroon... Käsittääkseni syöpähoidon aloittaminen mahdollisimman aikaisin on oleellista taudin voittamiseen... Kun yksityispuolen potilaat jo saavat hoitoja, julkispuolen porukka vielä harhailee jossain byrokratian viidakossa... Pahoittelen...

Tapio Mäkeläinen

Tämä väite on ihan potaskaa. Minä olin 10 v sitten tunnetun ja suuren yksityisen lafkan työterveysasiakas kaiken kattavalla paketilla. Ihmettelin määrättyjä vaivoja ja lopulta vaadin tarkempaa syyniä. Mainittu sairaus löytyi viime hetkellä. HUS hoiti sen ripeästi. Maksoin 260€ Kun ylistetyn yksityisen labrat oliva jo 390€. Terveydenhuollon ihmemaassa USA leikkaukseni olisi maksanut 150000€.
Samalla selvisi etä 2. Tyypin diabeteshoito oli yliolkaista natkutusta ylipainosta. Lääkkeiden korvattavuudet puuttuivat ja en saanut veren sokerimittaria. Siirsin sen asian hoidon Tapiolan Terveyskeskukseen jonka toiminta on nopeaa ja moitteetonta. Menetin satoja euroja korvattavuuksissa. Sain myös mittarin joka on jo vaihdettu uudempaankin.
Kaksi viikkoa sitten he hoidivat märkivän hammastulehduksen 3 tunnissa ekan soittoni jälkeen. Poisto, puudutukset ja muu 48€. Yksityisellä 0-perään.
Niin se on että yksityiset noukkii matalalla roikkuvat omenat ja julkinen pitää ihmiset hengissä.

Seppo Simonen

Ei voi muuta kuin nöyrtyä kuulemaan tälläistä uutista. Tämä osoittaa oikeasti muutoksen tarpeen uuden sote ja maakuntamallin toteuttamiseen. On uskomatonta se kiivas ja röyhkeä soten jarrutus, sote jonka olisi pitänyt alkaa parhammillaan vuoden 2019 alussa.
Vastuun tästä jarruttamisesta saa Sosialidemokraatit, Vihreät ja Vasemmisto sekä heitä tukeva media blogisteineen.

Tero Ojala

Olen huomannut sinun kylvävän tätä sanomaasi joka paikassa täällä. Miten ihmeessä satojen miljoonien leikkaaminen terveydenhoitoon parantaa kenenkään palvelua? Mikä ihmeen logiikka tuossa on, että muutos huonompaankin pitää vaan väkisin ajaa läpi sen takia, että jotain vaan saataisiin aikaan? Huomauttaisin, että Suomessa on tälläkin hetkellä maailman parhaisiin kuuluva terveydenhuolto. Miksi kaikki pitää romuttaa Keskustan maakuntavallan pönkittämiseksi, kun voisi vain keskittyä nykyisen parantamiseen.

Matti Auer

Tiedoksi, että syöpään voi sairastua kuka tahansa, riippumatta ravinnosta. Tällä hetkellä 70% kaikista elävistä suomalaisista kuolee syöpään ennemmin tai myöhemmin. Ravinnolla on hyvin pieni vaikutus tähän.

Kaarlo Kunnari

Tutkimattakin on selvää, että Terveyskeskuksien toiminta ei suosi lisätutkimuksia ja siksi varallisuus auttaa diagnostisoinnin tekemisessä, koska sairas lapsi tutkitutetaan yksityisellä puolella, jos tarve vaatii. Varaton ei siihen kykene, koska ne yksityisen röntgen ja muut vaativat tutkimukset maksavat, eikä Kela korvaa kuin lääkärin palkkion, joka on pieni osa hinnasta.

Helena Adel

Oikeiston jo monen vuoden aikana luotsaamassa valtiossa juuri tällainen eriarvostuminen on paitsi mahdollista myös väistämätöntä. Kaikkia humaanisuuden tunnusmerkkejä on Sipilän hallituksen aikana hävitetty erityisen innokkaasti alkaen ihmisarvon ja Suomen perustuslain kyseenalaistamisesta päättyen leikkauksiin koulutukseen, sosiaaliturvaan ja köyhien toimeentuloon.

Kaarlo Kunnari

Tässä ei ole mielestäni mitään asiallista syytä oikeiston syyttämiseen. Lapset ainakin ennen tulivat nuorena ja silloin rahaa ei yksinkertaisesti ollut kuin pakollisiin menoihin eli ruokaan ja asumiseen. Myöhemmin saattoi tai saattaa varallisuus ja palkat olla riittävät yksityispotilaaksikin menoon, mutta lapset ovat silloin jo aikuisia. Enemmän uskon vaikuttavan terveyskeskuksen tutkimuksiin sen, kuulunko paikalliseen syntyperäiseen asujistoon, jolloin kunnallispoliitikoistakin on joku koulukaveri tai tuttu. Kyllä tutut poliittista painostukseen kykenevät jo nyt tutkitaan terveyskeskuksissa hyvin, Ongelma on meillä muualta muuttaneilla joilla puolueista riippumatta ei ole puolesta puhujaa, jos painostusta tarvitaan. Olit siis oikeistolainen tai keskustalainen tai vasemmistolainen et saa apuja yhteiskunnalta ellei sinulla ole suhteita, yksityiseltä puolelta saa kun maksaa siitä. Tämä on fakta eikä riipu puolueesta. Siksikin on oikein että se mahdollistetaan Sotessa.

Antti Harkila

Väitän että liki kaikki normaalisti työssäkäyvät ihmiset pystyvät halutessaan hoitaa ongelmat yksityispuolella. Katsokaa vain autoja millä ajavat ja asuntoja missä monet "köyhät" asuvat. Lisäksi jos saa elinvuosia lisää niin tienaa sairaalakulut moneen kertaan!

Antti Harkila

Väitän että liki kaikki normaalisti työssäkäyvät ihmiset pystyvät halutessaan hoitaa ongelmat yksityispuolella. Katsokaa vain autoja millä ajavat ja asuntoja missä monet "köyhät" asuvat. Lisäksi jos saa elinvuosia lisää niin tienaa sairaalakulut moneen kertaan!

Juhani Ahonen

Yksi parhaidta Neuvotosliiton hajomisen ajankohdan ennusteista perustui syntyvyyden ja etenkin lapsikuolleisuuden trendien analysointiin. Lapsien huomiointi kertoo paljon kansakuntien elinvoimaisuudesta. Mielestäni jokainen tällainen uutinen on huolestuttava, koska se voi olla yksi uusi heikko signaali dekadenssiin vaipumisesta.