Lauantai 23.2.2019

Hallitus käynnisti 5G-huutokaupan – Lähtöhinta 21–23 miljoonaa euroa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.7.2018 13:27
  • Kuva: Esko Keski-Oja
    Kuva
|

Uuden sukupolven, nykyistä nopeampien 5G-taajuuksien huutokauppa on käynnistynyt. Hallitus julisti toimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueella haettaviksi tänään keskiviikkona.

Taajuuksien lähtöhinnat ovat 21–23 miljoonaa euroa taajuuskaistan ja sen ominaisuuksista riippuen. Toimilupia jaetaan kolme kappaletta, ja kukin operaattori voi saada vain yhden toimiluvan. Huutokauppaan osallistuvilta valtio perii 40 000 euron osallistumismaksun.

5G-taajuuksien huutokaupan on tarkoitus alkaa 26. syyskuuta ja siihen mukaan hakevien operaattorien on ilmoittauduttava viestintävirastolle viimeistään elokuun 17. päivään mennessä.

Toimilupien tavoitteena on mahdollistaa 5G-mobiiliteknologian käyttöönotto Suomessa ja parantaa nopeiden langattomien laajakaistayhteyksien laatua ja kapasiteettia. Huutokaupattaviin toimilupiin sisältyy muun muassa velvollisuus luovuttaa taajuuksia esimerkiksi tutkimus- ja tuotekehityskäyttöön.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Meikäläisen maallikon on vaikea käsittää, mitä etua 5G tuo nettikäytössä, kun nykyisessäkin 4G:ssä netin palvelimien nopeus on tullut vastaan, eikä netin käyttönopeus juurikaan eroa 3G:stä.
Isojen tiedostojen latausnopeus koneelle on asia erikseen, ja siinä nopeusero totisesti näkyy, mutta sitä tarvitaan harvoin.