Sunnuntai 16.6.2019

Professori kummastelee valtiojohdon työnjakoa: ”Missä on pääministeri?”

Luotu: 
12.7.2018 17:52
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sauli Niinistö osallistui Naton huippukokoukseen Brysselissä 11.–12. heinäkuuta.
|

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund ihmettelee Suomen valtiojohdon työnjakoa.

–Miten se presidentin ulkopolitiikan johto yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa menee tällä hetkellä? Niinistö on Brysselissä ja palaveeraa Junckerin kanssa, isännöi Trumpin ja Putinin tapaamista maanantaina. Missä on pääministeri, hän kysyy Twitterissä.

–Tarkennuksena: tässä ei ole kyse henkilöstä Sauli Niinistö, vaan siitä roolista, joka presidentille perustuslain mukaan kuuluu, hän jatkaa.

Sauli Niinistö osallistui Naton huippukokoukseen Brysselissä 11.–12. heinäkuuta. Presidentti Niinistö oli kutsuttu päämiesillalliselle keskiviikkona 11. heinäkuuta ja Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaatiota käsittelevään kokoukseen torstaina 12. heinäkuuta. Naton jäsenmaiden lisäksi keskiviikon illalliselle osallistuvat Naton Enhanced Opportunity -kumppanit Suomi ja Ruotsi sekä EU.

Niinistö on osallistunut Naton huippukokoukseen myös 2016 Varsovassa, 2014 Walesissa ja 2012 Chicagossa.

Grönlundin tviitistä syntyneessä keskustelussa muistutetaan, että kansanedustaja Paavo Väyrynen väitti presidentinvaalien vaalitentissä, että Niinistö on puuttunut Suomen EU-asioihin yli toimivaltuuksiensa keskustellessaan Euroopan unionin edustajan Federica Mogherinin kanssa EU-puolustuksesta. Presidentti Niinistö perusteli tapaamista muun muassa kohteliaisuussyillä. Niinistö katsoi, että hän on ottanut osaa vain asioihin, jotka liittyvät Suomen turvallisuuteen.

– Jos se on sitten toimivallan ylittämistä niin minä ylitän sen jatkossakin, Niinistö sanoi MTV:n vaalitentissä joulukuussa.

Lue lisää: Väyrynen ja Niinistö heti vastakkain tv:ssä – väittely EU-tapaamisesta: ”En hyväksy”

Samassa keskustelussa kysellään myös ulkoministeri Timo Soinin (sin.) perään. Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo luettelee ministerin tekemisiä.

–Ulkoministeri antoi mm. kesäkuussa eduskunnalle ulkopoliittisen katsauksen, esitteli muutamat kriha-selonteot ja osallistui niiden valiokuntakäsittelyyn, isännöi viime viikolla USA:laisia senaattoreita. Onkohan tämä nyt ihan reilua pohdintaa heinäkuun toisella viikolla Suomessa, hän vastaa kysyjille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Lahtinen, kerro missä maakunnissa pääministeri on tällä viikolla kiertänyt kertomassa maakuntahallinnon ihanuudesta ja .....?
Samoin voisit kertoa maakunnat, joissa pääministeri on vieraillut tämän vuoden aikana tuota ilosanomaa kertomassa. Olet varmasti kirjannut kaikki vierailut muistilehtiöösi, joten vastaus tulee varmasti nopeasti. Ellei tule, sinulla ei ollut muuta tietoa kuin hevosmiesten kertomat hupijutut.

Seppo Simonen

Ja mitäköhän ihmettelemistä tässä Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlunlundilla on kyllä meidän polittinen johto osaa hoitaa nämä mahdolliset sijaisuuksien hoitamiset. Eikä niistä tarvitse lukua Åbo Akatemiaan ilmoittaa sen enempää kuin Ålandiinaan.
Haetaanko tässä taasen negatiivistä illuusiota pämininsteri Juha Sipilää kohtaan jälleen.

Juha Kuikka

Presidenti hoitaa ulkopolitiikkaa ... yhdessä valtioneuvoston kanssa.
Kokoukseen kutsuttiin vain yksi Suomen edustaja.
Hän on Suomen presidentti ja keskustelee sitten tuloksista mm. pääministerin ja ulkoministerin kanssa.
Puhtaasti EU-kuvioissa edustajamme on pääministeri, jolloin edelleenkään ei tarvitse pyytä toisia lautasia illallispöydälle Suomea varten. EU ei ole osa ulkopolitiikkaa.

Arvo Tammela

Kýllä jutun kirjoittanut toimittaja on taas löytänyt oikeamielisen professorin kertomaan totuuksia maamme ulkopolitiikan johtamisesta. Professori ei ilmeisesti muista, eikä ilmeisesti toimittajakaan sitä, että pääministeri Sipilä edustaa kunniakkaasti maatamme EU:n huippukokouksessa. Ei siellä presidenttiä ole näkynyt. Niinistö oli kutsuttu Naton huippukokoukseen ja siitä vasta riemu olisi noussut, jos Sipilä olisi sinne tunkenut.
Ilmeisesti professori ei muista sitäkään, että Sipilä on tämän viikon hyvin ansaitsemallaan lomalla.

Markku Lehto

Kyllähän tämän hallituksen aikana PM:n aika on mennyt KiKy:llyssä ja SoTe:ssa. Hyvin muodollista on ollut hänen osallistumisensa EU:n asioiden käsittelyyn. Sen verran olen minäkin asioita seurannut. Ja EU-asiathan kuuluvat kuitenkn pääministerille ei presidentille.

Jukka Mattsson

Hyvin tuli seurattua tuota Thaimaan luola trilleriä. Ihmettelinkin kun tuota luolaturmaa tuli joka tuutista. Valtamediamme uutisointi meni kuitenkin pieleen kun thaikut saivat pelastettua nuo 12 poikaa liian nopeasti.

Kohta tulee varmana kaikista lööpeistä kuin yhdestä suusta että Bull Mentulalle on alkanut kasvaa hiuksia!
Koko kansa höplötetään seuraamaan jotain kaljun hiusnystyrää millä saadaan kansalaisten uutishimo siirtymään muuhun kuin esim. Orpon Soteen, Sipilän Maakuntahimmeli. Trumpin vierailuun tai vaikkapa tähän Niinistön NATO häärintään.

Tosiaan missä luuraa Sipilä ja Soini tai miksi Sauli puuhaa NATO ympyröissä? Nyt ovat herrojen tehtävät menneet pahasti ristiin ja joku jättää työnsä tekemättä ja joku taas häärää luvatta toisten tontilla. Ollaanko tässä ylittämässä valtuuksia? Miten tai milloin reagoi eduskunta ja ne tahot joiden kuuluu seurata kyseisiä herroja rikkovatko he lakia?

Pertti Ikonen

Niinistö kehui keltaisenlehden sivulla Thaimaassa ollutta suomalaista sukeltajaa, että hän haluaisi tavata sukeltajan. Olisikohan Niinistö delegoinut tapaamisen Sipilälle kun hänellä on lentokone käytettävissään mitä myös itse ohjaa.

Raimo Ilaskivi

Ulkopolitiikan päätöksenteko ja sen valmistelu keskusteluineen jne ovat kaksi eri asiaa. Ei presidentti päätöksiä siinä mielessä kuin perustuslaki edellyttää, ole tehnyt - eli häntä itsään siteeraten: "Jos tämä sitten on toimivallan ylittämistä, niin teen sen jatkossakin"!

Markku Lehto

Jos ei pääministeri, jolle asia kuuluisi, hoida hommiaan, niin pitäisikö hänet asettaa syytteeseen tehtäviensä laiminlyönnistä. Vähän on nähty nykyisen PM:n ottavan kantaa EU:n asioihin. Paljon enemmän hänet on nähty KiKY -asioiden ja SoTe:een liittyvissä kuvioissa. Kenelle kuuluu EU -asiat ja EU:n turvallisuuteen sekä puolustukseen liittyvät asiat ?

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta en ole Sipilän kuullut ottava mitään kantaa.

Ehkä nämä ovat Kepulle edelleenkin YYA-ajan hengessä hankalia asiota julkisuudessa käsiteltäväksi.

No eipä ole myöskään näistä asioista mitään otettu kantaa mahdollisen tulevan pääministerin ja hänen puolueensa suunnasta, vaikka kovasti ovat jo kieli pitkällä ottamasta PM -puolueen roolia. Kaikki on pyörinyt "turvallisen ammattiyhdistys - työnantaja-politiikan" ympärillä. Ehkäpä Erkki Tuomioja briefaa Antti Rinnettä perinteiseen YYA -aikaseen pasifistiseen ajatteluun ja kuunteluoppilaana ovat Eero Heinäluoma ja Antti Lindtman.

Terho Nikulainen

#2
"Niinistöllä on kompassi ja Sipilä peesaa. Yhteistyössä ? Eikö niin?
Niinistö häärää Eurooppa politiikassa tukevasti Sipilän tontilla."

Sipilä on kiinnostunut ensi sijassa vain sisäpolitiikasta ja hän laittaa Suomen sekaisin Berner työvasaranaan?
Loma on tietysti lomaa myös pääministerille, virkistyköön lomaillessaan.
EU-alueen vapaa kilpailu on Suomen kannalta haitta ja jopa kehityksen este ja luonnon turvaamisen kannalta kriittistä, jos Suomen poliitikot eivät tule hätiin. Berner ja Sipilä antavat Suomen olla "monikansallisten kaivosyhtiöiden siirtomaa"? Sitaateissa oleva luonnehdinta on lainaus MEP Petri Sarvamaan ulostulosta. Kepun ministerit eivät näe asiassa mitään ongelmaa? Sarvamaa on ansiokkaasti kyseenalaistanut Suomen sallimat kaivoshankkeet. https://www.uusisuomi.fi/raha/253683-suomalaismepilta-kova-ulostulo-kaiv...