Sunnuntai 26.5.2019

Suomalaisten velkaantumisesta tehdään selvitys – Orpo: Asiantuntijaryhmä syynää taloyhtiölainat

Luotu: 
13.7.2018 11:15
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo asettavansa syyskuussa asiantuntijaryhmän selvittämään, miten suomalaisten liiallista velkaantumista ja sen haittavaikutuksia voisi vähentää.

Facebook-päivityksessään Orpo nostaa esille, että suomalaisten kotitalouksien velkakanta käytettävissä oleviin tuloihin nähden nousi viime vuoden lopussa ennätystasolle 128 prosenttiin.

–Vaikka velanhoidon rasite on kotitalouksillemme vielä maltillinen, nostaa velkaantuminen taloutemme haavoittuvuutta korkojen noustessa tai seuraavan laskusuhdanteen edessä. Luotonannon hallitsemattomalla kasvulla voisi olla suuria vaikutuksia reaalitalouteen, Orpo toteaa.

Selvityksen yhteydessä arvioitaisiin Orpon mukaan myös nopeasti yleistyneet taloyhtiölainat.

–Viimeisen vuoden aikana olemme kiinnittäneet erityistä huomiota kotitalouksien velkaantumiseen voimakkaasti kasvaneiden taloyhtiölainojen kautta. Suuret yhtiölainat ovat yleistyneet uusissa hankkeissa 2010-luvulla. Kun viime vuonna asuntolainakanta kasvoi noin 2 prosenttia, niin yhtiölainakanta kasvoi yli 13 prosenttia, valtiovarainministeri huomauttaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Samy Arling

Ai että nyt vasta heräsi asiaan kun, nuoriso ja osa kansaa on jo velkavankeudessa ja pankit sekä rakennusliikkeet ovat tämän varainsiirron ansiokkaasti virittäneet! Myös järjestäytynyt rikollisuus on ehtinyt pesemään kätensä asunto-kuplasta pörssisijoittajien kontolle ja nauttivat veroparatiisissaan tulevaa romahdusta hymyssä suin.Näillä eväillä kuplaa tuettiin : Asumistukia maksettiin vuonna 2017 yhteensä 2 003,0 miljoonaa euroa. Maksettujen asumistukien määrä kasvoi 4 % edellisvuodesta."

Eero Pekonen

Hyvän valtiovarainministerimme kannattais kiinnittää myös huomiota Suomen valtion Kreikalle antamien n. 2,5 miljardin lainojen kirjanpidolliseen käsittelyyyn valtion tilinpidossa. Nordean pääekonomisti totesi hiljattaain, että em. lainojen arvo on 330 miljoonaa. Siispä haluaisin tietää, koska Suomen valtio kirjaa epäkurantit saatavansa alas? Kuinka tästä alaskirjauksesta koituva alijäämä katetaan?

Kaarlo Kunnari

Ei henkilökohtaisia konkursseja saa hyväksyä, sillä silloinhan kaikki koijarit jättää laskunsa ja velkansa maksamatta. Velka on maksettava opetettiin minun ikäluokalleni ja ainoastaan se pitää taloutemme kunnossa. En halua Suomen lähtevän kreikan tielle, jossa mm. eläkkeitä nostettiin vuosikymmeniä sitten kuolleiden nimissä. Mistä tämä vilunkipelin suosiminen oikein johtuu? Onko valtakuntamme kellokkaissa jo niin paljon epärehellistä ja vilunkia toimintaa suosivaa porukkaa? Ei hyvältä näytä tulevaisuus.

Jorma Nordlin

Se nyt on suoraan hölmö peruste henkilökohtaisen konkurssin käyttöönoton kieltämiselle. Siis joidenkin vastuuttomien vuoksi muut kärsii. Toisaalta sitten maksetaan verorahoista näiden mainitsemiesi koijareiden toimeentulo. Sellainenkin keino, jonka käyttöönotto pitäisi tehdä samassa henkilökohtaisen konkurssin kanssa on ns. velanantokielto. Silloin kojari ei pysty luotolla kovin montaa kertaa pelaamaan. Velanantokielto toimii parhaiten niin, että velanantaja tarkistaisi rekisteristä onko velanantokielto päällä.

Hannu Rautomäki

Ryöstönomainen toiminta eduskunnan hyväksymänä pikavipeillä jatkuu edelleenkin.
Moninkertaisien lakimuutoksien jälkeen kaikkein suurimmat pikavipit jätettiin edelleenkin vaille minkäänlaista korkokattoa, joten velallisien kuppaaminen ja luottorekisteriin ajaminen on vapaata.