Maanantai 20.5.2019

Kokoomuskonkari vastaa professorin ihmettelyyn: ”Juuri sitä arsenaalia, joka kuuluu nimenomaan presidentille”

Luotu: 
15.7.2018 09:27
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Raimo Ilaskiven mukaan tapaamiset, keskustelut ja neuvottelut ovat juuri sitä arsenaalia, joka kuuluu nimenomaan tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.
|

Ylipormestari, pitkäaikainen kokoomusvaikuttaja Raimo Ilaskivi pitää turhanpäiväisenä loppuviikolla käyntiin lähtenyttä keskustelua Suomen valtiojohdon työnjaosta.

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund nosti asian esiin Naton huippukokouksen yhteydessä.

–Miten se presidentin ulkopolitiikan johto yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa menee tällä hetkellä? Niinistö on Brysselissä ja palaveeraa Junckerin kanssa, isännöi Trumpin ja Putinin tapaamista maanantaina. Missä on pääministeri, hän kysyi.

Ilaskiven mielestä vaikuttaa siltä, että monelta on unohtunut se, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

–Toisaalla EU-suhteet kuuluvat sitten pääministerin toimialaan; toivottavasti niin, ettei ns. kahden lautasen strategiasta tarvitsisi enää keskustella. Ja tapaamiset, keskustelut ja neuvottelut ovat juuri sitä arsenaalia, joka kuuluu nimenomaan presidentille - keskustelutilaisuuksien isännöimisistä suurvaltojen johtajille puhumattakaan.  Hiljattain presidentti joutuikin toteamaan arvostelijalle, joka kritisoi hänen keskustelujaan, että mikäli tämä on perustuslain vastaista, niin hän joutuu sitten rikkomaan perustuslakia vastaisuudessakin, Ilaskivi kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

–Vanha sanonta kuuluu, että ihmiset seurustelevat mielellään vertaistensa kanssa; presidentit presidenttien. Tästä on kyse tälläkin kertaa. Eivät presidentit Trump ja Putin etsineet yhteyttä meidän pääministeriimme vaan virkaveljeensä. Tämä kannattaisi näitten kritiikkiä harjoittaneitten, jopa ihan professoritasoa edustaneen keskustelijaryhmän pitää mielessä - ellei sitten ajattelu pohjaudu puhtaaseen puoluepoliittiseen nokitteluun: Keskustan pääministeri kontra kokoomustaustainen presidentti, hän jatkaa.  

Lue myös: Professori kummastelee valtiojohdon työnjakoa: ”Missä on pääministeri?”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Arvostan Ex-Ylipormestari Raimoa suuresti, mutta kyllä tässä valtiojohdon työjaossa on hiukan suomettumisen makua.

Sauli yrittää jääräpäisesti kääntää Suomen suuntaa väkisin länttä kohti. Hänen edelräjänsä kun ovat yrittäneet siirtää maatamme geologisesta sijainnistamme edes karjalan verran takasin.

Nähtäväksi jää miten on selitellyt töitään Putinille? Eikä Trumpin Nato lausunnot ole kovin rohkaisevia meille olleet. Yksin ollaan vaikka Natossa olisimme.

Markku Koivisto

Jospa preidentti onkin sopinut yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa linjat, joita noudattaen neuvottelut ja keskustelut käydään. Toimii sitten puhemiehenä yksin jotta keskustelukumppani saa aiheesta tolkun. Usea saman asian selittäjä saa aikaan vain kakofoniaa.

Markku Lehto

Suomi on ollut jo reilut kaksikymmentä vuotta lännen suunnalla. Se alkoi silloin kun Neuvostoliitto romahti ja Suomi liittyi EU:hun. Sen prosessin johti presidentti Koivisto määrätietoisesti. Näin Koivisto myös irroitti Suomen Kremlin liekanarusta. Siinä meni samalla monelta suomalaiselta poliitikolta ja puolueelta Tehtaankadulta saatu Moskova-kortti hihasta.