Tiistai 21.5.2019

Helsinki Calling –mielenosoitukseen osallistuva Sofi Oksanen: ”Lyön vetoa, etteivät Trump ja Putin puhu ihmisoikeuksista”

Luotu: 
15.7.2018 10:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trumpia vastaan on osoitettu mieltä eri puolilla Britanniaa, kuten Edinburghissa. Helsingissä järjestetään sunnuntaina ja maanantaina ainakin 16 eri mielenosoitusta.
|

Helsinki Calling –mielenosoitukseen tänään osallistuva Sofi Oksanen korostaa ihmisoikeuksien merkitystä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huomisen tapaamisen alla.

–Osallistun mielenosoitukseen, jossa kerromme maailmalle, että me välitämme ihmisoikeuksista, vaikka Putin ja Trump eivät. Lyön vetoa, että he eivät puhu ihmisoikeuksista, paitsi jos löytävät keinon päästä niistä kokonaan eroon, hän kirjoitti Facebookissa sunnuntaiaamuna.

Mielenosoitus alkaa Kaisaniemen kentällä kello 12. Sieltä marssitaan läheiselle Senaatintorille, jossa puheet alkavat klo 14.30. Puhujien joukossa ovat Iltalehden mukaan Sofi Oksasen lisäksi muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.), Amnesty Internationalin Suomen-johtaja Frank Johansson, entinen Angry Birds -pomo Peter Vesterbacka ja yhdysvaltalainen ihmisoikeusjuristi Ty Wesley Cobb. Kaikkiaan puhujia on lähes parikymmentä.

Helsingissä järjestetään sunnuntaina ja maanantaina ainakin 15 muuta mielenosoitusta.

Oksasen mielestä Helsingin mielenosoituksilla on merkitystä.

–Kenties joku saattaa miettiä, mitä väliä jollakin mielenosoituksella on, mutta kansainvälinen paine vaikuttaa kyllä ja sillä on saatu poliittisia vankeja ennenkin vapaaksi. Meillä on nyt myös mahdollisuus kertoa maailmalle, että maamme väki kannattaa niin ihmisoikeuksien kunnioittamista kuin sananvapautta - emmekä hyväksy esimerkiksi Venäjän sotatoimia Ukrainassa tai Krimin miehitystä, hän kommentoi Iltalehdelle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raili Sergejeff

Ei taatusti etene, jos Putin tai Trump saavat vapaat kädet tehdä mitä haluavat.

Trumpin vaihtelevan mielenlaadun takia olisi kaikista tärkeintä, että hänestä pääsisi eroon. Trumpin tekemät sopimukset eivät ehkä pidäkään, jos hän huomaa seuraavana päivänä, että tuli tehdyksi jotain, mikä ei tänään tunnukaan hyvältä.

Trump näyttää avoimesti typeryytensä ja tietämättömyytensä sekä pikkupojan uhmakkaat maneerinsa kaikkialla missä liikkuukin.

Kun hän on päässyt jossakin vaikkapa tönimällä eteen näyttämään itseään (esim. töni brutaalisti Montenegron pääministerin sivuun päästäkseen eturiviin), hän seisoo sitten pönäkkänä, pää hiukan takakenossa ja katselee ympärilleen kuin kysyen "näettekö minut, olen suurin, kaunein ja viisain".

Putin on taas hajuton, mauton ja lähes näkymätön kotimaassaan kaikkia lankoja käsissään pitävä tyyppi. Hänen suhteensa pitää olla erityisen varovainen, hänellä voi olla hinku laajentaa vaikutuspiiriään.

Putin varmaan hykertelee, kun saa olla taustalla suunnittelemassa tuhojaan, ja antaa Trumpin viedä kaiken huomion. Ja niinhän on käynytkin.

Koko ajan on Trumpia hypetetty (negatiivisesti, tottakai, mikä on aivan oikein), joten Putin saa pidellä ja vedellä lankojaan piilossa.