Perjantai 24.5.2019

Putinin tavannut USA:n ex-lähettiläs WP:ssa: Pelkään hänen jallittavan Trumpia

Luotu: 
16.7.2018 11:08
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Donald ja Melania Trump tapasivat aamulla Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion.
|

Yhdysvaltain entinen Venäjän-suurlähettiläs listaa Washington Postissa kahdeksan asiaa, jotka Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tulisi tietää tavatessaan Venäjän presidentin.

Kaksi vuotta Moskovassa suurlähettiläänä työskennellyt Michael McFaul muun muassa varoittaa Trumpia Vladimir Putinin taidosta kertoa uskottavia tarinoita. Aiemmin Barack Obaman hallinnossa Venäjä-politiikan parissa kolme vuotta työskennellyt McFaul kertoo olleensa mukana noin puolen tusinaa kertaa, kun Putin tapasi Obamaa ja muita amerikkalaispoliitikkoja.

McFaulin mukaan Putin suosii pieniä ryhmiä ja hän joutui aikanaan taistelemaan ihmismääristä, joita tapaamisiin sai ottaa mukaan. Yhdysvallat halusi aina suuremman määrän ihmisiä kuin Putinin hallinto.

Toiseksi Putin on äärettömän itsevarma näkemyksissään kansainvälisistä suhteista, jotkut voisivat McFaulin mielestä kutsua häntä röyhkeäksikin. McFaul huomauttaa, että Putin ei aina ollut sellainen, mutta nykyään hän ei kuuntele enää ketään muita – ei neuvonantajiaan tai ministereitään, eikä McFaulin mukaan varsinkaan Trumpia.

McFaul huomauttaa, että Putin tuntee asiantilojen yksityiskohdat erittäin hyvin ja paljon paremmin kuin Trump, mistä syystä hän on McFaulin mielestä isossa etulyöntiasemassa kaksikon huipputapaamisessa.

Kolmanneksi McFaul muistuttaa, että Putinin mielestä hän ei itse ole koskaan tehnyt mitään väärin, vaan maiden kireät välit ovat Obaman syytä. McFaulin mukaan Putin ei koskaan tarjoa todellisia myönnytyksiä ja harvoin myöskään sitoutuu neuvotteluihin. Trump vihjasi aiemmin, että Putin saattaisi tehdä hänelle palveluksen ja vetäytyä Ukrainasta tai Syyriasta, mitä McFaul pitää naurettavana ajatuksena.

Neljänneksi McFaul listaa Putinin uskottavan tarinankerrontataidon. Hän kertoo havainneensa itse eräässä tapaamisessa lukuisia virheitä Putinin poliittisessa analyysissa esimerkiksi Syyrian suhteen, mutta huomauttaa, että Putin kuulostaa erittäin uskottavalta, mikä on haastavaa, jos faktat eivät ole itsellä hallussa.

–Olen huolissani luennosta, jonka Putin saattaa pitää Trumpille arabikulttuurista tai Krimin historiasta. En ole varma, että Trump tuntee näiden asioiden yksityiskohdat tarpeeksi hyvin väittääkseen vastaan, McFaul kirjoittaa.

McFaul arvelee, että Trump pitää Putinin retorisesta tyylistä ja värikkäästä kielestä.

Viidenneksi Putin voi olla sekä raskasta että hurmaavaa seuraa. McFaul uskoo, että Trumpin kanssa Putin vetää hurmaavan roolia ja saa Trumpin nyökyttelemään puheilleen vain minuuteissa.

Kuudenneksi Putin pystyy rohkeisiin ja odottamattomiin siirtoihin, jotka voivat olla joko hyviä tai pahoja, joten Trumpilla tulisi McFaulin mielestä olla valmiina älykkäitä vastauksia mahdollisiin suuriin tarjouksiin.

Seitsemänneksi Putin tekee suuren vaikutuksen ja tapaamiset hänen kanssaan ovat ikimuistoisia, McFaul listaa.

Lopuksi McFaul vielä muistuttaa, että luultavasti Putin tulee tähänkin tapaamiseen myöhässä. Putinin myöhästely on tuttua suomalaisillekin aiemmista tapaamisista. McFaulin mielestä olisi huolestuttavaa, jos Putin olisi ajoissa, koska se tarkoittaisi, että hän haluaa todellakin miellyttää Trumpia.

Jaa artikkeli: