Torstai 23.5.2019

Juha Sipilä: Hallitus on kokoontumisvalmiudessa Trumpin ja Putinin takia – ”Hallitushan maksaa viulut”

  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus kokoontuu tarvittaessa, jos huippukokous sitä vaatii. Arkistokuva.
|

Suomi-Areenan avajaisiin saapuneet pääministeri Juha Sipilä ja puolustusministeri Jussi Niinistö ottivat haastatteluissaan vahvasti esille Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huipputapaamisen tänään maanantaina.

–Ilman muuta tämä on Suomelle todella iso tunnustus, että Suomi saa isännöidä näin mittavaa ja odotettua kokousta. Tietenkin kokouksen tulos riippuu näistä kahdesta presidentistä, pääministeri totesi.

Kysyttäessä presidentti Sauli Niinistön panoksesta huippukokouksen saamisessa Suomeen, pääministeri korosti tämän hyviä suhteita kumpaankin suurvallan johtajaan.

Sipilä totesi hallituksen tehneen jo oman osansa suurvaltojen tapaamisen järjestelyissä.

–Nyt annetaan presidenttien neuvotella tämä päivä, ja hallitushan maksaa sitten viulut tästä tapaamisesta, hän summaa.

Haastattelussa nousi esiin presidentti Donald Trumpin tiukka puhetyyli Yhdysvaltain liittolaisia kohtaan. Sipilän mielestä se on tuonut liikettä politiikkaan.

–Onhan tämä kielenkäyttö sellaista, johon ei ole totuttu. Ehkä se tarkoituksellisesti herättelee poteroista ihmisiä ja päättäjiä. Aika ajoin kielenkäyttö ei ole ihan sitä parasta mahdollista.

Nato-kysymyksissä Sipilä korosti Suomen puolueetonta asemaa ja tiivistä yhteistyötä.

Yhdysvaltain kauppasotien merkitys Suomelle on hänen mukaansa äärimmäisen tärkeä asia. Laajamittainen kauppasota näkyisi Sipilän mukaan varmasti myös Suomessa, ja merkkejä siitä on hänen mukaansa jo olemassa.

–Tiedän, että tämäkin asia tulee olemaan esillä presidenttien huippukokouksessa.

Hallitus on Sipilän mukaan valmiina kokoontumaan, jos sille on tarvetta huippukokouksen yhteydessä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö uskoo, että kuumimmat keskustelunaiheet presidenttien välillä liittyvät Syyriaan ja Koreaan. Hän toivoo kuitenkin, että myös Itämeren jännitteinen tilanne huomioitaisiin.

Presidentti Trumpin kovat puheet Nato-liittolaisia kohtaan puhuttivat myös puolustusministeriä.

–Trumpia seuranneena luulen, että hän yrittää näillä puheillaan kannustaa Nato-maita saavuttamaan suositellun kahden prosentin osuuden puolustukseen bruttokansantuotteesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Hietanen

Hölmölä nimeltään Suomi ja sen veronmaksajat maksavat tämän huuhaa-kohtaamisen
viulut. Erikoista, että Suomi kestitsee kahta suurvaltajohtajaa, joiden teot ja sanomiset
ovat vastaan kaikkia niitä arvoja, joita Sipilä ja Suomen poliittinen eliitti toisaalta
korostavat ja toistelevat papukaijamaisesti.

Risto Mäkinen

Veronmaksaja maksaa kulut mutta entä tulot. Yli 1 000 toimittajaa asuu pari kolme päivää kalleimmissa hotelleissa ja muutenkin käyttävät palveluja. Helsinki matkailukapunkina sää lisää mainosta. Eli turha narista asiasta jonka kokonaisuutta et ymmärrä

Seppo Simonen

Toimittaja Meri Suominen Satakunnan kansa Almamedia laukoo jotenkin pääministeri Juha Sipilä vastaista mielikuvaa muka hallitus maksaa viulut möläytyksellä.
Toisin sanoen se minkä väristen silmälasien läpi toimittaja maailmaa katsoo niin se kyllä välittyy tekstissä havaittavana suuntana.