Perjantai 24.5.2019

Puolustusministeriltä kova ulostulo Ottawan sopimuksesta: ”Rauhanajan hölmön tölväys”

Luotu: 
16.7.2018 14:56
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Jussi Niinistö.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) arvostelee kovin sanoin Ottawan sopimusta, joka kieltää maamiinat. 

–Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen 2011 oli rauhanajan ”hölmön tölväys”. Liittymällä sopimukseen Suomen sotilaalliseen puolustukseen tehtiin aukko, joka ei auta ketään muuta kuin kimppuumme hyökkäävää vihollista, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Niinistö huomauttaa, että maailman maista suurin osa on liittynyt sopimukseen, mutta sen ulkopuolella ovat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat, Intia ja Israel.

Hän muistuttaa, että Ottawan sopimuksen mukaisesti Suomessa on rikoslailla tehty rangaistavaksi henkilömiinojen kehittäminen, valmistaminen, varastointi, kuljetus ja käyttö. Sopimus kieltää mm. tähystämättöminä käytettävät miinat sekä henkilömiinojen käyttämisen muutoin kuin suoran näkökontaktin tapahtuvan laukaisun perusteella. Sopimus kieltää miinojen laukaisun esimerkiksi lennokkitähysteisesti.

–Korvaavat asejärjestelmät ovat tärkeitä, ja kehitystyö jatkuu, mutta ne eivät kokonaan poista sotilaalliseen puolustukseen syntynyttä aukkoa. Ne toimivat laastarina, mutta kattavaa miinakauhua ne eivät palauta. Jalkaväkimiinat ovat edullisia ja kotimaisia puolustusaseita, jotka ovat maastossamme hyvin tehokkaita, ministeri sanoo.

Niinistö on ajanut Ottawan sopimuksesta irtautumista jo nykyisen hallituksen ohjelmaan, mutta ei ole saanut ajatukselle laajaa vastakaikua. 

–Ensi keväänä Suomessa on eduskuntavaalit ja siksi nyt on oikea aika käydä keskustelua, jotta seuraavan eduskunnan aikana Suomi irtaantuu Ottawan sopimuksesta ja palauttaa miinakauhun takaisin sotilaallisen suorituskyvyn keinovalikoimaan, Niinistö linjaa.

Sopimuksesta irtaannutaan hänen mukaansa ilmoittamalla siitä YK:lle kuuden kuukauden irtisanomisajalla. 

–Mitä vikkelämmin ilmoitus tehdään, sitä nopeammin Suomen sotilaallinen puolustuskyky vahvistuu. Itse en ole neljättä vuotta maailmalla puolustusministerinä kulkeneena havainnut sellaista palautetta, että Ottawan sopimuksesta irtaantuminen aiheuttaisi meille minkäänlaista mainehaittaa. 

Hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra kertoi helmikuussa, että olisi valmis palauttamaan maamiinat Suomen puolustuksen käyttöön. Kopran puoluekollega Eero Lehti on tehnyt asiasta kansalaisaloitteen.

Kokoomuksen suhtautuminen maamiinoihin on ollut ristiriitainen. Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi vuonna 2014 aloitteen, jonka mukaan Suomi irtautuisi Ottawan sopimuksesta, mutta aloite ei johtanut toimiin.

Asia oli esillä myös presidentinvaalien keskustelussa. Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren lisäksi presidentti Sauli Niinistö antoi varovaisen tukensa maamiinojen palauttamiselle joissakin olosuhteissa. Niinistö kommentoi Ylellä, että Ottawan sopimukseen liittyminen ei ehkä ollut oikein, mutta ”jäljet on paikattu”.  Korvaavista aseista huolimatta maamiinoihin voitaisiin presidentin mukaan ehkä palata sodan sattuessa.

Lue lisää: ”Ottawan sopimus oli virhe” – Toinenkin kokoomuslainen väläyttää maamiinojen palauttamista Verkkouutisissa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jussi Niinistö
Jussi Niinistö
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

”Rauhanajan "

Niinpä, nyt sitten taidetaan olla sodassa, ministerin lausumaa ja annattua mielikuvaa tulkiten. Miten ihmeessa Suomi onkin yht'äkkiä saatu osapuoleksi sotaan...ja vielä salaa ja hiljaa hivuttamalla...eikös joku lakikin kiellä Maan liittämisen sotiin.

No se on ollut tiedossa useimmilla, että kymä sota on jatkunut kaikessa hiljaisuudessa taustalla monin eri tavoin.

Mikko Toivonen

Meidän tilanteessamme Ottawan sopimukseen liittyminen on minun näkemykseni mukaan verrattavissa maanpetokseen. Riistettiin puolustusvoimilta sen halvin ja tehokkain ase maavoimin tapahtuvaa hyökkäystä varten.
Tosin enpä usko olevan kovinkaan vaikeaa puolustusvoimille ylläpitää teknistä ja tuotannosllista valmiutta maamiinojen nopeaan käyttöönottoon jos maata aletaan valloittamaan.

Onneksi meillä on sillä tavalla selkeä tilanne, että armeijaa tarvitaan vain ulkoista uhkaa torjumaan ja että se uhka on aina täysin selvä joten kaikki resurssit voidaan mahdollisimman "profiloidusti" kohdistaa.

Hannu Rautomäki

Varsin omituinen tilanne, kun Halonen vei Suomelta puhtaasti puolustuksellisen halvan aseen, jolla ei hyökätä mihinkään.
Rajanaapuri sen sijaan piti maamiinat.

"Olen kauhulla kuunnellut suunnitelmia, että meilläkin ollaan valmistautumassa henkilömiinoista luopumiseen. Se olisi anteeksiantamaton virhe. On esitetty rahamääriä, joilla miinat voitaisiin korvata. Kukaan ei ole kuitenkaan pystynyt minulle kertomaan, mikä on se korvaava väline tai menetelmä. Suomalaisessa maastossa ei mikään korvaa miinaa. Se on halpa, tehokas ja pakottaa maahantunkeutujan varomaan jokaista askeltaan.

Meillä ei viime sodissa tullut siviilitappioita omista miinoitteistamme eikä menetelmämme tuntien tule vastakaan. Koko miinakysymystä tarkastellaan tunteenomaisesti näyttämällä kuvia afrikkalaisista jalkapuolista lapsista. Henkilömiinoista luopuminen vie tehon myös panssarimiinoitteistamme ja hävitteistämme. Näin me luovumme tehokkaimmasta ja halvimmasta aseestamme. Ne, jotka ajavat miinojen käytöstä luopumista ovat silottamassa tietä viholliselle. Minun kielenkäytössäni sitä kutsutaan maanpetturuudeksi."
Matti Lukkari: Lauri Sutela - Puolustusvoimain komentaja, s.285, ISBN 951-1-12955-4 2003 Otava.

Tuomas Sikander

Myös IKL:n kannattaisi herätä nykyaikaan, syntynyt aukko on mahdollista tehokkaasti ja taloudellisesti täyttää, jos vain on muutakin asiantuntemusta kuin kiiluvat populistin silmät.
Kehitys syrjäyttää mekaaniset ratkaisut tehokkaammilla. Hartsiin valettu elektroniikka on aika kestävää eikä tarvitse olla edes digidigiä, Boolean algebrallakin pötkii jo pitkälle.
._.

Viljo Asikainen

Ottawan sopimuksesta ei noin vain päästäkään irti. Tietenkin pykälien mukaan päästäisiin. Mutta poliittinen todellisuus estäisi tehokkaasti irtautumisen. Ennen kuin päästäisiin irtisanomisilmoitukseen, mistä kuuden kuukauden määräaika alkaisi juosta, olisi hankkeen läpäistävä tasavallan presidentin johtama UTVA ja eduskunta vaikka puolustusministeri antaisikin esityksen asiasta. Nämä toimijat eivät helpolla lämpenisi asialle koska kansainväliset haitat tällaisesta ulkopoliittisesta yllätyksellisyydestä ja tempoilusta olisivat suuremmat kuin saavutettavissa oleva kyseenalaiseksi jäävä hyöty. Suomen valtion maine vakaana ja luotettavana tempoilemattomana sopimuskumppanina kärsisi arvaamattomasti. Sen jälkeen olisi paljon vaikeampaa saada maahan mitään huippukokouksiakaan ja luottamustoimia kansainvälisissä yhteisöissä.

Puolustusministeri Niinistön räväkkä puheenvuoro on täysin linjassa koko Sinisten ministeriryhmän poliittisen kuolinkamppailun kanssa. Pelastukoon ken voi, hinnalla millä hyvänsä. Hillotolpat ovat mädäntyneet puhki ja luhistumispisteessä. Niinistöä ehkä on rohkaissut se että hänen sanotaan olevan ministeriryhmästään ainoa jolla olisi kysyntää muissa puolueissa ja jatkomahdollisuuksia politiikassa. Mutta ei onnistu. Siniset ministerit - mukaan lukien Soini ja Niinistö - eivät ole kokemuksestaan huolimatta täysin sisäistäneet sen moraalisen tuomion ehdottomuutta ja peruuttamattomuutta jonka yhteinen kansa antaa kavaltajaloikkareille vaikka poliittinen establishment muissa puolueissa olisikin valmis yrittämään hyötymistä petturien kannatuksen rippeistä.

Veli-Pekka Moisalo

Samassa naiviuden puuskassa Ruotsi lakkautti asevelvollisuuden, Saksa leikkasi puolustusmenoja jne. Nän käy, kun johtajat eivät tunne historiaa, eivätkä edes osaa tulkita sitä vähää, jonka tuntevat. Suomella ei olisi siihen varaa. Surullista...

Jussi Tuusa

Niinistö on enemmän kuin oikeassa. Tilanteessa, jossa ilmapuolustus on lamautettu ja maakuntakeskusten lähellä siviilien seassa on suuria maihinlaskuja, liikkeen hidastaminen ja perustettavien joukkojen sivustojen suojaaminen on henkiinjäämiskysymys. Kolmisen viikkoa aikaa hankkia 41000 kannattajaa kansanedustaja Lehden kansalaisaloitteelle ( https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2954 ), jota ei ole juuri markkinoitu (miksi ei?). Hallitus voisi tietenkin koska tahansa jättää eduskunnalle lakialoitteen Ottawan sopimuksesta irtautumisesta, mutta realismia on, että ennen eduskuntavaaleja näin ei tapahdu -tuskin jälkeenkään.

Juha-pekka Naukkarinen

Ne miinat pitäisi palauttaa nimenomaan itä rajalle,sieltä se vihollinen tulee,kuten historia osoittaa,ei mikään muu valtio hyökkää Suomeen Venäjän kautta,joten vastustusta miinojen palautukselle ei luulisi olevan,itse olen sitä mieltä,että Suomen pitäisi kehittää oma ydinasepeloke,se olisi kaikkein tehokkain,eikä tarvitsisi pähkäillä kuka tulee apuun,jos tarvitaan,luulisi oman maan turvallisuuden eteen voivan tehdä mitä vain ilman rajoja ja sopimuksista välittämättä,eihän niistä välitä suurvallatkaan!