Perjantai 24.5.2019

Kaksi asiaa kohautti Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tiedotustilaisuudessa: ”Kaikkea, mitä Kreml saattoi toivoa”

Luotu: 
16.7.2018 19:35
Päivitetty: 
16.7.2018 19:56
  • Kuva: UM / Lehtikuva
    Kuva
|

Kansainvälisen politiikan asiantuntijat nostavat arvioissaan esiin kaksi asiaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hetki sitten päättyneestä tiedotustilaisuudesta.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi siihen, että Donald Trump sanoi molempien maiden tehneen virheitä jotka ovat heikentäneet kahden välisiä suhteita. Toiseksi asiantuntijat nostavat esiin sen, että Putin myönsi toivoneensa Trumpin voittavan presidentinvaalit vuonna 2016.

Lue lisää: Vladimir Putin ja Donald Trump puhuivat vaaleihin sekaantumisesta: ”Näyttäkää minulle edes yksi fakta”

Pitkään Venäjää seurannut Institute of International Affairs Praguen tutkija ja New Yorkin yliopiston entinen professori Mark Galeotti arvelee Putinin saaneen tahtomansa tapaamisesta.

–Trump, mies joka arvioi sekä EU:n että Venäjän olevan ”vihollisia” päättää syyttää sekä Yhdysvaltoja että Venäjää kahden välisten suhteiden heikentymisestä. Tämän täytyi olla musiikkia Putinin korville, etenkin kun Trump jatkoi kuvailemalla valintaansa presidentiksi rehelliseksi, hän kirjoittaa Twitterissä. 

Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs Michael McFaul puolestaan ihmettelee, mitä Yhdysvallat on tehnyt väärin Venäjä-suhteissa.

–Trump sanoo, että molempia voidaan pitää syyllisinä jännitteisiin. Mitä tarkkaan ottaen Yhdysvallat on tehnyt väärin, hän kysyy Twitterissä.

Ennen tapaamista ja tiedotustilaisuutta Trump ettei Yhdysvaltojen ja Venäjän suhde ole koskaan ollut huonompi kuin nyt. Lisäksi hän syytti tilanteesta Yhdysvaltojen ”monta vuotta jatkunutta typeryyttä” sekä FBI-tutkintaa Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin. Tiedotustilaisuudessa hän kuitenkin totesi molempien maiden tehneen virheitä.

Sekä Galeotti että McFaul pitävät tapaamista voittona Putinille.

–Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuus oli kaikkea, mitä Kreml realistisesti saattoi toivoa. Putin näyttää urbaanilta aikuiselta ja esittää Venäjän tasavartaisena suurvaltana Yhdysvaltojen kanssa, Galeotti kommentoi.

–Putin sai juuri fantastisen voiton, McFaul puolestaan sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sen sijaan arvioi tapaamisessa olleen positiivista virettä.

–Tapaaminen meni käsikirjoituksen mukaan. Lähtölaukaus neuvottelujen sarjalle, jotka hakevat yhteisiä intressejä. Suurista diileistä ei merkkejä. Mutta positiivistä virettä. Monista asioista oltiin rehellisesti eri mieltä. Trump totesi asioiden olevan ”monimutkaisia”.

 

 

 

 

 

 

Lue myös: Ex-suurlähettiläs tyrmistyi: ”Yksikään USA:n presidentti ei ole ikinä puhunut Venäjä-suhteista näin, ei ikinä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Minä katsoin läki kahteen kertaan leikkaamattoman tallenteen lehdistötilaisuudesta ja tässä se mitä minä sain irti. Minusta aika merkittävä tapaaminen:

Eipä Helsingin tapaaminen olisi voinut mennä paremmin koko maailman kannalta. Ainoa häviäjä oli USA:n demokraattinen puolue joka varmasti kiljuu päänsä halki.

Tein tähän koosteen tunnin mittaisen lehdistötilaisuuden annista:

1: Maiden suhteet palautettiin keskustelun ja yhteistyön tasolle

2: Venäjä antoi listan ehdotuksia miten ydinasevarustelua voidaan hillitä, aloittaa ydinaseriisunta uudelleen ja käsitellä torjuntaohjuskysymystä

3: Kyberturvallisuuden osalta Venäjä ehdotti yhteistyötä USA:lle sekä tarjosi olemassa olevan vuonna 1999 solmitun maiden välisen yhteistyösopimuksen kautta yhteistyötä siten että Venäjä kuulustelee syytetyt 12 tiedusteluasiantuntijaansa ja Mullerin komitea voi osallistua kuulemiseen. Venäjä ilmoitti että se ei ole eikä aio sekaantua USA:n sisäisiin asioihin.

4: Rauha Syyriaan, pakolaisille mahdollisuus palata, jälleenrakentamien liikkeelle, 98% ISIS –joukoista tuhottu. Venäjän ja USA:n armeijat yhteistyöhön

5: USA ja Venäjä päättivät että Israelin tassut pois Syyriasta ja molemmat maat sopivat että Golanin kukkuloilla palataan vuoden 1974 rajalinjaan. Se siitä Suur-Israelista (Usrael hävisi sotansa, Bibi joutuu tämän nielemään).

https://en.wikipedia.org/wiki/Agreement_on_Disengagement_between_Israel_...

6: Putin kiitti Trumpia Korean niemimaan tilanteen liennyttämisestä

7: Putin toivoi että Trump pakottaa Ukrainan toteuttamaan Minskin sopimuksen

8: USA ja Venäjä muodostaa liiketoiminnan ylimpien johtajien yhteistyöelimen joka kehittää USA:n ja Venäjän välistä kauppaa. Sori EU – aiotteko vielä roikkua pakotteissa kun USA kerää voitot Venäjän kaupasta?

9: Muodostetaan työryhmä, joka tuntee sekä USA:n että Venäjän historian ja alkaa palauttaa ja kehittää maiden välisi suhteita.

10: Molemmat presidentit kehuivat Helsingin kokousjärjestelyjä, Putin pahoitteli kokouksen aiheuttamaa haittaa Helsingin asukkaille.

11: Trump kehui sitä että rakentava ja kaikille hyödyllinen keskusteluyhteys on palautettu

12: Trumpin mukaan jopa kylmän sodan aikana USA:n ja Venäjän välinen keskusteluyhteys oli paremmalla tasolla kuin mihin se oli nyt vajonnut, mutta nyt se on palautettu takaisin ja yhteistyö rauhan ja hyvinvoinnin palauttamiseksi jatkuu.

13: US media jauhaa kuin rikkinäinen levy 12 syytettyä, vastaus on että todisteita ei ole esitetty, serveriä ei ole tutkittu ja yhtään oikeuden tuomiota ei ole, aiemmat 13 ml Concordia ovat voittamassa Mullerin nostamat syytteet oikeudessa (mutta tätä ei uutisoida)

14: USA ja Venäjä totesivat että on molempien etu että Eurooppaan myydään kaasua sellaisella hinnalla että se on kannattavaa molemmille. Käytännössä Euroopan kaasumarkkina sovittiin yhteistyöalueeksi, jossa hinta pidetään sillä tasolla että USA:kin saa myytyä kaasuaan.

Tällöin Venäjä saa suuremman edun koska putkikaasun tuotantokulu on alempi. (Taas olisi Eurooppa voittanut jos olisi toiminut toisin)

15: Trump sanoi että molemmat maat ovat tehneet virheitä siihen että maiden välit ovat huonot, välien huonontuminen alkoi jo Obaman aikana (kiistatonta).

16: Trump sanoi että Hän voitti Hillary Clintonin selvin valintamiesäänin 306-223 vaikka nämä olivat kallellaan demokraatteihin päin. Trumpin kampanja ei tehnyt yhteistyötä Venäjän kanssa ja että demokraattien tulisi päästä tappiosta yli sen sijaan että yrittää hajottaa USA:n sisäisesti ja sabotoida maiden välejä.

17: Putin sanoi US medialle että vuoden 1999 sopimuksen mukaan yhteistyö on molemminpuolista. Kun Venäjä auttaa Mullerin tutkintaa, Venäjä toivoo vastineeksi että USA auttaa Venäjää selvittämään Bill Browderin veronkierrolla Venäjältä USA:han siirtäminen 1,5 miljardin dollarin kohtalosta (Hermitage Capital) joidenkin USA:n tiedustelun toimijoiden avulla.

Sekä tutkimaan sitä että **Browder maksoi rahoista 400 miljoonaa dollaria Hillaryn vaalikampanjalle**. Palkkionako?

Tästä voitte katsoa tekin ja tehdä omat päätelmänne:

https://www.youtube.com/watch?v=gqigwlTccO0

Pekka Näränen

Janne, huvittava tuo listasi. Eniten nauratti tietenkin se, että Venäjä kuulustelisi ne 12 tiedustelu-upseeriaan :). Mitä arvelet, mahdetaanko heidät todeta syyllisiksi?

Yhdysvaltain kongressi tulee eristämään klovnina esiintyneen Trumpin Venäjää koskevasta päätöksenteosta. Esimakua tästä saatiin jo viime kesänä, kun kongressi päätti viedä Trumpilta oikeuden kumota Venäjän vastaisia pakotteita. Kummankaan puolueen päättäjien joukossa hänen Venäjän politiikallaan ei ole kannatusta, varsinkaan nyt kun Trumpin asema Putinin juoksupoikana niin räikeästi paljastui kaikille. Siltä Trumpia äänestäneeltä punaniskalta ei kysytä.

Venäjä sai ensinäkemältä kokouksessa suuren voiton, mutta pitemmässä juoksussa se saattoi kärsiä tappion. Eurooppalaiset tulevat satsaamaan enemmän puolustukseensa eikä Yhdysvaltain kongressi tämän takia ainakaan vähennä puolustusmenoja. Ydinaseriisunta jäänee sanahelinän tasolle, kuten Pohjois-Koreankin tapauksessa. Jos Venäjä yrittää pysyä kelkassa mukana, niin sille taitaa käydä kuin Neuvostoliitolle 80-luvulla. Jään tyydytyksellä odottamaan :)

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #12

Mikä Närästä huvittaa? Voit kuunnenlla Areenasta, jos et kieliä osaa, YLE:n tekstittämän versio lehdistötilaisuudesta ja perustella mikä siinä mitä koostin on väärin. Onnea etsintään.

Tuskin löydät huomautettavaa. Tyhjän naurajia toki aina riittää.

Voit myös tarkistaa että Venäjä kutsui Mullerin heitä kuulustelemaan ja vastavuouroisesti sama Browderin veropetoksen suhteen.

Pekka Näränen

Tuohon komenttiini voisi vielä lisätä, että noita Trumpin lausuntoja, jossa hän pitää omaa maataan syyllisenä USA:n ja Venäjän huonoihin väleihin, tullaan vielä ahkerasti pyörittämään vuoden 2020 presidentinvaalien negatiivisessa mainonnassa. Saattaa olla, että Trump hävisi toisen presidenttikautensa Helsingissä :)

Heikki Rosti

Demokraattien painoarvon väheneminen ei ole vaara silloin,kun republikaanien(tasavaltalaisten) painoarvo lisääntyy.Tämän lehden päätoimittaja tosin käy jo demokraattien seuraava presidenttivaalikampanjaa,Noh Sauli totesi,kun maailman vapaimmassa maassa,niin sekin on mahdollista.Onnittelut Mr.Trumpille ,maantietoa ei voi valita.Venäjä on Suomen ja U.S.A n rajanaapuri.

Petri Hämäläinen

Miten epärehellistä tältä lehdetä on ottaa maailmantilanteen ja Helsingin Summitin arvioijaksi Trumpin hyllyttämä entinen Moskovan suurlähettiläs joka on demokraatti ja Trumpin raivoisa arvostelija?

Miksei saman tein kysytä jätetyltä entiseltä aviomieheltä miten vaimon uudet häät meni ja miten hän viihtyi?

Markku Koivisto

Euroopan kannalta pahimmat pelot väistyivät. Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta Trump ei virkakautenaan eroon pääse, saattaapa tutkinta terhentyä entisestäänkin. Noin kuukaudessa pintakuohu asettuu ja alamme nähdä, mitä tulemen pitää. Mitään ylöskirjattua julkisuuteen saatettua tästä ei tainnut jäädä, vain kahden herran sana sanaa vastaan väitteitä on odotettavissa jatkossa.

Tapio Mäkeläinen

Trump hakee nyt meriittejä tavalla, jonka riskit toteutuvat jossain vaiheessa. Onhan tässä nähty ihmeellisiä kuvioita presidenttien virassa pitämiseksi mm meilläkin. Trump ei ole kahta vuotta ollut vallassa ja tänään kritiikki on USA:ssa todella rajua puoluekantaan katsomatta.
Jotenkin tuntuu tyhjänpäiväiseltä tuo valtava näytelmä .
Olisi mielenkiintoista kuulla asiaa tuntevan arvio miksi Trump ympäröi itsensä sotilastaustaisilla avainhenkilöillä. Hän itse vältti palveluksen 60- luvulla kuten myös B Clinton ja monet muut. Toisin kuin Kerry ja monet muut. Sen sijaan hänet pantiin paremman väen kakaroitten poikakouluun i.e army schooliin. Hän ampuu maaleja joka sektoriin ja saa kannatusta aivan kellokäyrän ääripäistä.
Jotain kummaa koko asetelmassa on. Kaikenlaisia ukkoja on pressana ollut, Ford, Carter, Gwb II.
Reaganista aiottiin 68 Kalifornian kongressissa äänestä onko pätevä hommaansa. Olin vaihdossa 73 ja oli yhä kuvernööri ja sitten presidentti, jonka virkakaudella kommunistinen Venäjä kaatui rytisten.
Mutta yks on varma: tämä koko Euroopan reissu syventää ristiriitoja erityisesti Jenkeissä mutta varmaankin vavahdutti Eurooppaa tiivistämään rivejään. Ja Kiina myhäilee .. tapelkaa poijjaat niin saatte tupakkaa.