Maanantai 20.5.2019

Merivoimien asevalinta muistutti karmeasta uutisesta – Kansanedustaja: ”Silloin reserviläistä riipaisi syvältä”

Luotu: 
17.7.2018 14:45
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Kuvituskuvassa Israelin sotilaita partioimassa lähellä libanonilaista Khiamin kylää. Arkistokuva.
|

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) huomauttaa, että Suomen pitäisi asetuonnissaan huolehtia laajasta eettisestä pohdinnasta. Kansanedustaja Kari otti asian esille Porin Suomi-Areenassa.

Hän osallistui keskusteluun puolustusmateriaalin viennistä.

Kari halusi keskustelun lopussa nostaa esiin myös Suomen asetuontia ja viittasi kauppaan, joka julkistettiin toissa viikolla. Merivoimat ilmoitti hankkivansa israelilaisen Gabriel-pintaohjusjärjestelmän, mutta vaikeni hankittavien ohjusten määrästä. Kilpailutuksessa olivat mukana myös norjalainen, ranskalainen, amerikkalainen ja ruotsalainen yhtiö, joista ennakkosuosikkina pidettiin Saabia.

Hankinnan arvo on 162 miljoonaa euroa ja siihen sisältyy 193 miljoonan euron optio, jonka lunastamisesta päätetään erikseen.

Ainakin vasemmistoliitosta tuomittiin hankintapäätös heti. Puheenjohtaja Li Andersson ja entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki hämmästelivät kauppaa, jota Arhinmäki kutsui moraalittomaksi ja vastenmieliseksi.

Kari pohti Porissa, mille arvopohjalle kaupat Israelissa perustuvat peilaten tilannetta Israelin tekemään iskuun vuonna 2006. Tuolloin suomalainen sotilastarkkailija kuoli Israelin iskussa Khiamin partiotukikohtaan Etelä-Libanonissa. Isku tuhosi YK:n tarkkailuaseman ja surmasi neljä sotilastarkkailijaa, joista yksi oli suomalainen.

–Muistan 12 vuoden takaa, kuinka kovaa tällaista, nyt jo ikääntynyttä, reserviläistä silloin 12 vuotta sitten riipaisi syvältä, kun näki uutisen, Kari muisteli keskustelussa tapahtumaa, joka selvästi oli jäänyt hänelle karmeana mieleen.

Kari arvelee, että vanha asia on poliittisella tasolla jo loppuun käsitelty, mutta muistutti eettisestä pohdinnasta.

–Kyllä tällaisetkin eettiset pohdinnat kulkevat niin viennissä kuin tuonnissa näiden muiden taloudellisten ja poliittisten syidenkin kanssa, hän sanoi.

Kari pohti, voiko Suomi ostaa aseita maasta, joka ei ole esittänyt julkista anteeksipyyntöä tapahtuneesta. Valtioneuvoston kanslia tosin kertoi jo pian tapahtuneen jälkeen, että Israelin edustaja oli ilmaissut syvät pahoittelunsa ja myös aikaisemmassa suullisessa raportissa asiaa oli pahoiteltu.

Kari huomautti, että vastaavat iskut voivat olla tulevaisuutta, sillä Suomella on nykyäänkin satoja sotilastarkkailijoita maailmalla. Hän painotti, että tällaiset kysymykset ovat osa kansainvälistä kenttää.

–Siinä kansainvälisessä kentässä on se arvopohja kulloisenakin aikana ja on tosi tärkeää, että Suomen toiminta on ennustettavaa.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Suomen asehaninnat perustuvat tarpeiden harkintaan , hankintojen suunnitteluun, puolustubudjetin raameihin, tarjouspyyntöihin, tarjousten vertailuun, hankintaesityksiin, hankintojen hyväksyntään ja hankintasopimuksiin.

En muista koskaa törmänneeni puolustusmateriaalihankinnoissa "arvoihin", "moraaliin" tai "sotaisuuteen". Bisneksen tekoon toimittajien puolelta kylläkin. Harva-asetehdas nykyjään tekee tuotteitaan ilman taloudellisen voiton tavoitteita. Toki maailmalla tappiollakin tehdään aseita omille puolustuvoimille, mutta siilloin tappio katetaan yleensä maan omasta budjetista ja yritetään sitten tehdä voittoa myymällä samanlaisia aseita jatkossa myös muiden valtioiden puolustusvoimille.

Aseiden kehittäminen ja valmistus on kallista puuhaa. Mutta toisaalta maan turvallisuden kannalta niitä tulee olla.

Juha-Petri Jantunen

Asekaupan tappiollisuus ja voitollisuus on hyvin hankalaa laskentaa. Jos asejärjestelmän kehityskustannukset ovat n euroa, niin ensimmäisen suuren kaupan kohdalla ei usein ole hajuakaan pitäisikö sille kohdistaa 5%, 50% vai peräti 100% kehityskustannuksista.

Seppo Makkonen

Voi hyvä luoja mikä pölkkypää tuo Mika Kari onkaan. 12 vuotta sitten on sotilas kuollut sotatoimialueella. Kun sotilaaksi ryhtyy ottaa tietoisen riskin väkivalaisesta kuolemasta.
Kari ei ole edes varma onko tämä asia jo poliittisesti loppuun käsitelty, eettistä pohdintaa olisi hyvä vielä tehdä. No, pohditaan niin perkeleen eettisesti seuraavat 50 vuotta, niin kaikille tulee hyvä mieli ja ollaan hyvien ihmisten viiteryhmässä.

Ilpo Haalisto

Israelilaisella ohjuksella on paras tuhovaikutus effektiivistä tehoa haettaessa vihollisen eliminoimisessa pienin mahdollisin suomalaismiestappion. Ase on puhtaasti hyökkäyksellinen ja tähtää Kaliningradin ohjustukikohdan hallitsemiseen.

Ilpo Haalisto

Israelilaisella ohjuksella on paras tuhovaikutus effektiivistä tehoa haettaessa vihollisen eliminoimisessa pienin mahdollisin suomalaismiestappion. Ase on puhtaasti hyökkäyksellinen ja tähtää Kaliningradin ohjustukikohdan hallitsemiseen.

Pekka Kohonen

Ootko jonkin sortin Venäläisagentti tai puolestapuhuja? Jos näin on, niin tästä voisi päätellä, että hyvä hankinta ... ohjuksen (Mk4) kantama on noin 120 mailia (200 km). Yltääkö edes Kaliningradiin asti. Vinkki matkaa Kaliningradiin on noin 500-600 km omien laskujen mukaan. Hyvä kun edes kattaa Ahvenanmaan alueen...