Keskiviikko 22.5.2019

Vain kaksi puoluepomoa torppasi pakolaiskiintiön noston – Petteri Orpo paljasti lukon

Luotu: 
18.7.2018 10:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sekä Petteri Orpo (kok.) että Juha Sipilä (kesk.) nostaisivat Suomen pakolaiskiintiötä. Arkistokuva.
|

Vain kahden puolueen puheenjohtajat vastustivat Suomen pakolaiskiintiön kasvattamista Porin Suomi-Areenan puheenjohtajatentissä. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi olevansa itse valmis nostamaan kiintiötä heti.

Kiintiön nostoa ajoikin aiemmin voimakkaasti puhemieheksi siirtynyt entinen sisäministeri Paula Risikko (kok.), mutta tavoite ei ole toteutunut. Kiintiön nostamisesta keskusteltiin hallituksen puoliväliriihessä keväällä, mutta päätöstä ei syntynyt. Risikko on halunnut nostaa kiintiötä 300 henkilöllä 1050:een.

Tällä hetkellä Suomen pakolaiskiintiö on 750, mutta vuosina 2013–2014 se oli 1050.

Porin tentissä puoluejohtajista vain Jussi Halla-aho (ps.) ja hallituksessa istuva Sampo Terho (sin.) vastustivat pakolaiskiintiön kasvattamista. Terho onkin vastustanut Risikon tavoitetta voimakkaasti jo aiemmin. Sen sijaan Orpo sanoi olevansa itse valmis nostamaan kiintiötä heti ja myös pääministeri Juha Sipilä (keks.) liputti nostamisen puolesta.

Orpon mukaan kuitenkin noston toteutumisessa ”lukko on ollut se, että hallitusohjelmaan on kirjattu sitova luku”.

–Siksi sitä ei ole pystytty tekemään, Orpo sanoi Porissa.

Kiintiöpakolaisten vastaanotto eli uudelleensijoittaminen on yksi keino auttaa todellisessa hädässä olevia, sillä kiintiöpakolaisena Suomeen otettavan henkilön suojelun tarve on selvitetty jo lähtömaassa. Heidän pakolaisstatuksensa arvioi YK.

Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia jo 1970-luvulta alkaen. Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena on laajentaa kiintiöpakolaisjärjestelmää aktivoimalla yhä useampia EU-maita mukaan toimintaan.

Lue lisää:

Sipilän avaus 2000 pakolaisen kiintiöstä kaivettiin esiin eduskunnassa: ”Kerron, mistä on kyse”

Simon Elo iski ehdon pakolaiskiintiön nostamiselle: ”Sitä ennen on turha keskustellakaan”

Pakolaiskiintiö nousee sittenkin? Yhä Risikon tavoitteena

Ehdotus hallituksesta: Suomen nostettava pakolaiskiintiötä ensi vuonna

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Riikonen

Monessa päässä on järjen valo sammunut. Näyttää sille, että tarkoituksena on pikkuhiljaa siirtää afrikkalaiset asumaan Eurooppaan ja eurooppalaiset valjastaa heidän elättäjiksi ja palvelijoiksi.
Afrikan väkiluku on nyt 1,2 miljardia, ennusteen mukaan mukaa vuonna 2050 noin 2,4 miljardia ja vuonna 2100 noin 4,7 miljardia. Kun nyt Afrikasta on kuulemma 60 miljoonaa halukasta muuttamaan eurooppaan, niin uskoojko joku, että se määrä vähenee tulevaisuudessa.
Afrikalla on ainakin kaksi pahaa ongelmaa, liiallinen väestönkasvu ja ruuan puute. Kun siellä ei pystytä ruokkimaan 1,2 miljardia ihmistä, niin miten sitten onnistuu 2,4 miljardin ruokkiminen tai 4,7 miljardin. Kiina on vallannut Afrikasta käyttöönsä hyviä viljelysmaita omien kansalaistensa ruokkimiseksi. Sekin on pois afrikkalaiselta väestöltä.

Onko poliitikkojen mahdoton nähdä suurta kuvaa. Siltä nyt kuitenkin näyttää.

Jaakko Karki

Ei ole mitään syytä edes harkita minkään kiintiön nostamista ennenkuin (i) on selvitetty ja julkaistu kuinka paljon maksaa yhden "pakolaisen" ylläpitäminen Suomessa vuodessa ja myös ennakoituna elinaikana, (ii) kaikki laittomasti maassa olevat on saatu poistettua maasta ja (iii) hallitus esittää ja eduskunta hyväksyy järjellisen yksilöidyn maahanmuutto- ja pakolaisohjelman perusteluineen ja kustannuksineen.

Esko Riikonen

Jostain olen lukenut, että parikymppisenä Suomeen tullut ja ikänsä työelämän ulkopuolella oleva kustantaa ennen eläkkeelle pääsyään noin 1,1 miljoonaa.
Meillähän on porukkaa, joka on ollut 20 v elätyksessä ja sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on edelleen kesken.

Pasi Anttila

Niinkuin tää "ossi nyman" sekin on syntynyt suomessa ja täällä ikänsä asunut eikä ole vieläkään sopeutunut suomalaiseen yhteiskuntaan ja se vasta kalliiksi tulee.

Onse luojan lykky että suomalaisia syntyy joka vuosi vähemmän, varsinkin köyhiin perheisiin kun ne maksaa niin hitosti. pitäisköhän meidän yrittää päästä kaikista eroon joiden nettotuotto on miinuksella?

Kari Keto

Ennen 2015 suurta määrää meillä oli otsikoissa jatkuvasti, kun suuret ikäluokat eläköityvät rahat loppuvat huoltosuhteen lisääntyessä.
Mikä tulee olemaan huoltosuhde asukkaiden lisääntyessä? Pidetäänkö hyvinvointi velkarahalla yllä.

Timo Huolman

kehtaattekin puhua jostaan kiintiöistä samaan aikaan kun rajojen yli lappaa monikymmenkertaisesti turvapaikanhakuprosessia laittoman maahanmuuton keinona väärinkäyttävää sakkia, tulevat ja menevätkin ihan miten lystäävät, euroopan ulko- ja sisärajat käyvät kuin saluunan ovet villissä lännessä ja pyssytkin vähän väliä paukkuvat,
saksastakin satelee jatkuvasti palautuspyyntöjä suomeen.

tuo porukka valloillaan ollessaan ei osaa kunnioittaa juuri mitään länsimaisen luottamuksen pohjalla olevia perusperiaatteita koska ei heillä ole sellaisesta mitään kokemusta.

jotta pitäiskö opettaa, mieluummin eilen, sen sijaan, että parjataan ja uhkaillaan niitä maita jotka edes yrittävät, kuten nyt italiaa?

Jani Molander

Nii otetaan tommosia pakolaisia jotka vie köyhien työt. Eivät juo viinaa, joten ovat terveempiä kuin suomalaiset.
Oisko kuitenkin syy siinä että on noita köyhiä että suomen perusturva on pienempi kuin EUn alaraja ja puolueet pitävät asumisen hintaa keinotekoisesti korkeana.

Benita Julin

Eikös se Orpo jo ollut sitä mieltä että Afrikkaan pitäisi "sijoittaa" tukun riihikuivaa. Jos nyt tälläinen 58v akka äityy muistelemaan kuinka jo minun kouluaikana kerättiin rahaa Afrikan lapsille. Kun sinne edelleen syydetään rahaa, herää kysymys minne ne rahat menee. Minun mielestä ei mitään rahaa eikä kiintiöpakolaisia, ei vaan rekkalastettain kortsuja sinne niin eiköhän se syntyvyyskin hidastu.

Benita Julin

Eikös se Orpo jo ollut sitä mieltä että Afrikkaan pitäisi "sijoittaa" tukun riihikuivaa. Jos nyt tälläinen 58v akka äityy muistelemaan kuinka jo minun kouluaikana kerättiin rahaa Afrikan lapsille. Kun sinne edelleen syydetään rahaa, herää kysymys minne ne rahat menee. Minun mielestä ei mitään rahaa eikä kiintiöpakolaisia, ei vaan rekkalastettain kortsuja sinne niin eiköhän se syntyvyyskin hidastu.

Tapani Tuominen

Orpo on synonyymi yksinkertaiselle ihmiselle.

Jos kiintiötä nostetaan, pitää vastaavasti muu turvapaikkahakuinen maahantulo estää kokonaan. Mutta lähtökohtaisesti; miksi meillä pitäisi olla tällainen kiintiö? Miksi emme auta tehokkaammin siellä missä hätä on?

Heinonen Jussi

Kiintiön nostaminen on nykyään muodikasta ja trendikästä toimintaa. Oli kyseessä alkoholikiintiötä tai pakolaiskiintiö, niin nostot tuntuvat mukavilta, vaikka molemmista voi olla vakavia haittavaikutuksia. Alkoholin saatavuutta on helpotettu ja ravintoloiden aukioloja pidennetty. A-oluet ja väkevät viinit ovat tulleet maitokauppoihin. Puoluepomot ovat mahdollistaneet ja tukeneet tätä kehitystä, heistähän useimmat ovat vähemmän raitista porukkaa. Suurin osa tulijoista on muslimeita, sekin monia miellyttää, kun tulevat toisenlaisesta kulttuurista, mistä "perinteinen Suomi" on opittu tuntemaan. Kristillinen kulttuuria monia jo kyllästyttää, eikä pääsiäisen ajan paastot ole enää trendikkäitä. Halutaan ramadanin mukaista paastoamista, että päivällä paastotaan ja yöllä voidaan juhlia ja syödä, tämähän on taas hyvinkin epäterveellistä, mutta lääkäreiden suosituksiin ollaan jo kyllästytty, koska se on "terveysterrorismia". Islamin taas väitetään olevan ns. "rauhanuskokonto", sekin on trendikäs toteamus, todellisuuspohjasta ei niin väliä. Eli lisää pakolaisia, koska he voivat joissakin tapauksissa paeta jopa sotaa.

Heinonen Jussi

Siis kirjoitusvirheitä tuli edelliseen kommenttiini ja huomasin, ettei niitä voi korjata uutisosiossa. Mutta ei kai sillä väliä; on niin kuuma, että virheitä tahtoo väkisin tulla. Ei näitä kommentteja onneksi monikaan lue, kun kysymys on jo ns. "vanhasta uutisesta". Sitten palvelusta tuli sellainenkin tieto, ettei minulla olisi enää oikeutta kommentointiin. Johtuukohan sekin helteestä vai mistä ?.