Torstai 27.6.2019

Ilkka Kanerva varoitti – Tämä olisi kohtalokkain puolustuspoliittinen virhe: ”Samppanjapullot poksahtelisivat muualla”

Luotu: 
18.7.2018 11:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomuksen konkaripoliitikko johtaa eduskunnan puolustusvaliokuntaa. Arkistokuva.
|

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva hahmotteli Suomen kannalta kohtalokkaimman turvallisuuspoliittisen tilanteen Porin Suomi-Areenassa tänään keskiviikkona.

Kanerva osallistui keskusteluun siitä, millaista puolustusta Suomeen tarvitaan.

–Suomen kannalta kohtalokkainta turvallisuuspoliittista väärinarviointia edustaisi se ratkaisu, jossa me sanoisimme, että me jätämme kehittämättä meidän Nato-yhteyttämme tai että me ilmoittaisimme, että Nato ei ole Suomelle kelvollinen vaihtoehto – ei tänään, huomenna, ei milloinkaan, ei missään olosuhteissa, Kanerva sanoi Porissa.

–Luulen, että samppanjapullot poksahtelisivat muualla kuin Suomessa, jos tuollainen lause Suomen vastuullisen poliittisen johdon suunnasta annettaisiin. Siis Nato-kortti on ehdottomasti pidettävä Suomessa elävänä, toimintakykyisenä vaihtoehtona kaikissa tapauksissa.

Kanervan mielestä yhtä lailla typerältä tuntuisi, jos Suomi toteaisi, ettei myöskään Eurooppa-korttia tarvita.

–Kyllä se myöskin olisi omiaan minun käsitykseni mukaan vahvistamaan Suomen turvallisuutta, mikäli myös Euroopassa olisi toimintakykyisiä, uskottavia, luotettavia turvallisuuspoliittisia malleja eri tilanteiden varalle joko yhdessä Naton kanssa tai Natoon jollain tavalla liittyneenä, mutta molemmat kortit ovat Suomelle elintärkeitä, Kanerva sanoi.

Lue myös: Halla-aho näpäytti Antti Rinnettä Nato-optiosta – ”Tietynlaista itsepetosta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Karhunsuo

Näin se on nähtävä. Naton aseet on sota-aseita. Venäjän aseet on rauhanaseita. Ja mitä enemmän Venäjä varastoi kiellettyä Novitshokia, sen paremmin rauha ja ihmisten hyvinvointi säilyy. Ja mitä isomman Saatana-ydinohjuksen Venäjä rakentaa, sen parempi rauhantuoja se on.

Markku Lehto

Naton suurin uhka Venäjälle Baltian maiden osalta on se, että näiden maiden Nato-jäsenyys estää Venäjää sekaantumasta pienten naapurimaittensa asioihin. Tämä haittaa merkittävästi Putinin strategisia tavoitteita palauttaa Venäjälle neuvostoaikaiset etupiirit.

Robin Linden

Jos Suomi joutuu pinteeseen kun ei kuulu Natoon niin se ei parempaa ansainnut. 5 miljoonaa ihmistä ei merkitse mitään laajemmassa konfliktissa. Suomea uhrataan silmää räpäyttymättä. Joudumme valitsemaan Venäjäkortin. Nato ja ja Sote on saanut minut muuttamaan pois Suomesta. Muutin 1/4 2018.

Markku Lehto

Nyt jotkut ajavat suoraan tai mutkan kautta Fixitiä, jolla Suomi irroitettaisiin EU:n tiiviistä yhteisöstä ja tulevasta EU:n yhteisestä puolustuksesta. Hieman on aistittavissa, että Brexitin ongelmien vuoksi suora Fixit ei ole ihan hyvin markkinoitavissa. Siksi nämä ovatkin ottaneet työkalukseen hitaan ja hissun-kissun etenemisen politiikan Suomen etäännyttämiseksi EU:n yhteisöstä.

Ks. Arto Luukkanen, Huippukokouksen tulos: nyt Suomi tarkkana!,
http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258292-huippukokouksen-tul...

Ralf Karlsson

Suomi oli itse valinnut osansa liittoutumattomana. Kun sitten tilanne kiristyi 1939 oli liian myöhäistä hankkia liittolaisia. Puolustusta oli myöskin laiminlyöty liian pienillä budjeteilla vuosia ennen sotaa. Suomi oli itse typerillä päätöksillään ajanut itsensä huonoon asemaan.

Veijo Murtomäki

Nato = USA on ollut mukana tällä vuosisadallakin mukana liian monissa tuhoisissa pommituksissa ja sodissa: Afganistan, Irak, Libya, Syyria jne. Suomikin on ollut mukana rauhankumppanuusohjelman vuoksi, jonka teki "rauhan"nobelistimme Ahtisaari.

Juha Kuikka

Toisella puolella Atlantia tuollainen verbaliikka on aivan normaalia. "Amerikka" tarkoittaa useinmiten USA:ta, mutta sillä voidaan joskus tarkoittaa koko mannertakin. Kanadalaiset kyllä mielellään ilmaisevat asian siten, että "I am not American".

Markku Lehto

Mielestäni "Ike" Kanerva on oikeilla linjoilla. EU tavitsee entistä tiiviimmän yhteisön, jossa sillä on selkeä hallinto, johto, toimiva päätöksen teko ja konkreettinen toimeenpano sekä yhteiset vahvat puolustusvoimiat. Kutsuttakoon EU:n puolustusvoimia vaikka European Union Defence Forces, EUDF. Sen lisäksi alkaa olla aika määrittää se "yksi puhelinnumero EU:ssa, johon muiden suurvaltojen päämiehet voivat soittaa".

TP Niinistöhän on puhunut jo vuosia Euroopan yhteisistä puolustusvoimista. Mutta hän ei ole koskaan poissulkenut sitä, ettei EUDF voisi olla myös osa Natoa.

EU:n meriktystä on vähätelty. Mutta näille vähättelijöille voi todeta, että kun Trump Eurooppa-kiertueellaan mollasi EU:ta maan rakoon ja sitten kävi sen kuuluisan keskustelun Putinin kanssa Helsingissä, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Trusk ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker allekirjoittivat Japanin kanssa vapaakauppasopimuksen ja Kiinan kanssa pitivät kokouksen EU:n ja Kiinan välisestä strategisesta kumppanuudesta.

Saa siinä Trump rakennella tullimuureja ja käynnistää kauppasotaa "EU-vihollisiaan" vastaan pelastaakseen USA:n talouden ja työllisyyden. No tokihan hän saa varmaankin sivustatukea ystävältään Venäjän presidentti Vladimir Putinilta.

Tapio Mäkeläinen

Kanerva on osaavin ulkopolitiikkamme vaikuttaja täysin oikeassa. Hän elää vuotta 2018 eikä 1968 kuten Erkki Tuomioja ja monet tähänkin kommentoineet.
Ihmettelemme joskus miten hankalaa esim kommunismin tyrannian alla olleiden maiden paluu normiin on. Ml Venäjä. Meillä demokratia sanan varsinaisessa alkoi kun Koivistosta tuli presidentti.
Ei se ole helpoa muuttaa paradigmaa täälläkään. Itse en usko Nato jäsenyyteen kunnes äänestäjien selvö enemmistö on 70- l ja sen jälkeen syntyneitä.