Sunnuntai 26.5.2019

Tutkimus: Asuntosijoittajan paras kaupunki on nyt Kuopio – Varoitus kiinnostuksen lopahtamisesta

Luotu: 
18.7.2018 12:01
  • Kuva: Teppo Ovaskainen / Uusi Suomi
    Kuva
    Viime vuosien voimakas rakennusbuumi näkyy jo vuokrien kehityksessä, arvioi Vuokranantajien Mia Koro-Kanerva. Hän varoittaa asuntosijoittajien kiinnostuksen lopahtamisesta, kun korko-, ylläpito- sekä korjauskulujen uumoillaan kasvavan.

Faktakulma

Yksityisen vuokranantajan kannalta parhaat kaupungit 2018
1. Kuopio
2. Turku
3. Oulu
4. Tampere
5. Rovaniemi
6. Vaasa
7. Jyväskylä
8. Helsinki
9. Kajaani
10. Lahti
Lähde: PTT

Asuntosijoittajan kannalta parhaita kaupunkeja ovat nyt Kuopio, Turku, Oulu, Tampere ja Rovaniemi, selviää Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella (PTT) teettämästä tutkimuksesta (pdf-tiedosto). Viime vuosina kärkipaikkaa pitänyt Vaasa putosi listalla niiden alapuolelle kuudenneksi.

Vertailussa vuokratuotto on laskettu vanhoille kerrostaloasunnoille.

–Näyttää siltä, että suuret kaupunkikeskukset pääkaupunkiseudun ulkopuolella ovat nostaneet vetovoimaansa. Kuopio, Turku ja Oulu ovat ponnistaneet tutkimuksen kärkeen, sanoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Helsinki on listalla vasta kahdeksantena ja muu pääkaupunkiseutu sen alapuolella.

Asuntosijoittajan kannattaa joka tapauksessa kiinnittää huomiota muuhunkin kuin siihen, missä kaupungissa sijoitusasunto on.

–Hyviä kohteita on ilman muuta myös tutkimuksessa huonommin menestyneissä kaupungeissa. Kaupungin sisäisen mikrosijainnin merkitys kasvaa. Hyvä markkinatuntemus ja kehittyminen vuokranantajana ovat aivan keskeisiä tekijöitä onnistumisessa, Koro-Kanerva painottaa.

Tuotto pysynyt noin 3,5 prosentissa

Asuntosijoittamisen tuotto koostuu kuukausittaisen rahavirran lisäksi mahdollisesta pitkän aikavälin arvonnoususta. Arvonnousuun vaikuttaa talouden suhdannetekijöiden lisäksi kaupungin tai alueen demografisten ja sosioekonomisten tekijöiden kehitys.

Pitkällä aikavälillä vuokratuotto on PTT:n tutkimuksen mukaan pysynyt vakaasti noin 3,5 prosentissa, mutta alueiden ja kaupunginosienkin välillä on merkittäviä eroja. Vuokratuoton laskemiseksi on tehty keskimääräiset alueelliset hinta- ja vuokraennusteet vuosille 2018–2022.

Koro-Kanerva varoittaa asuntosijoittamisen kannattavuuteen lähitulevaisuudessa kohdistuvista haasteista.

–Uusia asuntoja on viime vuosina rakennettu runsaasti, ja tarjonnan kasvu näkyy vuokrien kehityksessä. Samaan aikaan uumoillaan korkojen, ylläpito- ja korjauskulujen nousua. Jos yksityisten vuokranantajien kiinnostus sijoittaa asuntoihin laskee, asuntojen rakentaminen hidastuu ja tarjonta ei kasva. Pitäisikin miettiä keinoja, joilla yksityiset vuokranantajat saadaan pidettyä ostolaidalla, jotta asuntoja saadaan vuokramarkkinoille kasvavaa kysyntää vastaavasti, hän sanoo.

PTT:n tutkimuksessa ennustetaan korkojen nousevan vuoteen 2022 mennessä noin 2 prosenttiin.

–Korkotaso ja sen muutokset pitää huomioida asuntosijoittamisessa tarkasti. Positiivinen kassavirta suojaa korkojen nousulta, mutta kiinteä korko on myös selvittämisen arvoinen vaihtoehto. Historiatiedon valossa mahdollisimman lyhyeen euriboriin sidottu korko kuitenkin on ollut edullisin vaihtoehto, Koro-Kanerva sanoo.

Faktakulma

Yksityisen vuokranantajan kannalta parhaat kaupungit 2018
1. Kuopio
2. Turku
3. Oulu
4. Tampere
5. Rovaniemi
6. Vaasa
7. Jyväskylä
8. Helsinki
9. Kajaani
10. Lahti
Lähde: PTT

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: