Perjantai 24.5.2019

Laura Huhtasaaren ja Li Anderssonin välillä leimahti sotesta: ”Vähän rehellisyyttä peliin!”

Luotu: 
18.7.2018 12:37
Päivitetty: 
19.7.2018 09:03
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari katsoo, ettei puolue ole ollut valmistelemassa nykyistä sote-uudistusta, vaikka istuikin hallituksessa vielä ennen viime kesää. Arkistokuva.
|

Kansanedustajat Laura Huhtasaari (ps.) ja Li Andersson (vas.) ottivat yhteen perussuomalaisten asemasta sote-uudistuksessa Porin Suomi-Areenassa.

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Huhtasaari ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Andersson olivat eri mieltä siitä, ovatko perussuomalaiset olleet valmistelemassa nykyistä sote-mallia vai eivät. He osallistuivat tänään keskusteluun ensi vuoden eduskuntavaaleista.

Huhtasaari sanoi, että Suomen sote- järjestelmän ongelmana ovat perusterveydenhuollon resurssit, ”jotka ovat pitkään olleet retuperällä” ja toisaalta palveluketjujen yhteensovitettavuus. Hän huomautti, että jo monta hallitusta on yrittänyt saada Suomen perusterveydenhuoltoa kuntoon, mutta uudistusten loppumetreillä on aina tullut erimielisyyksiä ja asia on venynyt.

Huhtasaari syytti, että kun tilanteen annetaan rapautua tarpeeksi, poliitikot painostetaan tekemään jopa huonoja sote-malleja.

–Tämä ei ole se sote-malli, jota perussuomalaiset oli alkuperäisesti suunnittelemassa, Huhtasaari sanoi nykymallista, josta on määrä äänestää syksyllä.

Andersson puuttui puheeseen välittömästi.

–Tehän kuittasitte tämän mallin vielä hallituksessa ollessanne, Andersson sanoi.

–Vähän rehellisyyttä peliin, Laura.

Huhtasaari pysyi kannassaan.

–Tämä on rehellistä. Sinä tiedät itsekin, että perussuomalaiset ei ole ollut tätä valmistelemassa, hän vastasi.

–Kyllä te olitte sitä kuittaamassa, Andersson väitti vastaan ja tilanteesta syntyi kina.

Huhtasaari korotti ääntään.

–Hallituspuolueet ei edes omiaan ole saaneet mukaan! Siellä on Harkimo ja Lepomäkikin eri mieltä! Huhtasaari huudahti juontajan yrittäessä rauhoitella äityvää tilannetta, joka kuitenkin tunnelmaltaan säilyi suhteellisen leppoisana.

Syytöksen jälkeen juontaja antoi hallituspuolue keskustan Hannakaisa Heikkiselle puheenvuoron. Heikkinen on sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja. Sote-uudistus on parhaillaan valiokunnan käsittelyssä, ennen kuin sen on määrä tulla suuren salin äänestykseen syksyllä.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) on ilmoittanut äänestävänsä uudistusta vastaan samoin kuin Susanna Koski (kok.). Myös kokoomuksen riveistä irtautunut Harry Harkimo on ilmoittanut harkitsevansa kantaansa ja vastustavansa uudistusta nykytiedon valossa.

Heikkinen halusi muistuttaa oppositioedustajia siitä, että viime kaudella sote törmäsi perustuslakiin, eikä riitelyyn.

–Usein sanotaan, että kansalaisten poliittinen muisti on lyhyt, mutta kyllä se näyttää olevan myös poliitikkojen, Heikkinen sanoi Porissa.

Silloinen malli ei ollut perustuslain mukainen, mutta nykyiselle ehdotukselle perustuslakivaliokunta on näyttänyt lähes vihreää valoa ja totesi, että mallin vaatimat korjaukset eivät vaadi uutta lakivalmistelua. Perustuslakivaliokunta tosin antaa sotesta vielä uuden lausunnon, kun sote-valiokunta saa työnsä valmiiksi.

Heikkinen huomautti, että hallituspohja totta kai vaikuttaa siihen, millainen järjestelmä halutaan. Hänen mukaansa koskaan aiemmin sotessa ei ole oltu näin lähellä maalia.

–Toivon, että myös kansalaiset ottavat sen huomioon, että meidät on valittu eduskuntaan tekemään päätöksiä, ei jarruttamaan, hän sanoi.

Esimerkiksi Alma-tutkimuksessa sote-uudistukselle tuli kansalta murskaluku kesäkuussa. Lue tarkemmin: Alma-tutkimus: Hallitukselle karu sote-luku – suomalaiset tai edes kokoomuslaiset eivät kannata

Perussuomalaiset irtautui hallituksesta viime kesäkuussa, jonka jälkeen soten valinnanvapauslaki on valmisteltu uudelleen, kun perustuslakivaliokunta katsoi, että sote-palveluiden niin sanottu pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastaista. Yhtiöittämisvelvollisuus tarkoittaa sitä, että maakunta voisi tuottaa palveluita vain erillisen yhtiön kautta.

Valinnanvapaus on kuitenkin nykyisessä sote-mallissa yhä mukana ja perusajatus markkinoiden avaamisesta yksityisille terveysyritykselle on säilynyt mallissa. Valinnanvapauden toteutumisen keinot ovat käytännössä nykyesityksessä samat kuin vanhassa esityksessä.

Päivitys 19.7. klo 9.03: Korjattu Hjallis Harkimon puoluetausta kokoomuksesta irronneeksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Savikivi

Tuon antamasi linkin tiedon mukaan PS (Halla-aho) ei pidä nykyistä sote-mallia sinänsä kannatettavana, mutta ehdottaa poliittista kaupantekoa. Eli kokoomuksen ja keskustan mallia voitaisiin tukeakin, jos nämä puolueet vastavuoroisesti tukisivat PS:n maahanmuuttolinjauksia. Halla-aho pitää nykyistä maahanmuuttoa maan taloudelle ja turvallisuudelle uhkana siinä määrin, että olisi siis valmis sotea kannattamaan, vaikka sekin näyttää tulevan maan taloudelle kalliiksi.

Yksin tein Halla-aho tulee ilmoittaneeksi, ettei PS kannata kokoomuksen ja keskustan sotemallia sotemallin itsensä takia.

Kim Pihl

Luojan kiitos joku kehtaa (uskaltaa) haastaa nämä kommunistit, olivat sitten piilossa missä tahansa puolueessa! Vasemmistoliitto? Eikö siihen pitäisi kuulua kaikki vasemmistolasiet Vihreät mukaanlukien? Nykyiset vasemmistoliittolaiset ovat vain entisiä ja nykyisiä kommunisteja?!

Markku Koivisto

En ole kuullut perussuomalaisilta mitään myönteistä kantaa sotesta.
Miksi kysellä menneitten lumien perään tai edes vastata moiseen väitteeseen. Puolue on nyt eri, kuin hallitusta muodostettaessa. Toki toivon että joku heistä äänestäisi aikanaan soten puolesta.

Matti Kuosmanen

Näyttää siltä, että kunnat ulkoistavat jo nyt palveluitaan näille ulkomaisille yrityksille. Tässä suhteessa suunniteltu sote ei muuttaisi tilannetta, mutta palvelut paranisivat palveluun pääsyn suhteen, mikä on yksi soten päätavoitteista.

Marjatta Marttila

Hannakaisa Heikkinen, ME ÄÄNESTÄJÄT olemme valinneet teidät, siis myös sinutkin tekemään viisaita päätöksiä eikä sumuttamaan sote-sirkuksella intohimoanne maakuntauudistusta. Joten peräänkuulutan myös rehellisyyttä hallitukselta, kiitos!❤

Ralf Karlsson

Näijn sanoi Jussi Halla-aho 11.06.2017 Karjalainen lehden haastattelussa. Mikä tässä nyt on vaikeaa ymmärtää? :

"Perussuomalaisten tuore puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo tukevansa hallituksen sote-politiikkaa, mutta haluaa vastineeksi maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä.

- Hallitusohjelmassa on meille tärkeitä kirjauksia, kuten 80-kohtainen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma. Olemme sitoutuneet hallitusohjelmassa sote-uudistukseen sisältäen valinnanvapauden, joka tietysti on kokoomuksen kärkihanke. Tässä juuri tulee se, että kun perussuomalaiset hyvässä yhteistyössä tukee keskustan ja kokoomuksen omia kärkihankkeita, tarvitsemme vastineeksi, että myös meille tärkeitä asioita edistetään, Halla-aho sanoo.

Halla-aho nostaa perussuomalaisille tärkeiksi asioiksi muun muassa maahanmuttopolitiikan kiristämisen. Tämä sisältää esimerkiksi perheiden yhdistämisen kiristämisen sekä turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista luopumisen."

Esko Riikonen

"Perussuomalaiset irtautui hallituksesta viime kesäkuussa, jonka jälkeen soten valinnanvapauslaki on valmisteltu uudelleen, kun perustuslakivaliokunta katsoi, että sote-palveluiden niin sanottu pakkoyhtiöittäminen on perustuslain vastaista."

Eihän tässäkään ollut totuutta. Orpo erotti perussuomalaiset hallituksesta. Irtaantuminen tarkoittaisi, että omasta päätöksestä lähdettiin.

Heikki Rinnevirta

Poliitikkojen kannattaisi tutustua muutaman kuntayhtymän omiin sote-ratkaisuihin ennenkuin valtakunnallinen päätös joskus tehtänee.Keski-Pohjanmaan Soite on yksi huono esimerkki. (i-kirjain soten keskellä tarkoittaa "ihminen keskiössä".Toisin kävi).