Torstai 23.5.2019

Jaana Pelkonen: Apteekkien tarveharkinta pitäisi lopettaa – ”Alentaisi hintoja, parantaisi saatavuutta”

Luotu: 
18.7.2018 14:04
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Apteekkilupien tarveharkinta pitäisi lopettaa kokonaan, kirjoittaa kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) Puheenvuoron blogissaan.

Suomessa apteekin perustamisesta päättää tarveharkinnan perusteella lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Perustamisen jälkeen apteekkiliikkeen harjoittamiseksi myönnetään julkisen hakuprosessin päätteeksi apteekkilupa.

Pelkonen katsoo, että nykyisen järjestelmän puitteissa apteekkien määrä kasvaa ”hitaasti, jos lainkaan”. Silti kansanedustajan mielestä useissa kaupungeissa on väkilukuun suhteutettuna vähän apteekkeja.

–Kilpailu ei näin ollen lisäänny, kuluttajahyödyt jäävät saamatta, ja kilpailun mukanaan tuomat tehokkuus- ja innovatiivisuuskannusteet jäävät toteutumatta, Pelkonen toteaa.

Myös osan niin kutsutuista käsikauppalääkkeistä, eli lääkkeistä, joihin ei tarvita reseptiä, Pelkonen olisi valmis päästämään myyntiin ihan tavallisiin marketteihin.

–Nämä muutokset paitsi todennäköisesti alentaisivat lääkkeiden hintoja, myös parantaisivat lääkkeiden saatavuutta, loisivat uusia työpaikkoja sekä helpottaisivat yrittäjyyttä maassamme. Kaikki erittäin kannatettavia tavoitteita, Pelkonen kirjoittaa.

Kansanedustaja korostaa, ettei hän halua purkaa kaikkea lääkkeiden sääntelyä, vaan pitää tärkeänä, että apteekkien ja apteekkarien osaamisvaatimukset turvataan jatkossakin.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Kuikka

Kohta sukeutuu valtava vyörytys apteekkarien taholta viranomaisten tuella höystettynä sen puolesta, että lupajärjestelmää ei muuteta, koska muuten "valvonta heikentyy, asiantuntemus vähenee, palvelu huononee ..." j.n.e.

Kalevi Salonen

Apteekkijärjestelmässämme jäävät kuluttajahyödyt saamatta ja kilpailua ei ole. Ennen muuta kuitenkin tehokkuus on umpisurkea. Pitkä jakeluketju ja lääkkeiden toimitukset ripottelemalla nostavat niiden hinnan vähintäänkin kaksi kertaa korkeammiksi kuin on tarpeellista. Lisäksi asiakkaat joutuvat tekemään lääkärin jälkeen vielä ylimääräisen apteekkikäynnin.

Nyt apteekkiuudistus pitää kytkeä sote-uudistukseen, sillä se on osa terveydenhuoltoa. Valtio voisi hankkia reseptilääkkeet ja jakaa ne suoraan terveyskeskuksista. Lääke-tai käyntimaksuja ei tarvittaisi, koska laskutusbyrokratia syö aivan liian ison osan asiakasmaksuista. Lääkärillä käynnin jälkeen lääkkeet voisivat olla lääkerobotin toimittamina jo odottamassa farmaseutin valvonnassa ilman reseptien ja rahan kanssa pelaamista. Kun valtio voisi hankkia lääkkeet jopa vuosittaisina erinä, hinta voitaisiin neuvotella minimiin ja varastointi ennakoidun käytön mukaan antaisi samalla ylivertaisen kriisivalmiuden ja toimitusvarmuuden ilman merkittäviä kustannuksia. Miksi meidän pitäisi maksaa reseptilääkkeistä vähintään miljardi vuodessa ylimääräistä ylläpitämällä tarpeettoman monimutkaista jakeluketjua? Pitäisi ottaa mallia markkinoiden toiminnasta.

Mikko Toivonen

Minä olen valtaosan elämästäni asunut maissa, joissa apteekkitoimintaa valvotaan vain henkilökunnan eli apteekin pitäjän, tai yleisökaupassa olevan reseptilääkkeiden toimittajana pätevyysvaatimuksin.
Aivan poikkeuksetta olen ollut niissä maisssa apteekkitoimintaan täysin tyytyväinen.
Ihmiset saavat mitä tarvitsevat ja saavat sitä ihan kulmalla olevasta apteekista. Saavat myös riittävät neuvot lääkkeiden käytöstä.
Saavat kaiken nopeasti ellei juuri hyllyssä satu olemaan ja saavat vaihtoehtoja.

Oleellinen ero meikäläiseen virkamiesapteekkiin verrattuna on, että yrittäjä ja vastuuhenkilö on mukana asiakaspalvelussa ja ettei myymälät ole täynnä toisiaan töniviä kalliita farmaseutteja tai muita myyjiä. Se teho ja todellinen tarvemitoitus pudottaa rajusti hintoja kuluttajalle ja moni sellaisen maan apteekki pitääkin valikoimassaan paljon enemmän hoiva alan tuotteita, kuin täällä koskaan näkee.
Luonnollisesti noissa markkinatalouden maissa paljon reseptivapaita tuotteita on tavallisissa kaupoissa ja myös niiden kauppa siellä on ollut hyvin edullinen lisä ihmisille.

Tosin ihmiset joutuvat kaupan hyllyistä ostaessaan selvittämään onko tuotteesta hyötyä vai ei. Sen he tekevät siellä kuuntelemalla muita ihmisiä ja ottamalla itse selvää perusasioista

Heikki Sakari

Olen toiminut apteekkarina melkein kolmekymmentä vuotta.
1993 vastasin silloiselle ministerille, kysymykseen, mitä mieltä olet apteekkitoiminnan vapauttamisesta. Vastasin , vapauttakaa se nyt. En ole muuttanut kantaani vieläkään.