Lauantai 25.5.2019

Ilmatieteen laitos varoittaa ukkoskuuroista – ”Runsasta salamointia”

Luotu: 
18.7.2018 16:44

Viikonlopuksi odotetaan koko Suomeen rankkoja sade- ja ukkoskuuroja, kertoo Ilmatieteen laitos.

Helteiseen Suomeen virtaa perjantaista alkaen kaakosta hyvin kosteaa ilmamassaa. Kostea ja lämmin ilmamassa yhdessä muodostavat viikonloppuna rankkoja sade- ja ukkoskuuroja lähes koko maahan.

Keskiviikkona laaditun ennusteen mukaan ensimmäiset sade- ja ukkoskuurot muodostuvat jo perjantaipäivän kuluessa painottuen maan etelä- ja länsiosiin. Lauantaina ja sunnuntaina sade- ja ukkoskuuroja kehittyy enimmäkseen maan eteläosasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella. Näihin ukkosiin voi liittyä runsasta salamointia, rankkasateita, mahdollisesti rakeita ja paikoin myös melko voimakkaita ukkospuuskia.

Ukkospuuskien ei kuitenkaan odoteta olevan läheskään yhtä voimakkaita kuin vuoden 2010 rajuilmoissa.

–Mahdollisten vahinkojen riski liittyy pääasiassa runsaaseen salamointiin ja rankkoihin sateisiin, jotka voivat aiheuttaa taajamatulvia, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Ennusteeseen liittyy epävarmuutta sen suhteen, minne voimakkaimmat kuurot kohdistuvat. Voimassa olevia varoituksia voi tarkastella Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Sade- ja ukkoskuuroista huolimatta sää jatkuu viikonloppunakin helteisenä. Perjantaina voi 30 asteen raja mennä rikki ja viikonlopun aikana päivän ylin lämpötila on 24 ja 29 asteen välillä koko maassa. Sateessa lämpötila voi olla muutaman asteen alempi. Yöt ovat lämpimiä, 14–20 astetta

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: