Perjantai 24.5.2019

Ministeriltä erikoinen idea: Seuraavissa hallitusneuvotteluissa pitäisi käyttää tekoälyä – ”Kuka toteuttaa algoritmin?”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) visioi tekoälyn hyödyntämistä seuraavissa hallitusneuvotteluissa.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää mahdollisuutta käyttää tekoälyä apuna seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Suomessa pidetään eduskuntavaalit ensi huhtikuussa.

–Se, mikä on tänään tekoälyä, on huomenna ihan tavallista ohjelmointia. Tyypillinen esimerkki on Google-haku. Kun aloitin 1990-luvulla alalla, puhuttiin siitä, että luonnollisella kielellä tehtävät haut ovat tulossa. Sitä pidettiin silloin yleisesti tekoälynä, mutta ei se enää ole tekoälyä, se on hakukone, havainnollisti tekoälyn olemusta Curious AI:n perustaja Timo Haanpää SuomiAreenassa järjestetyssä tekoälyaiheisessa paneelikeskustelussa.

Tekoäly-yritys Iris.ai:n perustajan Maria Ritolan mukaan tekoälyn avulla pystytään tekemään parempia päätöksiä.

–Tutkija ei mitenkään pysty lukemaan kaikkia uusia tutkimuspapereita, mutta tekoäly pystyy lukemaan ne paljon nopeammin ja hakemaan oleelliset sisällöt niin, että ihmisen tarvitsee lukea vain se, mikä on keskeisintä. Ihminen pystyy hyödyntämään olemassa olevaa dataa tehokkaammin ja tekemään sen pohjalta parempia päätöksiä.

Sisäministeri Kai Mykkänen näkee tekoälyssä mahdollisuuksia auttaa myös poliittista päätöksentekoa.

–Seuraavissa hallitusneuvottelussa pitäisi olla seinät, joille tekoäly hakee puheemme perusteella mittasuhteita mahdollisuuksille ja uhkille. Meillä on usein se ongelma, että on paljon argumentteja, mutta mittasuhteet ovat hukassa. Tietysti tässäkin tullaan siihen, että kuka toteuttaa algoritmin, joka sitä tietoa hakee.

Suomi kuuluu tekoälyn kärkimaihin

Kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.) nosti esiin, että Espoossa on huomattu, että datamassoja ja tekoälyä voitaisiin hyödyntää lastensuojelussa.

–On löydetty tekijöitä, jotka osoittavat riskiä syrjäytyä. Tietoa, jota lapsesta kerätään, voisi hyödyntää lastensuojelussa, mutta herää kysymys siitä, mikä on henkilön tietosuoja ja missä menee tietojen käytön raja.

Paneelissa todettiin, että datan käyttöön suhtaudutaan eri puolilla maailmaa eri tavoin. Kärjistäen sanottuna Yhdysvalloissa käy kaikki, mikä on hyväksi bisnekselle, ja Kiinassa kaikki, mikä on hyväksi Kiinan valtiolle, kun taas EU on valinnut lähtökohdakseen yksityisyyden.

Suomella on silti mahdollisuuksia olla tekoälyn kärkimaa. KansanedustajaPilvi Torsti (sd.) pitää valtaa ja vastuuta keskeisinä tekijöinä.

–Meillä on riittävästi teknistä osaamista ja yrityksiä, jotka toimivat kentällä ja tekevät vastuullista liiketoimintaa. Vallan näkökulmasta meillä on erittäin vahvat instituutiot ja läpinäkyvä järjestelmä.

Timo Haanpään mukaan Suomi on jo tekoälyn top kympissä, ja sillä on kilpailuetuja muihin maihin nähden.

–Kiinassa valtio on suhteessa aika nuori, ja se on kerännyt kaiken datan. Yhdysvalloissa yrityksillä on ollut työkalut tiedon keräämiseen, ja tieto jää niille. Suomessa hyvinvointivaltio on kerännyt kymmeniä vuosia menestyksekkäästi tietoja erilaisiin instansseihin. Sitä on paljon ja meillä on pieni, suhteellisen yhtenäinen kansakunta. Meillä on merkittävästi tietovarantoja, joita muilla ei ole, ja joita voimme käyttää eduksemme.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Kivelä

Hieno ja hyvä ehdotus.
Laajennetaan sitä koskemaan myös eduskuntavaaleihin.
Algoritmikin on helppo.
Laitetaan tiettyjä ominaisuuksia ja niistä tulee sitten + tai - pisteitä.
Omistatko bemarin :yes => +1
onko Putin paha : yes =>+1
onko USA maailman pelastaja :=> yes +1
jne.
päästään noista työläisistä vihdoinkin eroon ja voidaan nauttia , me paremmat ihmiset keskenämme.

Markku Laine

Mikä mies tämä Mykkänen oikein on?

Viimeaikaisten tapahtumien vuoksi ehdotus kuulostaa samalta kuin jos pyydettäisiin Cambridge Analyticaa ja Concordia muodostamaan Suomelle hallitus Facebook-profiilien perusteella.

Ei pidä innostua kaikista amerikkalais-venäläisistä muotivillityksistä.

Heikki Rinnevirta

Tekoälyn sijaan toivoisi ihmisistä löytyvän enemmin analyyttistä älykkyyttä, jonka avulla tulee hyvin toimeen elämän kaikilla alueilla, mutta jonka puute on valitettava tosiasia myös poliitikkojen joukossa. Tekoälyn luomiseenkin sitä tarvitaan. Koska poliittisilla päätöksillä ja älyllisyydellä ei ole juuri mitään keskinäisiä yhteyksiä, ei tekoälykään toimi politiikassa.m.o.t

Raimo Ilaskivi

Mielenkiintoinen ja pohtimisen arvoinen on ministerin mielipide. Samalla tulisi myös suorittaa julkisten menojen etukäteinen priorisointi, johon kaikki sitoutuisivat. Se helpottaisi edelleen hallitusneuvotteluja sekä hallitusohjelmien laatimista, koska "siltarumpupolitiikka" jäisi tällöin automaattisesti omaan arvoonsa.