Maanantai 20.5.2019

Yle: Perussuomalaisista vuotaa eniten äänestäjiä – ”Aivan omassa luokassaan”

Luotu: 
19.7.2018 09:38
  • Kuva: Arttu Laitala
    Kuva
    Taloustutkimuksen mukaan vuoto perussuomalaisista on aivan omaa luokkaansa. Arkistokuvassa puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
|

Perussuomalaisista vuotaa eniten äänestäjiä muihin puolueisiin, kertoo Yle. Tulos perustuu Ylen kesäkuun kannatusmittauksen tausta-aineistoon.

Perussuomalaisia aiemmin kannattaneista vain vajaa puolet aikoo äänestää puoluetta uudelleen. Noin neljännes ei tiedä, mitä puoluetta äänestäisi eduskuntavaaleissa ja noin neljännes ilmoitti aikovansa äänestää toista puoluetta Taloustutkimuksen keräämässä aineistossa.

Tästä huolimatta perussuomalaisten tilanne on nyt Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan parempi kuin aikaisemmissa kannatusmittauksissa.

– Perussuomalaiset ovat olleet tässä suhteessa aivan omassa luokassaan. Pahimmillaan ainoastaan kolmasosa perussuomalaisia aiemmin äänestäneistä oli valmis äänestämään heitä uudestaan, Turja sanoo Ylelle.

Myös keskusta on alkanut kärsiä samoista ongelmista, ja puolueen joukossa epävarmojen osuus on lähes yhtä suuri kuin perussuomalaisten äänestäjien joukossa.

– Keskustan kannalta on mielenkiintoista, että viimeisimmissä kannatusmittauksissa katsomoon siirtynyt porukka löytyy heidän ydinkannatusalueeltaan, eli vanhasta Oulun läänistä ja Itä-Suomesta. Siellä keskustalla saattaa olla potentiaalia kannatuksen nostamiseen, Turja sanoo Ylelle.

Uskollisimpia ovat vasemmistoliiton kannattajat, mitä selittää osaltaan se, että puolue kärsi vaalitappion viime eduskuntavaaleissa. Viime vaaleissa vasemmistoliittoa äänestäneistä peräti 77 prosenttia olisi valmis äänestämään samaa puoluetta ensi vuonna.

Gallup-kärkeä ovat hallinneet kokoomus ja SDP. Viime vaaleissa surkeasti menestynyttä SDP:tä olisi Ylen aineiston mukaan valmis äänestämään uudelleen peräti 71 prosenttia kannattajista. Kokoomuksen kannattajat ovat olleet perinteisesti uskollisia, mutta epävarmojen osuus on kasvanut hieman, ja nyt kokoomuksen kannattajista 67 prosenttia olisi valmis äänestämään taas kokoomusta.

Jaa artikkeli:

Kommentit