Torstai 20.6.2019

Mepiltä tyly huomio Suomelle Trumputinista: ”Nyt varmaan moni suuttuu”

Luotu: 
19.7.2018 10:22
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pekka Karhunen
    Kuva
    Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) kritisoi huippukokousta toisin kuin moni muu politiikko. Arkistokuva.
|

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) kritisoi Helsingissä maanantaina järjestettyä huippukokousta, jota hän ei kuitenkaan pidä katastrofina. Pietikäinen sanoi Suomi-Areenassa, ettei voi olla ylpeä kokouksesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Helsingissä maanantaina ensimmäistä kertaa virallisesti kahdenvälisesti. Suomi on kerännyt järjestelyistä valtavasti kiitosta, ja monet poliitikot ovat kilvan kiitelleet järjestäjiä.

Tähän nähden Pietikäinen otti Porin Suomi-Areenassa varsin yllättävän kannan.

–Nyt varmaan moni suuttuu, mutta minä en näe sitä ehkä niin merkittävänä, kun olemme yleisesti nähneet, Pietikäinen sanoi Porissa.

Hän lisäsi, että julkisuuden ja matkailunäkyvyyden saaminen on tietysti hyvä asia ja hän tukee tätä puolta ja järjestelykapasiteetin tunnetuksi tekemistä voimakkaasti. Hän kuitenkin huomauttaa, että täytyy ottaa huomioon, minkä tyyppisistä johtajista on kyse.

–Toisaalta kutsujalla on myöskin aina pikkuinen vastuu siitä, ketä he kutsuvat kylään.

Pietikäinen pohti etiikkaa tapaamisen taustalla.

–Halutaanko me just nämä kaksi herraa, halutaanko just profiloitua tällaisena alustana? Tämä on oma kysymys. En minä nyt sitä minään katastrofina tietenkään näe, mutta en osaa olla siitä sillä tavalla ylpeä.

Pietikäinen lisäsi, että toisaalta on hyvä, että saatiin kontakti ja neuvotteluyhteys. Hän huomauttaa, että moni ajatteli hän itse mukaan lukien, että Trumpin noustessa valtaan hallinto hoituu kyllä ja Trump soittaa enemmän suutaan. Pietikäisen mielestä näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan Trumpilla on ollut yllättävän iso ote käytännön hallintoon.

–On se nyt hiukan pelottavaa, että luotan Putiniin ja hänen järkeensä ja johdonmukaisuuteensa enemmän ja pidän häntä suurempana turvana kuin tätä toista läntistä suurvaltaa.

Pietikäinen huomauttaa, että Trumpin kaudella klassiset turvallisuusmenot ja sotilasinvestoinnit ovat ”lähteneet lapasesta”, mistä pitäisi saada keskustelua aikaiseksi. Hän huomauttaa, että esimerkiksi ydinsulkusopimus pitäisi neuvotella pian uudelleen.

Pietikäisen mielestä maailmanrauha on keskeisesti kiinni Yhdysvaltain ja Venäjän päätöksistä, jotka väistämättä heijastuvat muualle, kuten Syyriaan ja Lähi-itään. Hän ei myöskään ole vakuuttunut, että Trumpin Pohjois-Korean liennytys olisi ollut onnistunutta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Itse kokouksessa ei ole mitään moitittavaam, mutta kahdenkeskisen tapaamisen tarkkojen tietojen salaamisessa jopa USA:n muilta päättäjiltä on. Ei meidän tarvitse tuntea keskustelujen tarkkaa sisältöä, mutta USA:n kongressin johtohenkilöiden on tiedettävä mitä Trump sopi. Sopimukset on tallennettava myös tuleville sukupolville.

Jouni Borgman

Pietikäisen Suomi-kuvaan tuli nyt hienoinen tahra, jonka Kokoomus-mepit joutuvat taas siistimään pois ja haihduttamaan epäilyt siitä, etteikö Suomen olisi tiiviisti osa hyvesignaloivaa länttä. Kohta kai tänne eivät ole tervetulleita muut kuin Jeesus ja Buddha.

Raimo Ilaskivi

".....kutsujalla on myös vastuu siitä, ketä kutsuvat.....". Vanhaa sanontaa lainaten, kahvikuppi meinasi pudota kädestäni, siksi hämmästynyt olen 1) tässä Niinistöön kohdistuvasta kritiikistä 2) sen väheksymisestä että kaksi merkittävitä suurvaltajohtajaa tapasivat nimenomaan Helsingissä 3) kaikesta positiivisesta mitä maailman media meistä kertoi. Mutta vapaassa maassa kaikilla on oikeus mielipiteisiinsä vaikkeivät ne omiani vstaakaan! Ja jos jotakin negatiivista on, siitä vastaavat yksin ja nimenomaan kaksi suurvaltajohtajaa.

Harri Tapani

"Milloin Venäjästä on tullut läntinen suurvalta?"

Venäjä oli tuohon aikaan, eli Gorbatshovin aikana lännen suosiossa jopa niin, että Suomessakin kerrottiin kuinka nykyinen Putinin puolue, Yhtenäinen Venäjä muistaakseni, oli Kokoomuksen veljespuolue (juttu jota on myöhemmin pyritty kovasti netistäkin pois siivoilemaan mutta löytynee vielä jopa Wikipedian vanhoilta sivuilta).

Venäjä salli tuolloin oligarkkien syntymisen ja ulkomaisten ylikansallisten firmojen ja erilasten ulkomaisten sijoittajien maahan tekemät 'invaasiot' vastaavalla tavalla kuin ne käyttävät kehitysmaita hyväkseen. Ongelma sitten tuli ja se oli tämä Putin joka pisti rajoja tälle touhulle ja kuin taikaiskusta ei Venäjä enää ollutkaan se kiva kaveri ja mukava suurvalta joka suurin piirtein oli pyrkimässä niin Natoon kuin Euroopan unioniinkin...No, Venäjän nykyiset uudet oligarkit ovat Putinin joukoista, silovikeja jotka johtavat suuria yrityksiä isosti tienaten.

Ari-Matti Kytölä

Voi Sirpa-rukka, kuinka vähillä voimavaroilla nämäkin aivopierut ovat tekstiksi muokkautuneet.
Jos kahden maailman huippujohtajan tapaaminen suhteitten normalisoimiseksi ei Pikku-Sirpan mielestä ole todella merkittävää, niin taitaa hänelle päättää kurkkujen käyryydestä olla meppinä paljon arvokkaampaa toimintaa. Voi näitä ylijäämäpoliitikkoja !

Heikki Vuohelainen

Kun poliitikko intoutuu jälkiviisaasti tuomitsemaan jonkun toisen tekemän ratkaisun virheelliseksi, hän voi tehdä huomaamattaan itse pahan oharin. Näin kävi nyt Sirpa Pietikäiselle. Umpityhmä kannanotto helpottanee huomattavan monen äänestäjän ehdokasvalintaa ensi kevään eurovaaleissa.

Harri Tapani

Hieman ohi asian, mutta olen lukenut netistäkin jonkun verran kommentteja jo vuosien takaa, joissa ihmetellään Pietikäisen puoluevalintaa, tai sitä että onkohan hän nyt varmasti oikeassa puolueessa :P On puhellut sen verran kuulemma "vasemmistolaisia" juttuja.

Don Pennanen

Taisi olla Pietikäinen lausuntoa antaessaan samassa kunnossa kuin autoa ajaessaan.
Ei presidenttejä tänne erikseen kutsuttu, vaan Suomelta tiedusteltiin, että onko meillä halukkuutta ja valmiutta järjestää tapaaminen. Ilman muuta tämä oli Suomelle positiivinen asia. No eipä tämä mummo muutenkaan ole esittänyt mitään järkevää koko uransa aikana, niin miksipä nyt sitten.

Elisa Cichoracki

Sori Sirpa, mut kertoisitko omat aikaansaannoksesi Euroopan parlamentissa tai edes Euroopan parlamentin mainitsemisen arvoiset aikaansaannokset edustajakautesi aikana. Nojaa, rahaa on kyllä saatu palamaan. Olen sitä mieltä, että europarlamentikot kannattavat EU:ta vain omien työpaikkojensa tähden. Ne, jotka eivät pääse eduskuntaan saavat jämäpaikat EU-parlamenttiin. Poliitikkojen kaukainen leikkikenttä, jota äänestäjät eivät edes pääse "vahtimaan". Jos olisi käynyt kutsu trumpputin illalliselle, tuksin olisit Sirpa kieltäytynyt?!

Tapio Mäkeläinen

En tiedä mitä vastarannan kiiskeä SP näyttelee. Hänen lausuntonsa menee mappiin: ja me papit nauroimme niin sanoi suntio.
Ihmettelin viime vuonna mikä vimma oli raivokas yritys kieltää tehokas ja turvallinen glyfosaatti eli Roundup ilman korvaavaa tuotetta. Järki voitti jörhöilyn. Nyt hän ylentää itsensä valtiomiesluokkaan.

Jan Sundberg

Tapio Mäkeläinen: "...tehokas ja turvallinen glyfosaatti eli Roundup.."

Oheisessa linkissä sinulle heinäkuussa 2018 laadittu päivitys, jossa 25 maata ovat joko kieltäneet tai rajoittaneet ko. tuotteen käytön, tai ovat harkitsemassa ko. toimia jatkossa.

Tuskinpa asian esille tuominen myös täällä Suomessa oli mikään Sirpa Pietikäisen oma pikku aivopieru.

Loogisesti meillä on nyt kaksi vaihtoehtoa: Joko todeta että Tapio Mäkeläinen tietää faktat, ja 25 maata ympäri maailmaa ovat vain harhaanjohdettuja uhreja. Tai sitten päinvastoin. Tulipa vaikea rasti - kumpaakohan uskoisin...

https://www.baumhedlundlaw.com/toxic-tort-law/monsanto-roundup-lawsuit/w...

Arto Byckling

"...Pietikäinen huomauttaa, että Trumpin kaudella klassiset turvallisuusmenot ja sotilasinvestoinnit ovat ”lähteneet lapasesta”, mistä pitäisi saada keskustelua aikaiseksi..."

Keskustellaanko myös Putinin vastaavista investoinneista lisättynä 400 000 miehen yksityisarmeijasta?

Markku Lehto

"... että luotan Putiniin ja hänen järkeensä ja johdonmukaisuuteensa enemmän ja pidän häntä suurempana turvana kuin tätä toista läntistä suurvaltaa."

Nyt on kyllä vaikeaa ymmärtää Sirpa Pietikäisen Putin-ymmärtämystä. Sekö on "suurempi turva" , että Putin ajaa systemaattisesti Venäjälle Neuvostoliiton etupiirejä takaisin alistaakseen uudestaan pienet itä-eurooppalaiset naapurinsa Kremlin ohjaukseen ? Sekö on "suurempi turva", että Euroopassa Puitin kaappaa itsenäisen valtion alueen itselleen ja tukee tätä itsenäistä ja suvereenia valtiota vastaa noussutta kapinaliikettä ?

Se, että USA:lla on tällä hetkellä sellainen häilyvä presidentti, kuin on, niin tekeekö se Putinista "suuremman turvan" ? Toki Putin on terävä, mutta onko hän "järkevä" kärjistäessään jatkuvasti tilannetta Euroopassa, EU:n , USA:n ja Venäjän välillä ? Se on kyllä kyseen alaista.

Mikä on Sirpa Pietikäisen kanta sitten EU:n johdon ja Putinin johdon välisiin suhteisiin ? Tekeekö Putin ( ja myös Trump ) "järkevästi" yrittäessään systemaattisesti vähätellä 435 miljoonan asukkaan ( brexitin jälkeen ) EU:n merkitystä ? Trump ja Putinhan eivät yhdessäkään lauseessaan maininneet EU:ta vaikka pitivät kouksensa EU-maassa. Tämähän johtaa systemaattisesti siihen, että EU tiivistää entisestään yhteisöään ja suhteitaan muihin suuriin maailman valioihin. Onko se Putinin ja Venäjän kannalta järkevää politiikkaa ?

Sirpa Pietikäinen on kuitenkin meppinä EU:n parlamentissa ja hänellä lienee EU-näkökulma sieltä myös EU:n Venäjä-politiikkaan. Kysynkin, mikä on Pietikäisen näkemystä EU:n ja Venäjän suhteista ? Trumpin USA:n ja EU:n suhteet lienee tulleet selväksi Trumpin Euroopan vierailun jäljiltä.