Keskiviikko 22.5.2019

”Ihan pirusti riskejä, että tämä kaatuu vielä syksyllä” – Maihinnousukeskukset vaativat kymmenkertaisen pakolaiskiintiön

Luotu: 
19.7.2018 11:29
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Sisäministerit Horst Seehofer Saksasta ja Kai Mykkänen (kok.) Suomesta ministerikokouksessa heinäkuussa. Mykkänen kommentoi EU:n suunnitelmia tänään.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) huomauttaa, että EU:n suunnittelemat maihinnousukeskukset saattavat kaatua käytännön asioihin syksyn aikana. Mykkänen kommentoi asiaa Porin Suomi-Areenassa.

EU-maat sopivat kesäkuun huippukokouksessaan niin sanottujen maihinnousukeskusten perustamisen edistämisestä pikaisella selvitystyöllä sekä turvapaikanhakijoiden liikkumisen estämisestä EU-maiden välillä. Lue lisää: EU pääsi sopuun: Turvapaikanhakijoille maihinnousukeskuksia Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan

Mykkänen huomauttaa, että myös maihinnousukeskuksiin tarvitaan pakolaiskiintiön kaltaiset kiintiöt.

–Maihinnousukeskuskuvion täytyy perustua siihen, että meillä on yhdessä sovitut kiintiöt niille, jotka ovat saaneet siellä turvapaikan, siis todetaan, että on turvapaikan tarpeessa siellä yhteisessä keskuksessa niin, että heitä sitten jaetaan eteenpäin niin kuin kiintiöpakolaisjärjestelmässä tehdään. Siitä täytyy tehdä EU-tasoinen päätös, että meillä kymmenkertaistetaan suunnilleen ainakin se EU:n yhteinen kiintiöpakolaisten määrä, Mykkänen sanoi Porissa.

Hän on jo aiemmin puhunut kiintiön kymmenkertaistamisesta ja Suomen osalta moninkertaistamisesta.

Mykkäsen mukaan pääosa EU-maista on saatava mukaan rahoitukseen, koska ”tietenkään ei voi olla niin, että EU maksaa leirin Italiassa, jossa muutenkin on pakolaisia joka nurkassa”. Puola ja Unkari saattavat Mykkäsen mukaan olla mahdottomia, mutta muuten hän on varovaisen toiveikas.

–Tässä on toivoa, että se on helpompi hyväksyä se pakolaisstatuksen saaneen jakaminen jäsenmaiden kesken kuin turvapaikanhakijoiden.

Suurin osa Italian kautta tulleista ei ole saanut turvapaikkaa käsittelyssä, josta toki voi Mykkäsen mukaan olla monta mieltä, mutta käytännön ongelma on joka tapauksessa se, että kymmenet tuhannet ja Saksassa jopa sadat tuhannet ovat saaneet kielteisen päätöksen ja tätä joukkoa on erittäin vaikea palauttaa. Mykkäsen mukaan tällöin kuvaan astuu huoli siitä, mihin niin sanottujen paperittomien joukon kasvaminen johtaa.

Mykkänen huomauttaa, että järjestelmä ei saisi toimia niin, että salakuljettajat päättävät siitä, kuka jää Eurooppaan ja kuka ei. Jos kriteeristö kaatuu, eikä palautuksia saada täytäntöön, Mykkänen uskoo, että systeemiltä loppuu kannatus. Siksi hänen mielestään olisi hyvä siirtyä ottamaan pääosin pakolaisstatuksen saaneita ihmisiä ja jakaa heitä EU-maiden kesken.

–Siihen on nyt tietyllä tavalla toivoa, mutta tässä on ihan pirusti riskejä siihen, että tämä kaatuu nyt käytännön asioihin vielä syksyn aikana, Mykkänen sanoi Porissa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Maihinnousukeskukset pitäisi lakkauttaa kokonaan ja laittomat maahantulijat palauttaa joidenkin EU ulkopuolisten maiden kanssa sovituille leireille ellei vapaaehtoista kotimaata ja halua palata sinne löydy.

Tällaiselta leiriltä sitten sopimukselllinen palaamisoikeus jos kotimaa siellä valaistuu.
Jokainen Suomeen EU ulkopuolelta tulija on YK pakolaissopimuksen mukaisesti laiton maahantulija kun turvapaikkaa ei ole jääty hakemaan ensimmäisessä YK turvballiseksi luokittelemassa maassa.

Sen sijaan pitäisi merkittävästi helpottaa työntekijöiden maahanpääsyä mistä vaan jos on työnantaja jolla on se työ tarjolla.
Nämä luvat aina määräaikaisella ja uusittavalla sopimuksella sekä sopimus sidottuna työnantajaan tai vaihtotyönantajaan.

Erkki Johansson

Tässä voi kyllä tulla vastaan pari pikku ongelmaa:
1 - Mistä löytyy sellainen EU:n ulkopuolinen valtio, joka haluaa ottaa vastaan heidät?
2 - Miten saada pölkkypäät vallanpitäjämme uskomaan, että heidän olisi parasta toteuttaa tämä suunnitelma?

Muuten aivan hyvä suunnitelma.

Mikko Toivonen

Näitä valtioita kyllä löytyy esimerkiksi Keski-Afrikasta ja Keski-aasiasta.
Valtioillehan maksetaan tällaisten pakolaisten suojaleirien ylläpitämisestä sovituin ehdoin ja kyllä moni valtio ne rahat ottaa tietäessään että valtaosa pakolaisista ei leireille jää vaan palaa uudelleen löytyneeseen kotimaahansa

Päättäjiämme ja riekkuvia poliitikkojamme tietyistä, lähes kaikista suunnista, on vaikea ellei mahdoton vakuuttaa että pakolaisongelma voidaan erittäin paljon paremmin hoitaa GCC maiden, ja monen muun maan hoitamalla lupa ja viisumitavalla jossa työnantaja pääsääntöisesti saa tuoda henkilöitä määräaikaisviisumilla töihin.
EU kun ei sellaisen oikean maahantulopolitiikan todellista etua ja inhimillisyyttä ymmärrä eikä salli sovellettavan.

Harri Ikonen

Jos Mykkänen sanoisi julkisuudessa todella sen mitä ajattelee pakolaisista ja tp-hakijoista, olisi saappaan kuva takalistossa seuraavana päivänä.
Oma ministeripalli on niin tärkeä, ettei siinä kannata aisan yli potkiskella nykyisessä ylisuvaitsevaisten hallituksessa, etenkään juuri nyt vähän ennen vaaleja!

Timo Hietanen

Italiaan tulleista noin 95 % on puhtaita elintashoppareita.
Unohtuiko arvon kovapalkkaisilta poliittisilta päättäjiltä
se karu tosiasia, että jono Afrikasta Eurooppaan on loputon,
järjestätte sitten mitä tahansa leirityksiä EU:n veronmaksajien
piikkiin ? Kaikki "välietapit" stopoverleirit ym.vastaavat ovat
pelkkää rahan ja ajan haaskausta !"

Seppo Virkkula

Mykkäsen esitys kuulostaa todella huonolta. Jos pakolaisstatuksista on päättämässä UNHCR, niin se ei tosiasiassa tee mitään kunnollista tutkintaa pakolaisstatuksen tarpeelle, vaan myöntää pakolaisaseman lähes kaikille halukkaille, poislukien ehkä jotkut tunnetut sotarikolliset. Takavuosina UNHCR on myös esittänyt kokonaisten pakolaisleirien lakkauttamista ja näiden ihmisten tyhjentämistä Eurooppaan ja nyt tällä hankkeella saatetaan hyvinkin toteuttaa tällainen jättimäinen väestönsiirtohanke, joka ei myöskään varmasti tule päättymään olemassaolevien leirien tryhjentämisien myötä, vaan uusia tulijoita tulee riittämään loputtomiin, kun reitti houkuttelevan elintason perään on avattu ja halukkaiden tulijoiden määrät tulevat nopeasti kasvamaan hallitsemattoman suuriksi.

Jaakko Karki

Asioista pitää puhua niiden omilla nimillään, muutoin keskustelusta ei tule mitään järkevää. Lähtökohta on se että käytetään esimerkiksi nimityksiä turvapaikanhakija (joita on vai pieni murto-osa), paremman elintason ja sosiaaliturvan tavoittelija (joita on jopa 95% Välimeren ylittäjistä tai Balkanin läpi juoksijoista vuonna 2015), aito työperäinen maahanmuuttaja (joiden tuloa tulee rohkaista), muun hyvän syyn perusteella maahan tulija (kuten perheiden yhdistäminen silloin kun siihen on taloudelliset ja muut edellytykset), jne. Lisäksi, laittomasti maassa oleva on laittomasti maassa oleva eikä mikään "paperiton", kaiki kielteiset päätökset on annettu paperilla ja muut ao henkilöiden muut aiemmat paperit ovat ehkä Välimeressä.
Nykysysteemissä ilmissalakuljettajat ja heidän miljardiEuro bisnestä pyörittävät mafiansa päättävät kuka tulee Eurooppaan - ja jopa hukkuu matkalla. Onko tämä nyt sitten asiallista ja hyväksyttävää? Mielestäni tämä on edesvastuutonta sekä EUlta että Euroopan valtioilta ja heidän päättäjiltään. Jo sen on merkillistä että tähän asiaan ei ole saatu mitään tolkkua, puhuttu on paljon ja jopa Kanslereita "pelastettu" sisäisistä kriisestään mutta mitään järkevää ei ole saatu aikaiseksi EUn tasolla. Ainoastaan tietyt edistykselliset valtiot (Tanska, Ruotsi, Unkari, Puola, Eesti, Itävalta, Tsekin valtio, Slovakia ja jopa Saksa) ovat järjestäneet osittaisen ratkaisun kohdallan josta sitten "vapaamatkustajat" - kuten Suomi - nyt hyötyvät omahyväisyydessään ja päättämättömyydessään.

Jaakko Karki

Näihin pakolais-, maahanmuutto- ja kansainvaellusasioihin on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu jopa EU tasolla, jos vai tahtoa riittää.
EU säätää lain tai direktiivin joka säätää että pakolaisstatuksen EU alueella voi saada ainoastaan anomalla se joko minkä tahansa YKn pakolaisleirin osastolta tai omassa maassaan sijaitsevien ulkomaan lähetystöjen kautta.
Näiden YKn keskusten käyttäminen ja rahoittaminen on paljon halvempi vaihtoehto, ei tarvitse perustaa mitään uusia leirejä minnekkään ja tämä menettely lopettaisi kokonaan ihmissalakuljetuksen ja siihen liittyvän mafian miljardibusineksen ja tuhansien ihmisten kuoleman matkan varrella Välimeressä ja ihmissalakuljettajien käsissä. Lisäksi tämä eliminoisi tämän laittomasti EUn aluella pyörivän laittomien satojen tuhansien armeijan, ja poistaisi opportunistisen elintasoturismin mahdollisuuden ja siihen liittyvät suunnattomat hallinnolliset, oikeudelliset ja sosiaaliset kulut.
Laillisten maahanmuuttajien, kuten työperäisten maahanmuuttajien, perheiden yhdistämiseen liittyvien maahanmuuttajien, aitojen siirtolaisten jne tulee anoa maahantuloa olemassaolevia laillisia kanavia käyttäen, niinkuin tähänkin asti. Tarvittaesa voidaan ottaa käyttöön Kanadan tai USAn tyylinen pisteitysjärjestelmä.

Seppo Virkkula

Mistä ihmeestä on tullut ylipäätään fiksaatio, että meidän pitäisi hakea muista maanosista hyvin kalliiden elinkustannusten Eurooppaan käytännössä loputtomasti edes oikeita pakolaisia, eikä sen sijaan tukea pakolaisia kehitysmaiden pakolaisleireillä tai muilla vastaavilla ratkaisuilla? On taloudellisesti mahdotonta tällä tavalla auttaa kuin hyvin pientä osaa oikeastikin apua tarvitsevista, koska rahat yksinkertaisesti loppuvat. Ainoa toimiva malli, joka myös karsii elintadsopakolaisuuden, on Oxfordin professori Paul Collierin vaatima malli, että länsimaihin ottamisen sijaan kaikki nämä sijoitetaan kehitysmaissa sijaitseville pakolaisleireille, joissa elinkustannukset ovat hänen mukaansa noin 135-osa siitä mitä länsimaissa. Hänen mukaansa tavoitteena myös pitäisi olla, että pakolaiset palaavat kotimahinsa esimerkiksi sotien rauhoittuessa.

Heikki Rinnevirta

EU:n ulkopuolelta tänne haluavien määrän kasvaessa tulevien vuosien aikana, pitäisi kai tarkkaan analysoida ilmiöön johtaneita erilaisia syitä, ennenkuin yritetään ratkaista sen seurauksia.
Loputonta määrää tulijoita EU (noin 510 milj asukasta) ei voi ottaa vastaan yhteiskuntarakenteiden sortumatta.

Pakolaisuuden yhtenä syynä ( sotien lisäksi ) pidetään länsimaiden pitkään harrastamaa kehittyvien maiden,kuten Afrikan, taloudellista itsekästä hyödyntämistä mikä on köyhdyttänyt kyseisiä maita lisäten niiden omaa korruptiota ja piittaamattomuutta omista kansalaisistaan johtaen pakolaisuuteen. Olemmeko siis luoneet hyvinvointimme toisten maiden kustannuksella, joiden kaikki pakenevat ja huonosti voivat kansalaiset meidän tulee ottaa vastaan?

Pakolaisuuden syyt tulee korjata pikemminkin kuin puuhastella seurausten kanssa. Olemme kuulleet EU:n poliitikkojen epätoivoisista ja epäonnisista ratkaisuista, jotka ovat käyttökelvottomia ja palvelleet vain heidän omia pyrkimyksiään pysyä vallassa kiinni.Sitäpaitsi turvapaikan saaneiden kotouttaminen on luvattoman leväperäistä ja siten samalla jopa ihmisoikeuksien vastaista, jos ajatellaan heidän kohtaloaan pitkällä tähtäimellä.