Tiistai 21.5.2019

Supo: Suomen historian vakavin vakoilurikos yhä tutkinnassa – Tämän hetken suurin verkkouhka vaarantaisi ihmishenkiä heti

Luotu: 
20.7.2018 15:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kuvituskuva. Ulkoministeriöön kohdistunutta verkkovakoilua tutkitaan yhä.
|

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo, että Suomen historian ehkä vakavinta vakoilurikosta tutkitaan edelleen. Kyseessä on ulkoministeriöön kohdistunut verkkovakoilu, joka tuli viranomaisten tietoon alkuvuonna 2013. Pelttari kommentoi asiaa Porissa.

Ulkoministeriö sai vakoilusta vinkin ulkomailta. Julkisuuteen ei ole kerrottu, mistä vinkki tuli tai ketä vakoilusta on epäilty.

Pelttari osallistui paneeliin Suomi-Areenassa. Tapauksesta kysyi paneelia juontanut Talouselämän toimittaja Matti Virtanen.

–Tätä tutkittiin vakoilurikoksena ja se oli ehkä vakavin vakoilurikos Suomen historian aikana. Se, mitä siitä voin todeta, on, että arvion mukaan taustalla oli valtiollinen toimija, joka oli luonut hyvin kehittyneen haittaohjelman, joka oli kyennyt tunkeutumaan ulkoministeriön verkkoon, Pelttari sanoi Porissa tänään perjantaina.

Virtanen kysyi, selvisikö tekijä.

–Tekijästä meillä on valistunut arvio, mutta en sitä tässä lähde avaamaan.

–Tutkinta on edelleen käynnissä.

Viestintäviraston pääjohtajan Kirsi Karlamaan mukaan tilanteesta opittiin se, että ennen kaikkea pitäisi panostaa havainnointiin, reagointiin ja toimintakykyyn. Hän huomauttaa, ettei valtavia muureja voida rakentaa, koska sataprosenttista tietoturvaa ei ole.

Virtanen tiedusteli, oltiinko kyseiseen vakavaan vakoilurikokseen riittävästi varauduttu. Kysymykseen vastasi Turvallisuuskomitean puheenjohtaja, puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

– Tämähän toi meille esimerkin siitä, että kyllähän nämä kotimaiset lainsäädännöt pitäisi olla kunnossa, eli meidän tiedustelulainsäädäntö ei ole kunnossa. Se antaa, mikäli me nyt saamme sen voimaan, uusia työkaluja tällaisten asioiden estämiseen ja tunnistamiseen, Juusti sanoi.

Tiedustelulait ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Lue myös: Supon päällikkö: ”Tiedustelulaeilla on edelleen kiire” – Unohtuiko eduskunnassa?

Virtanen kysyi, eikö kyseistä vakavaa rikosta olisi sattunut, jos tiedustelulait olisivat olleet voimassa.

–Tarkoitan, että sitä ei olisi ehkä vihjattu ulkomailta meille. Olisimme itse ehkä huomanneet,

– Haluaisin korostaa vielä sitä, että tässä on taustalla valtiollinen toimija, jolla on käytännössä rajattomat resurssit suunnitella sitä haittaohjelmaa. Silloin tässä tarvitaan hyvin laajaa yhteistyötä, niin kuin tässäkin tapauksessa oli erinomaista yhteistyötä eri tahojen asiantuntijoiden kesken, jolloin saatiin paljon enemmän selville tästä, mitä tapahtui, Pelttari sanoi.

Juusti huomautti, että kansainvälisten tutkimusten mukaan sosiaali- ja terveyspuoli on tällä hetkellä kaikkein suurin uhka.

–Siellä on ihmishenkiä sitten kyseessä, kun ryhdytään sairaaloita esimerkiksi kiristämään sillä, että potilastiedot häviävät, jos ette maksa jotain, Juusti sanoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Ikonen

Tuosta ei ilmeisesti ole opittu sitten vielä mitään!
Jos pelkona on potilastietojen tuhoutuminen kiristystilanteessa, luulisi siihen löytyvän helppojakin lääkkeitä. Varmuuskopioitahan ei tietenkään kukaan ota, eikä ole tarviskaan. Henk.kohtiset potilastiedot on annettava jokaiselle potilaalle, aina jokaisen lääkärissäkäynnin jälkeen jollakin muistipalikalla. Siellä ne ovat tallessa, eikä kiristymahdollisuutta voi ainakaan siinä käyttää.
Mikähän estäisi em. menetelmän käytön?

Antti Salonen

Suomen historian pahimmat vakoojat on kirjattu Tiitisen listaan, jota suojelupoliisi pitää hallussaan. Poliisi suojelee näitä rikollisia, jotta nämä ehtivät viettää rauhallisen elämän, vaikka oikea paikka olisi elinkautista tuomiota istumassa.

Markku Lehto

Kukas se on se, joka on päättänyt, että Tiitisen listat pidetään edelleen kassakaapissa ? Poliisi toimii juuri, niin kuin Suomen demokraattisesti valittu poliittinen johto ja lainsäädäntö edellyttää. Poliisi eikä Supo ole se, joka päättää julkaistaanko Tiitisen lista vai ei. Tämä tahtoo unohtua jatkuvasti joko tietämättömyyttä, tai tietoisesti.

Juhani Nyström

Historian suurin, Rajattomat resurssit. - Sitten kohteena muka sairaustiedot. Höpö höpö. Sotilaallista vakoilua, henkilökunta, aseet, ammusvarastot, suunnitelmat, valmiusaste, merikartat, kutsuntalistat, jokkojenkoontipaikat ym.ym. Suomen historian suurin vakoilusta aiheutunut vahinko, niinköhän sairaustiedot olisivat edes osa.

Esa Ojanlatva

Vakoilua on aina ollut ja tulee olemaan, suurimmat tapaukset eivät edes jää kiinni. Suomea vakoillaan monelta eri taholta tälläkin hetkellä. Jokaista suomen kansalaista seurataan ja heidän sähköpostiliikennettä ja internet käyttäytymistä valvotaan. Jos tietyt koodi sanat ilmenee, niin automaattisesti tallentuu viesti, puhelu ja se tutkitaan. Samoin jos käy ns.seuratuilla sivustoilla.

Markku Lehto

Tässä nyt kommentoivat viranomaiset, jotka toimivat lainsäädännön heille määrittämissä rajoissa.

Mutta mitä kommentoivat ne poliittiset päättäjät, jotka päättävät lainsäädännöstä ? Laithan valmistellaan ministeriöissä ja sen tekevät pitkälle virkamiehet ministereiden antamien reunaehtojen mukaan. Tästä syntyy hallituksen lakiehdotus.
Sittenhän eduskunnan valiokunnissa kansanedustajat käsittelevät hallituksen lakiehdotusta eri valiokunnissa ja heillä on käytettävissään kaikki haluamansa asiantuntijat, joilta he voivat pyytää lisäselvityksiä yksityiskohdista.

Jutusta ei käy ilmi, montako kansanedustajaa tai ministeriä oli Matti Virtasen juontamassa tilaisuudessa edustamassa tätä poliittista päätöksentekoprosessia ja mikä heidän kantansa oli asiaan.

Heikki Rinnevirta

Mitä tulee potilasasiakirjojen häviämisriskiin toivon omani katoavan, sillä ne ovat niin pahoin väärin laadittu,etten tunnista niistä itseäni, eikä niitä suostuta edes korjaamaan, joten ne sellaisenaan ovat minulle terveysriski. (Soite eli Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri).