Maanantai 20.5.2019

Ministerin ulostulo Alma Media -kohusta: ”Tunkkainen tarina”

Luotu: 
21.7.2018 09:24
Päivitetty: 
21.7.2018 09:32
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korostaa, että perhe ja työ ovat sovitettavissa yhteen.
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korostaa, että perhe ja työ ovat sovitettavissa yhteen ja jokaisen perheen ratkaisuja tulee kunnioittaa.

Saarikon ulostulo liittyy  Aamulehden päätoimittajan valinnasta perjantaina nousseeseen kohuun. Suomen Kuvalehti kertoi perjantaina, että valtioneuvoston kanslian nykyisen viestintäpäällikkö Päivi Anttikosken nousu Aamulehden päätoimittajaksi tyssäsi tämän äitiyteen.

–Tunkkainen tarina. Mutta opettavainen. Tunkkainen tarina. Mutta opettavainen. Perhe ja työ on sovitettavissa yhteen ja jokaisen perheen ratkaisuja tulee kunnioittaa, Saarikko kommentoi Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

Alma Media korosti perjantaina tiedotteessaan, että se noudattaa rekrytoinneissa yhdenvertaisuuden, tasa-arvoisuuden ja monimuotoisuuden periaatteita. Toimitusjohtaja Kai Telanne kuitenkin myöntää, että mahdollisuus muuttaa Aamulehden ilmestymisalueelle oli yksi rekrytointiprosessissa huomioiduista tärkeistä kriteereistä.

Uraäitien yhdistys Mothers in Business muistuttaa, ettei perhesuhteiden perusteella saa syrjiä työnhaussa.

–Työnantajan tulee kunnioittaa työnhakijan yksityisyyden suojaa ja hakijoiden yhdenvertaisuutta. Vanhemmuus tai perhetilanne ei saa vaikuttaa hakijan työnsaantiin. Haetun työn sopivuuden arviointi omaan perhetilanteeseen kuuluu hakijalle, ei työnantajalle, Mothers in Business ry:n hallituksen jäsen Sanna Kranjc korostaa tiedotteessa.

Mothers in Business tiedusteli perjantaina jäseniltään verkkoyhteisössään kokemuksia perheasioista kysymisestä rekrytointitilanteissa. Muutamassa tunnissa yhdistys sai kymmenittäin kokemuksia työhaastatteluista, joissa on kysytty lapsien määrää, ikää, hoitomuotoa tai parisuhdestatusta. Haastatteluissa oli jopa käsketty laskemaan palkkatoivotta, koska pienen lapsen sairastuminen voi johtaa poissaoloihin tai kerrottu, ettei ole sopivaa tulla raskaaksi seuraavan puolen vuoden aikana.

–Perhetilanteesta uteleminen tai sen kommentointi voi olla haastateltavalle kiusallista tai jopa järkyttävää. Haastateltavaa voi mietityttää, miksi asiaa kysytään ja mitä vaikutusta vastauksella voi olla rekrytoinnin etenemiselle, Kranjc summaa.

Mothers in Businessin jäsenkyselyn mukaan mielikuva perheystävällisyydestä on merkittävä tekijä uutta työpaikkaa valitessa peräti 92 prosentille uraäideistä.

Alma Media kustantaa Aamulehden ohella myös Uutta Suomea.

Lue myös: 

Alma Media: Päätoimittajan valinnasta virheellinen kuva – Toimitusjohtaja myöntää ”muuttokriteerin”

SK: Äitiys esti nousun Aamulehden päätoimittajaksi – Henkilöstöjohtaja muistaa tapaamisen toisin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Tiedusteltiinko päätoimittajakandidaatin mahdollisuutta muuttaa lehden ilmestymisalueelle kaikilta ehdokkailta, sukupuolesta riippumatta?

Kyllä. Tätä kysyttiin myös miesehdokkailta.

Tämäntasoiset johtajapositiot ovat sellaisia, että työnantaja edellyttää valittavan johtajan laittavan kaikki voimavaransa työnantajan eteen. Näihin kuuluu muun muassa johtajan sijoittuminen määrättyyn kohteeseen. Tämä on täysin normaali käytäntö.

Siksi tämän tasoiset johtajat saavat 200k - 400k vuosipalkkaa. He käytännössä uhraavat kaiken aikansa työnantajalleen tällaista korvausta vastaan. Mikäli persaus ei kestä tällaisia uhrauksia, ei kannata edes pyrkiä tällaisiin tehtäviin.

Tapio Mäkeläinen

Se on just näin. Kolmessa listatussa firmassa hr pomona toimineena voin sanoa että oikein noitavaino on työnantajaa kohtaan käynnissä. Paras ja sopivin valitaan. Piste.
Valinta on lopuksi aina tunnekysymys. Sopiiko ryhmään ja osaako kandi hommat ja viekö hommaa eteenpäin. Ei se mitään insinööritiedettä ole.
Montako johtajaa saarikko on palkannut? Ruopeaa tympimään tämä keskustelu.

Seppo Marjamäki

Miksi ministeri voi ottaa kantaa asiaan vain toisen osapuolen lausunnon perusteella?

Miksi työnantaja ei saisi valita kaikki vaikuttavat asianhaarat huomioiden omasta mielestään parasta mahdollista kandidaattia?

Onhan päivänselvää, että perhesuhteet ja muu yksityiselämä vaikuttaa työsuoritukseen. Miksi ei saisi huomioida rekrytoinnissa?

Miten tällainen älytön vouhotus saadaan loppumaan?

Tero Ojala

Elikkä työhakija päättää soveltuuko hän työtehtävään ja työnantajan pitää päättää arvalla hakemuksista? Tämä kielto, ettei perhetilanne saisi vaikuttaa, on pelkkää sanahelinää. Se vaikuttaa aina, myönnetään sitä tai ei. Yksikään yrittäjä ei palkkaa henkilöä, joka todennäköisesti ei voi olla töissä ansaitsemassa palkkaansa. Tai sitten työntekijän täytyy tarjota jotain muuta, kuten vaikkapa aivan erityisen paljon parempaa osaamista.

Mikko Räsänen

On se murheellista, että naiset tällä tavalla itse muodostavat valintoihin ongelman. Näen sieluni silmin tilanteen, jossa ehdokkaiden joukosta on valittu sopivin ja pätevin. Jos tämä ei sattunutkaan olemaan nainen, on seuraava askel ennen valinnan julkistamista melkoisen haasteellinen. Pitää erikseen varmistella monella eri tavalla ettei vaan ole tullut jotain menettelytapavirhettä tai jotain muuta hypisteltävää. Tämä maa kaatuu vielä näihin sääntökikkailuihin, koska oleelliset asiat jäävät taka-alalle. Päätoimittajuudessa oleellinen asia ei ole se onko hän mies vaiko nainen. Nyt juttu hyppii silmille sen vuoksi, että siihen ei valittu naista. Ja se asenne (pakko valita nainen ettei tule ongelmia) nimenomaan sotii tasa-arvoa vastaan.