Perjantai 24.5.2019

Luottoluokittaja varoittaa poliittisesta riskistä Suomessa: ”Vain ohut enemmistö”

Luotu: 
21.7.2018 10:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    DBRS pitää mahdollisena, että Suomen hallitus kaatuu ennen ensi kevään vaaleja. Arkistokuvassa hallituspuolueiden puheenjohtajat Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Sampo Terho.
|

Luottoluokittaja DBRS varoittaa poliittisesta epävakaudesta Suomessa ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Se pitää myös mahdollisena, että muun muassa sote-uudistukseen liittyvät erimielisyydet kaatavat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ennen vaaleja.

–Nykyisellä keskustan johtamalla hallituskoalitiolla on vain ohut enemmistö eduskunnassa. Poliittinen epävarmuus voi kasvaa ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Sinisen tulevaisuuden heikko menestys gallupeissa, hallituspuolueiden erimielisyydet sote-uudistuksen yksityiskohdista ja sote-uudistuksen viivästymisen riski saattavat kaataa koalition, DBRS kirjoittaa Suomi-raportissaan.

Samalla se kuitenkin toteaa, ettei odota merkittäviä muutoksia Suomen poliittiseen linjaan tai sitoutumiseen kestävään talouteen.

Suomen talouden kannalta suurimpana riskinä DBRS nostaa esiin protektionismin.

–Talousnäkymien pääasiallinen riski on protektionismin laajeneminen ja sen vaikutus edelleen suotuisaan suhdanteeseen. Protektionismi saattaa vaikuttaa Suomen vientiin maailman kaupan hidastumisen kautta.

DBRS mainitsee myös työmarkkinoiden jäykkyyden ja väestön ikääntymisen mahdollisina talouskasvua hidastavina asioina.

DBRS:n luottoluokitus Suomelle on edelleen ”AA” ja luokitusnäkymät vakaat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Vielä huolestuttavampaa on etteivät kansalaiset kannata maakunta-uudistusta, eikä hallituksen kaavailemaa sote-uudistusta. Käytännössä vain Keskusta ja hyvin pieni kourallinen muista puolueista kannattaa maakunta-uudistusta. Eikä edes kaikki keskustalaiset uudistusta kannata tässä muodossa.

Seppo Simonen

Oletan että kansallaiset on perinjuurin kyllästyneet uuden sote ja maakuntamallin etenemättömyydestä ja ellei se ole maalissa ennenvuodenvaihdetta tuleepi vastustajille selittelyn paikka. Kiurustelusta aiheutuneista 200 miljoonan viivästys kuluista tilille joutuu punavihervasurit.

Irja Röntynen

Viitasaarelta ylöspäin, länteen ja itään asuu Suomessa vielä paljon ihmisiä, jotka ovat valmistautuneet maakuntauudistukseen ja soteen. Ihan Utsjokea myöden.
He ovat myös veronmaksajia ja tarvitsevat samat palvelut, kuin pääkaupunkiseudulla. Miksihän esim. tuttavani Helsingistä joutuu käyttämään yksityisiä lääkärinpalveluja kun kunnalliseen terveyskeskukseen on yli 1-2 kk.n pitkät jonot?

Petri Kivenheimo

Luottoluokittajien toimenkuvaan nimenomaan kuuluu vaihtoehtoisten sijoituskohteiden kokonaistilanteiden arviointi. Olisi esimerkiksi hyvin riskialtista sijoittaa maahan, jonka tämänhetkinen politiikka tosin on sijoittajaystävällistä mutta jossa on varsin mahdollista, että muutaman vuoden kuluessa tuleekin vallanvaihto, jonka jälkeen kyseiseen maahan tehtyjen ulkomaisten sijoitusten arvo romahtaa. Luottoluokittajilta odotetaan tällaistenkin riskien huomioon ottamista arvioissaan.

Nythän tuo luokittaja sitä paitsi nimenomaan ei ollut arvioinut Suomen maariskin kohonneen niin, että luottoluokitusta olisi ollut alennettava. Tämähän on kannaltamme paljon parempi vaihtoehto kuin jos olisi ilmoitettu, että poliittisia riskejä ei olisi huomioitu lainkaan vaan ne olisi jätetty jonkinlaiseksi "harmaaksi alueeksi". Jokseenkin tyypillinen sijoittaja näet inhoaa tuskin mitään niin paljon kuin epävarmuutta, joten mahdolliset "harmaat riskit" hinnoitellaan lähtökohtaisesti yläkanttiin.

Ari-Matti Kytölä

"Varoittaa poliittisesta epävakaudesta ennen eduskuntavaaleja keväällä" sanoo taas joku sellainen taho, joka pyrkinee vaikuttamaan pelolla nykyhallituksen puolueiden kannatuksen pysymisessä entisellään tai sen nousemiseksi. Joku sininen toivottomuus tai sen noin yhden prosentin osuus kannatuksesta ei vaikuta yhtään mihinkään nyt eikä keväällä. Sai kuitenkin taas säälipisteitä mediassa.

Seppo Simonen

Suomi tykkää mennä jäitä särkemään sillä nyt täytyy ehdottomasti saada taasen kuppi läännettyä basson puolelle. Bassoa työnnetään näyttävästi median toimittajien ja monen blogistin ja kommentoijien luomalla illuusiota tätä nyky hallituksen talouden kohentamista vastaan.
Luin juuri että Suomi on nyt päässyt jo alittamaan velkaantumista muutamalla miljardilla mutta velkaa on silti 135 miljardia joten kyllä luottoluokittajan on syytäkin olla huolissaan miten kuppia kaadetaan.

Kaarlo Erjala

Hyvin pienellä eduskuntaenemmistöllä ei pidä päättää suuresta sote-uudistuksesta, johon hyvin monet hallituspuolueiden kannattajatkaan eivät luota. Näin suuren uudistuksen taakse tarvitaan laaja yksimielisyys. Itse etenisin kuntapohjalla. Valinnan mahdollisuus taas on jo nyt muilla kuin vähävaraisilla, joille sen voi järjestää esim. palveluseteleillä.

Arto Lähteelä

Näin juuri olen samaa mieltä Kaarlo Erjalan kanssa.
Hallinnon rakenteet kuntamallissa on jo olemassa.
Kohdennettuja uudistuksia kyllä tarvitaan .
Ostopalveluja lisäten myös yksityisiltä toimijoilta.
Hallinnon rakenteiden suuret muutokset ovat riski.

Kaarlo Kunnari

Kuntamallia yritettiin edellisten hallitusten aikana ja se törmäsi perustuslakiin. Miten saat perustuslakia muutettua niin, ettei homma kaadu taas siihen. Perustulain muutos vaatii kahden eduskunnan päätökset ja siksi se kestää kauan. Asioista tietämättömänä kysynkin; mikä perustuslaissa estää kuntarakenteiden käyttämistä soten rakentamisessa ja siten sisältäen yhden hallintoportaan vähemmän kuin maakuntahallintoratkaisussa. Turhat hallintohimmelit eivät ole hyvä ratkaisu. Olenkin erittäin pahoillani toimivien vanhojen lääninhallitusten poistamisesta ja hallinnon hajauttamisesta aluehallintokeskuksiin (AVI vai mikä?). Nyt ei kukaan kansalaisista tiedä missä asioita käsitellään ja suhmuroidaan ja mihin valitetaan. Valitusammattilaiset tietenkin tietävät, koska he eivät muuta teekkään, kuin valittavat.