Perjantai 24.5.2019

Naton tulevaisuus puhuttaa: ”Donald Trumpin outo mieltymys Vladimir Putiniin on vakava uhka Euroopalle”

Luotu: 
22.7.2018 18:22
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kristi Raikin mukaan kuluneet viikot ovat vahvistaneet epävarmuutta siitä, onko USA presidentti Donald Trumpin johdolla enää entiseen tapaan sitoutunut Euroopan turvallisuuteen.
|

Sekä Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt että Viron Ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik linjaavat, että Naton on muututtava eurooppalaisemmaksi.

–USA:n presidentti Donald Trump laajensi sodankäyntiään USA:n liittolaisia ja monimansallisia instituutioita vastaan Naton huippukokouksessa Brysselissä ja tapaamisessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Helsingissä. Trumpin outo mieltymys Putiniin on vakava uhka Euroopan turvallisuudelle, Bildt kirjoittaa Project Syndicate -sivustolla.

Raik puolestaan toteaa, että kuluneet viikot ovat vahvistaneet epävarmuutta siitä, onko USA presidentti Donald Trumpin johdolla enää entiseen tapaan sitoutunut Euroopan turvallisuuteen. 

–On todellakin Trumpin ansiota, että eurooppalaiset ovat vihdoin alkaneet panostaa enemmän omaan puolustukseensa, hän kirjoittaa kolumnissaan Kalevassa.

Raikin mukaan Euroopan puolustuksen vahvistaminen tarkoittaa ja edellyttää sitä, että Nato muuttuu entistä eurooppalaisemmaksi. Hän muistuttaa, että puolustusliiton 29 jäsenmaasta 27 on Euroopan maita. 

–Naton rakenteet luotiin alun perin nimenomaan Euroopan puolustusta varten, ja viime vuosina toiminnan painopiste on palannut vahvasti Eurooppaan. Hiljattaisessa huippukokouksessa sovittiin muun muassa lisätoimista itäisten Nato-maiden puolustuksen vahvistamiseksi. Ei ole epäilystä siitä, että Eurooppa tarvitsee yhä Natoa oman turvallisuutensa takaamiseksi.

Myös Bildt korostaa Naton puolustuskapasiteetin lisäämistä Euroopassa.

–Eurooppa tarvitsee enemmän sotilaallista voimaa jota voidaan nopeasti käyttää kriittisillä alueilla. Ongelma on kuitenkin se, että samaan aikaan kun Naton sotilaallinen kapasiteetti kehittyy, sen poliittinen päätöksentekokyky hajautuu. Kuvitelkaa, mitä tapahtuisi, jos Nato-jäsenmaa varoittaisi Venäjän tekevät Krim-tyyppistä operaatiota alueellaan ja USA:n tiedustelupalvelu vahvistaisi tiedot. Miten Trump vastaisi, hän kysyy. 

Kristi Raik muistuttaa, että Euroopan puolustuksen vahvistamiseen pyrkii myös joukko pienempiä yhteistyöhankkeita. Tähän kuvaan kuuluvat muun muassa Iso-Britannian vetämät JEF-joukot (Joint Expeditionary Force), joihin Suomi osallistuu muiden pohjoisen Euroopan maiden rinnalla. 

–Lista piteni, kun kesäkuussa käynnistyi Ranskan johdolla luotu Euroopan interventioaloite. Siihen liittyi alun perin yhdeksän maata, muiden muassa Iso-Britannia, Saksa, Tanska ja Viro. Myös Suomi harkitsee osallistumista. Myönteinen päätös asettuisi luontevasti jatkoksi Suomen tiivistyvää puolustusyhteistyötä läntisten kumppaneiden kanssa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Saksalaiset tuntenevat vielä vanhan hokeman: "Selbst ist der Mann."
Se näyttää käytännössä unohtuneen liittoutuneiden sodan jälkeen toteuttaman Saksan jaon ja uudelleenkasvatuksen yhteydessä.

USA ei toki ole pelkkä D. Trump. Nähty kuitenkin on, että siellä päin vallitsevan oikullisen "demokratian" takia jatkuvuus on ..mitä on.
America first!
Itse tykönäni soisin, että heidän nykyisen presidenttinsä antamien vihjeiden seurauksena Eurooppa alkaisi löytämään itseään enemmän.

Ensimmäisinä uuden itsenäistymisen ensimmäisenä tunnusmerkkinä näkisin mielelläni amerikkalaisen tajuntateollisuuden tuotteiden verolle pantavaksi EU:n rajoilla. Onhan meillä omaakin vastaavaa ja korvaavaa ja jopa lisättävissä olevaa tuotantoa alalla. (Jos joku ei ymmärrä sanaa; filmit, telkkarisarajat, musiikki, kaikki muu mielen kautta amerikkalaisen ajattelun ylivallan valuttaminen eurooppalaisten päihin)

Tsori, edellinen lähti kesken editoinnin..

Jori Kajanto

"Raikin mukaan Euroopan puolustuksen vahvistaminen tarkoittaa ja edellyttää sitä, että Nato muuttuu entistä eurooppalaisemmaksi. Hän muistuttaa, että puolustusliiton 29 jäsenmaasta 27 on Euroopan maita. "

Miten se voi enää eurooppalaisemmaksi muuttua?

Harri Tapani

Sanoivat jo aikaa sitten Princetonin yliopiston tutkijat, että Yhdysvallat ei ole enää demokratia, vaan enemmänkin oligargia.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001833841.html

"Vertaisarvioitu tutkimus (Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups, and Average Citizens) tehtiin Princeton Universityn ja Northwestern Universityn yhteistyönä. "

Aiheesta kohtuu hyvä blogikin.

"Yhdysvallat ei ole demokratia vaan oligarkia"

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189591-yhdysvallat-ei-ole-d...

Ja eiköhän se ole jo melko sama meno EU:ssakin, tai on ollut jo jokusen vuosikymmenen.

Harri Tapani

Sillä summalla pidetään Eurooppa ja eurooppalaiset kurissa.

"Yhdysvalloille niin Nato kuin hiili- ja teräsyhteisö sekä yhteismarkkinat olivat välineitä länsieurooppalaisten kurissa pitämiseen." (2.)

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/251717-nato-vetoomus-suomessa-ja-ruotsi...

Nyt näyttäisi olevan kurinpalautuksen aika, EU ei saa liikaa kilpailla Yhdysvaltojen kanssa tai sitä vastaan kuten amerikkalaisten omissa papereissa selvitettiin.

Jorma Sepponen

USA,n puolustusmenot On~ 600 Miljardin luokkaa Kaikkiaan , Europan NATO maat +200 miljardia, väite että USA maksaisi 60-90 % on Trumpin tavanomaisia valkoisia valheita, joihin moni suomalainen Trumpisti uskoo, kannattaisi lukea vähän NATO tilastoja ennen kui tulee tänne möläytelemään. Oikea summa on jossain 23-30% luokkaa, Ja kannattaa muistaa että NATO maat itse maksaa ylläpitokustannukset USA tukikohdastaan.
Edit:vertailun vuoksi Venäjän puol.kust.on noin 50 milj.

Petri Hämäläinen

Uskomatonta että Euroopan „rauhantahtoisuus“ ja moraalinen erinomaisuus on perustunut vain valheelle.

Käytännössä USA on käynyt Euroopan sofat ja vastannut puolustuksesta.

Nyt on USA:n tukea ei ole, niin miksi ei Eurooppa julista nyt sitä erinomaisuuttaan ja rauhantahtoisuuttaan?

Mihin Eurooppa, lutunen pupujussi ja unelmavävy edes armeijoita tarvitsisi? Varsinkaan nyt, 40 vuoden puolustusmenojen laiminlyönnin jälkeen?

Ainiin !!! Mielikuvitusvihollistaan, hirveää ja himuista Venäjää vastaan !!!!

Harri Tapani

Oikeasti ainoa mitä Länsi-Euroopan päättäjät todella pelkää ja ovat pelänneet on USA ja sen sanktiot ja pakotteet mistä milloinkin, ei ne mitään Venäjää ole pelänneet muuta kuin vaali-ja propagandapuheissa joilla on aina joku taka-ajatus jolla pelotellaan ja ohjataan euroopplaisia.

Erika Keski-Korhonen

Höpö höpö. Suomen hyvät Venäjäsuhteet ovat uhka EU:lle ja Natolle. Nato haluaa Suomelta rahaa ja EU pelkää Suomen rakentavan kauppakanavat Venäjän kautta, mikä vahvistaisi Suomen asemaa EU:ssa. Trumpin pyrkimykset keskusteluväleihin Venäjän kanssa ei sovi joidenkin bisneksiin ja urasuunnitelmiin, niin se pitää tuhota keinolla millä hyvänsä.

Timo Nenonen

”Donald Trumpin outo mieltymys Vladimir Putiniin on vakava uhka Euroopalle” *
Eihän siinä ole mitäänn outoa, onhan Putin hyvä pressa Venäjälle. Russia First ja sitä rataa. Trump ja Putin ovat järkijätkiä molemmat.