Maanantai 20.5.2019

Allekirjoitus tai irtisanominen – TS: Foodora vaatii lähettejä hyväksymään palkanalennuksen

Luotu: 
23.7.2018 10:27
  • Kuva: Toni Repo
    Kuva

Ruokalähettipalvelu Foodora vaatii lähettejään allekirjoittamaan uuden työsopimuksen tai jäämään ilman töitä, kertoo Turun Sanomat. Suomalaiset lähetit saivat sähköpostiinsa englanninkielisen ilmoituksen heinäkuun alussa. Sähköpostin mukaan taustalla on yrityksen mukaan palvelujen tehostaminen.

Uusi sopimus alentaa lähettien tuntikorvausta syyskuusta alkaen mutta kasvattaa tilauksista ansaittavaa provisiota. Tuntipalkka laskee arkisin 8 eurosta 7 euroon ja sunnuntaitaksa 11 eurosta 9 euroon. Foodoran laatiman laskelman mukaan ansiot pysyvät suurin piirtein samana, jos lähetti pystyy toimittamaan noin 2,5 lähetystä tunnissa.

Omaa autoa käyttäville läheteille tarjotuista lisäkorvauksista myös luovutaan. Foodora on aiemmin tarjonnut kilometrikorvausta ja pysäköintitukea Easypark-sovelluksen käytöstä. Läheteillä on kaksi viikkoa aikaa hyväksyä uusi sopimus tai he jäävät ilman työtä. Turun Sanomien haastattelema lähetti kertoo, että uusi sopimus merkitsee hänen 1200–1500 euron ansiotasoonsa 160 euron alenemaa.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakimies Karoliina Huovila katsoo, että palkanalennus vaatii tuotannollisten ja taloudellisten irtisanomisperusteiden olemassaoloa. Hänen mukaansa peruspalkkaa ei voi yksipuolisella ilmoituksella muuttaa.

–Se sitoo osapuolia, mikä on sovittu. Työnantajalla voi toki olla erilaisia bonusjärjestelmiä, mutta ne ovat ylimääräinen lisä palkan päälle., Huovila sanoo TS:lle.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Siikala

Startup-yritysten liikeideat rakentuvat useimmiten työntekijöiden riistämiselle. Rahvas tykkää, koska asiakas hyötyy, eikä rahvasta kiinnosta kenen selkänahasta hyöty on revitty, niin kauan kuin kyseessä ei ole oma selkänahka.

Janne Pirinen

Olenpa ollut huomaavinani saman kehityksen. Startupissa työntekijöille siirretään yrittäjän vastuu ja yritys huolehtii pääasiassa osakkeen arvonnoususta tuottaen toiminta-aikansa melkoista tappiota. Asiakkaiden tyytyväisyys on huippuluokkaa. Ilaskiveä lainaten: Kuka maksaa?

Harri Salonen

Nyt voisi PAM nousta barriikadeille ja vaatia ihan kaikilta tuota palkanalennuksen eväämistä. Lisäksi, Suomessa voisi olla minimipalkka. Joutuu tekemään töitä viikonloppuisinkin, että pystyy elämään jo vanhalla palkalla. Lisäksi työ on fyysisesti vaativaa, niin sairaana tuskin "pääsee" tätä tekemään.

Janne Kekkonen

Jos keskituntipalkka on about 8€ ja viikkotunteja 40 ja se kertaa 4 viikkoa kertaa 8€ = 1280€, niin viikkopalkaksi tulee rapiat 320€ ja nyt tästäkin minimistä haluttaisiin vuolla vielä euro pari per tunti, alkaa kuullostaa nykyaikaiselta orjuuttamiselta ...