Lauantai 25.5.2019

PS-kansanedustajat kimpaantuivat islamin opetuksesta Helsingin yliopistossa: ”Naistutkimus saa veronmaksajien kustannuksella kovan kilpailijan”

Luotu: 
23.7.2018 11:46
  • Kuva: Ville Tavio / Tuomas Tähti
    Kuva
    Kansanedustajat Ville Tavio (kuvassa) ja Sami Savio arvostelevat islamilaisen teologian tutkimuksen ja opetuksen

Perussuomalaiset kansanedustajat Sami Samio ja Ville Tavio arvostelevat tiukasti islamilaisen teologian yliopistonlehtorin viran perustamista Helsingin yliopistoon.

–Tieteellisten kriteerien täyttymistä opetuksessa on epäilty vahvasti ja oikeutetusti, eikä epäilyksiä ole lainkaan hälventänyt se, että syksyllä viranhoidon aloittava henkilö on puolustanut aiemmin julkisesti sharia-lain käytäntöjä. Yliopistoissa jo pitkään harjoitettu naistutkimus näyttääkin saavan veronmaksajien kustannuksella kovan kilpailijan, Savio arvostelee Facebookissa.

Uutena islamilaisen teologian lehtorina aloittaa akatemiatutkija Mulki Al-Sharmani. Hänen mukaansa sharia-laki on Suomessa terminä ymmärretty usein väärin.

–Kirjaimellisesti sanan merkitys kuitenkin on ”polku, joka johtaa vesilähteelle”. Se siis tarkoittaa polkua, jota pitkin uskovainen pyrkii kohti jumalaa, joka edustaa islamissa kaikkea hyvää ja oikeudenmukaista, Al-Sharmni sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Kansanedustaja Tavio taas epäilee julkisuuteen lähettämässään tiedotteessa, että Helsingin yliopiston aloittama opetus ja tutkimus ei todellisuudessa lisää islamin kriittistä tarkastelua Suomessa. Hän katsoo, että islamille annetaan yhä vahvempi institutionaalinen asema kristinuskon rinnalle.

–Helsingin teologisen tiedekunnan yksi päätehtävä on sen itsensä mukaan ”auttaa ymmärtämään monikulttuurisuutta”. Tässä doktriinissa kriittisyyden sijaan pääroolissa on usein lähinnä vakuutella islamin olevan rauhan uskonto, Tavio kritisoi.

Al-Sharmanin tutkimuskohteita ovat sukupuoli islamilaisessa tulkintaperinteessä ja islamilainen feministinen hermeneutiikka. Hän tutkii myös islamilaista perhelainsäädäntöä ja avioliitto- ja avioerokäytäntöjä muslimienemmistöisissä yhteisöissä, kuten Egyptissä, ja diasporayhteisöissä, kuten Suomessa.

–Opintojen ja tutkimuksen tavoitteena on moniulotteinen ymmärrys sekä islamin teksteistä että käytännön islamista. Lähestymme asiaa monitieteisesti, Al-Sharmani kertoo.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Tämähän on uskontojen yliopistotutkimuksen keskeisin etu. Kun uskonnon teologiaa vastaan asetetaan tunnetut tieteelliset lainalaisuudet, uskontokirjojen fakta joutuu väistymään.

Kristinuskon opinkappaleen osalta sen tieteellisen todistusarvon puristuminen on ollut varsin helppoa: Raamattu sisältää niin paljon historian tieteenalaan koskevia väitteitä, että sen faktatiedoksi tarkoitetut teologiset sepitteet on ollut kumottavissa.

Koraanitutkimus sen sijaan osoittautuu varmaan vaikeammaksi. Se on suppea ja koostuu pääasiassa uskonnollisista ohjeistuksista. Koraanin erehtymisen osoittaminen on tieteenkin keinoin haastavaa.

Raamattua pyrittiin vuosisatoja kunnioiottamaan Jumalan henkeyttämänä, Jumalallisena puheena. Sen asiavirheiden osoittaminen on vienyt siltä pohjan Jumalan kirjaimellisena sanana.

Koraani puolestaan on profeetan kirjoituksia. Sen erehdyksetkin lienee "helpompi" antaa anteeksi.

Mutta länsimaiselle tieteelliselle tutkimukselle alistettu islam-tutkimus voi ainostaan painostaa islamia uskonnolliseen reformiin. Uutinen on mitä myönteisin niin islamille kuin muslimeillekin.

Reformit eivät ole yhteisön keskustahoille kovin mukavia. Imaameille ja papistolle reformit ovat merkinneet merkittävää aseman laskua. Siksi on selvää, että omankin yliopistomme tutkimus tulee saamaan osakseen arvostelua ja vihapuhetta.

Tapani Tuominen

"Koraani puolestaan on profeetan kirjoituksia. Sen erehdyksetkin lienee "helpompi" antaa anteeksi.'

Suosittelen lukemaan Ilmari Hiidenlehdon teoksen "Profeetta Muhammedin Haamu" (BoD/2018).

Käsitys Koraanista ja islamista avartuu kummasti.

Toni Pihkola

– Luennoilla opiskelijoiden on tietenkin mielekästä keskustella raamatuntutkimuksen metodeista, mutta tulevilla islamilaisen teologian kursseilla Koraania ei kuitenkaan opeteta soveltamalla samoja tutkimusmenetelmiä kuin akateemisessa raamatuntutkimuksessa, Al-Sharmani sanoo.
Sitä vastoin Koraania aiotaan opiskella ensisijaisesti sen omista lähtökohdista käsin.

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/islamilainen-feminismi-haastaa-patriar...

Harri Salonen

Mielestäni tämä on vain hyvä asia. Naistutkimusta emme tarvitse lisää, mutta Islamin tieteellistä tutkimusta sitäkin enemmän. Tarvitsemme Islamin asiantuntijoita, jotta voimme ymmärtää "uusssuomalaisia".
Opetusta emme sen sijaan tarvitse. Miksi tuossa pestissä on opetusvelvollisuus? Miksi muutenkin uskonnonopetus ja teologinen tiedekunta on enää olemassa nykyisessä muodossaan?

Harri Salonen

Ääri-islamia on ihan pakko vältellä, koska on itse nainen. Naisten ei pitäisi opettaa, eikä tehdä töitä, vaan olla kotona miestensä tukena, sanoo radikaali islam. Vähän veikkaan, että jos hän kouluttaa muslimeita, niin 90% yhteisöstä ei hyväksy hänen oppilaitaan hengellisiksi johtajiksi.

Kyllä tuolla näyttää ihan kivasti julkaisuja kertyneen:
https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/persons/mulki-alsharmani(751e9809-9ed8-4245-9fe8-c5354b1fb79f).html

Uskoisin, että tässä on kyse siitä, että hän saa nyt lisää resursseja tutkimukseensa ja sitten on se pakollinen opetusvelvollisuus, joka ei ole mihinkään hyvä.

Kyuu Eturautti

Ajatus on hyvä, mutta Al-Sharmanin puheet eivät vakuuta objektiivisuudesta.

Olisin mitä ilahtunein jos tiettyjä islamin - tai miksei kristinuskonkin - haaroja voitaisiin pitää rauhanuskontoina. Vaan kun minulle ei riitä että sitä rummutetaan isolla rahalla. Minä uskon siihen mitä todellisuudessa tapahtuu, en mainoslauseisiin. Mikäli tässä ostetaan taas lisää mainoslauseita, kuten vaikuttaisi, en ole vakuuttunut tuloksesta.

Olen toki mieluusti väärässä.

Olli Mård

Islam soluttautuu yliopistoihin, ihan muslimiveljeskunnan strategian mukaisesti (kyseessä on muuten 100-vuotinen strategia, islam ei harrasta kvartaaliajattelua!)
Civilization-Jihadist Process: Muslims “must understand that their work is a kind of grand Jihad in eliminating and destroying the Western civilization from within and ‘sabotaging’ its miserable house by their hands … so that … God’s religion [Islam] is made victorious over all other religions.”
Mykkänen ja Gran-Laasonen ovat muslimiveljeskunnalle erinomaisia työkaluja länsimaisten yhteiskuntien islamisoinnissa.
http://www.discoverthenetworks.org/viewSubCategory.asp?id=1235

Arto Brummer

Ei hyvä luoja nyt tätäkin... *facepalm*

Ehkä foliohattua kannattaisi vähän löysätä, se on yliopisto, se tutkii hyvin monia erilaisia asioita. Se että teologisessa tiedekunnassa on yksi henkilö, joka opettaa islamintutkimusta ei paljoa "islamisoi" (mitä sekin nyt taas tässä tarkoittanee) maa- ja metsä tieteellistä tiedekuntaa tai lääketieteellistä tiedekuntaa tai edes itse teologista tiedekuntaa.

100-vuotinen strategia, juupa juu... Tuollainen roska kuullostaa muuten hirveästi Siionin Viisaiden Pöytäkirjoilta. Nekin keksittiin oikeuttamaan yhden vähemmistöryhmän vainoa.

Timo Saloviita

Onhan yksi lehtoraatti tietysti pieni asia. Lehtoraatti on lisäksi lähinnä opetusvirka.

Kyse on lehtoraattiin valitun henkilön asennoitumisesta tieteelliseen islamin tutkimukseen. Mulki Al-Sharmani on Kirkko ja kaupunkin -lehdessä ilmoittanut, että hänen opetuksensa perustuu Koraaniin eikä sen tieteelliseen tutkimiseen.

Viran kelpoisuusehdot näköjään muokattiin etukäteen sopimaan Mulkin ansioluetteloon (naistutkimus, islamilainen fenomenologia), eli tiedekunta halusi juuri hänet. Ei haluttu tiedettä arvostavaa lehtoria vaan tunnustuksellinen muslimi. Sama, jos yliopisto hakisi kaivonkatsojaa luonnontieteen lehtoriksi.

Tästä on kysymys, ei siitä sopiiko teologia lainkaan oppiaineeksi yliopistoon.

Nisse Salmi

Eikö olisi jo muutenkin aika arvioida koko teologisen tiedekunnan asemaa yliopistoissa?

Yliopistojen tehtävä on tieteen tekeminen. Pronssikautisten paimentolaisten nuotiosatujen opettaminen totuutena ei täytä ensimmäistäkään tieteellistä kriteeriä.

Mitä tulee taas uskonnollisten rituaalien suorittamiseen niin siihen riittää varmasti yliopistotutkintoa alempikin tutkinto. Lukuisat maallikkosaarnaajat lienevät osoitus siitä että sanan levittämisessä oikea asenne ja paatos on korkeaa koulutusta tärkeämpää. Joten pappien ja vastaavien koulutuksen voi hyvin ohjata esim. raamattuopistoille.

Timo Saloviita

Koraanin kriittisestä eurooppalaisesta tutkimuksesta on äskettäin julkaistu suomenkielinen kirja, jossa sen tuloksia esitellään (Ilmari Hiidenlehto: Profeetta Muhammedin haamu, 2018).

Kirjan mukaan kriittinen tutkimus alkoi 1800-luvulla, pysähtyi välillä, mutta on taas saanut uutta vauhtia.

Tapio Syrjätie

Liberaaliteologian perusta on ateismissa. ja rationalismissa Teol. tri Eskolan kirja: "Ateistit alttarilla" (Perusta) hyvin selvittää ongelmia jota se synnyttää teologiassa, jonka pitäisi olla oppia Jumalasta ...Liberaaliteologian ennakko-oletukset kieltävät keskeiset opit kristinuskosta ja rakentuvat ateismin ja rationalismin pohjalle. Siinä ei uskota yliluonnolliseen, ei ihmeisiin ja äärimuododossaan se johtaa Jumala on kuollut teologiaan, uskoon jumalan olemattomuuteen. Tätä kutsutaan ns tieteelliseksi teologiaksi. Tämä ei tee oikeutta Raamatulle joka erittäin hyvin perusteltu totuudenmukainen kirja historian, arkeologian, eskatologian ja kokemuksen valossa. Voisi sanoa näinkin Sanan valossa että pohjimmiltaan liberaaliteologia nousee vanhasta käärmeen / saatanan petoksesta, paratiisissa jonka lähteenä on "Onko jumala todella sanonut" epäily ja epäusko, joka johti luopumukseen ja syntiinlankeemukseen ... tällainen teologia avaa ovet kaikenlaisille harhaopeille ja tuhoaa lopulta kirkon sisältäpäin... Tämän vuoksi on vaikea uskoa että Helsingin teologinen tiedekunta pystyy vastaamaan islamin haasteeseen oikella kriittisellä tavalla. Liberaaliteologia kieltää samat asiat kuin islamkin kuten Jumalan kolmiyhteisyys, Jeesuksen jumaluus, sovitus ristillä, Raamatun arvovalta ja pelastus armosta….
Lääkkeenä on meille kaikille paluu takaisin Raamattuun ja uskonpuhdistaja Lutherin periaatteeseen että kaikki opit ja opettajat tulee tutkia Jumalan Sanalla , ja Raamatun tulee olla ylin auktoriteetti opille ja elämälle kirkossa. Rukoilkaamme herätystä ja uskonpuhdistusta kirkoissa palata alkulähteille!

Pekka J. Mäkinen

Tapio Syrjätie Juuri näin. Kriitikot, kuten Kai Niemeläinen täällä', nyt joutuvat häpeään. Raamatussa ei ole ainuttakaan virhettä ja monet sen ennustukset ovat toteutumassa silmiemme edessä. Kyse on siitä otammeko Jumalan vakavasti vai haluammeko olla oma herramme jossa kiellämme rajallisuutemme ja teemme itsestämme Jumalan.

Tulevaisuudessa Raamatun mukaan ihmiset kuumuudesta korventuvat. Tätä aikaa juuri nyt elämme. Ja todennäköisesti tämä on vasta alkusoittoa.

Israelin muutto takaisin omaan maahansa ja joutuminen naapureiden vihan kohteeksi on myös meidän aikanamme toteutunut ennustus.

Käteen otettava siru on mitä ilmeisemmin se ilmestyskirjan merkki joka tullaan vielä antikristuksen määräyksestä laittamaan jokaiseen ihmiseen jota ilman kukaan ei voi ostaa eikä myydä. Kyse on siis pedon merkistä jota kenenkään ei tulisi ottaa.

Eufratin kuivuminen on myös ennustettu ja sekin tapahtuu parhaillaan.

Punaisen meren kahtia jakautumisesta on myös todisteita. Siinä kohtaa meren pohjassa missä meren on oletettu palautuvan egyptiläisten päälle ja hukuttavan heidät, on meren pohjasta löydetty suuren armejan jäänteet ja juuri sen aikasten sotavaunujen sekä myös luurankojen jäänteitä joita siellä meren pohjassa ei voisi mitenkään olla muutoin tässä määrin.

Jeesuksen käärinliina on myös todettu aidoksi. Siitä on jopa aivan viimeaikoina tehty ihmisen muotoinen eräänlainen "kipsijäljennös" kaiken sen tutkimustiedon pohjalta mitä tieteellisissä tutkimuksessa on - jopa kolmiulotteisena - saatu. Vaikka aika ajoin esiintyy kriittisiä kirjoituksia ne on aina ammuttu alas täysin perusteettomina ja tarkoitushakuisena. Ts tartutaan jonkin oletettuun oljenkorteen joka tekisi liinan aitoudesta epävarman, mutta ei nähdä norsua kirkkaassa päivänvaliossa eli sitä valtavaa todistusaineistoa joka on jo tästä ns. Torinon käärinliinasta olemassa. Hiljattain joku tekniikan lehti esitteli erään kriitikon väitteitä jonka esim. dosentti Juha Hiltunen osoitti välittömästä täysin perättömäksi mielikuvituksen tuotteeksi. Juha Hiltunen on maamme parhaita käärinliinatutkijoita, joka on tehnyt aiheesta myös kirjan.

Todisteita Lisää voi kuka tahansa löytää jos vain haluaa. Mutta kun ei aina haluta ja se tässä perusongelma onkin, eli ihminen itse.

Marina Äimä

Onko meillä yliopistossa jo vastaavasti juutalaisuuden ja suurien idän uskontojen tutkimusta ? Jos on, niin tässä on täydennys olemassa olevaan konseptiin, mutta mielestäni islamia ei pidä jättää ainoaksi tutkimuskohteeksi, eikä kysymys voi olla po opin tunnustuksellisesta opetuksesta. Teologisen tutkimuksen osuus koko yliopisto-opetuksessa olisi harkittava - tällainen yksittäinen lehtori, joka vielä edustaa ilmeisesti yhtä osaa islamilaisesta ajattelusta ei kokonaisvaltaisella tavalla auta meitä ymmärtämään islamia ja sen opetuksia, jos se nyt on koko opetuksen tarkoitus.

Tuija Ruotsalainen

Haluatteko te oikeasti sharia lain Suomeen??? Virka on päänavaus sen voimaan tulolle. Ei sitä väkisin tuoda vaan hivuttamalla. Katsokaa Ranskaa, Ruotsia, Englantia ja Hollantia. Siellä sharialaki toimii kaupunginosissa niin että oman maan kansalaiset ovat paenneet. Järkyttävää. Nyt vielä voisi vastustaa mutta kansa näyttää olevan todella välinpitämätöntä tai sitten totaalisen imbesilliä. Ei voi muuten käsittää. Herätkää pahvit.

Jouko Kauppinen

Kansa ei tunnu tietävän sitä mitä sharialaki toisi tullessaan, naisten pitäisi pukeutua niin kuin muslimimaissa tehdään, olisi turha enää puhua tasa arvosta, koska heillä ei olisi mitään oikeuksia vaan miehet määräisivät heidän puolestaan kaiken. On ihme että naiset eivät herää.

Nyt on 1,3 % muslimeita mutta kun suomalaisten kanta asukkaiden syntyvyys vähenee ja taas maahan muuttajat lisääntyvät huomattavasti nopeammin, mitä sitten on tilanne muutaman vuosikymmenen kuluttua, kun siihen lisätään vielä tulevat pakolaiset.

Vihervasemmisto tuntuu olevan hyvin suosiollinen tällaiselle kehitykselle.

Tapio Syrjätie

Pukki kaalimaan vartijana... Tyhmä päätös. Jos tuntee islamin käytäntöjä ja oppeja niin Helsingin tiedekunnan päättäjien pitäisi paremmin ymmärtää että muslitaustaiset tutkijat eivät voi aidon kriittisesti tutkia Koraania vaan ainoastaan kritisoida Raamattua, kristinuskoa ja muita uskontoja. Mitään historialliskriittistä tutkimusta ei siis ole tulossa koskien islamia itseään vaan käännytystä islamin uskoon ja hyväksymään sharia laki Suomessa.