Perjantai 24.5.2019

Pekka Puska vaatii uimarannoille tupakointikieltoa – ”4 miljardia tumppia”

Luotu: 
23.7.2018 12:23
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Kansanedustaja ja pitkän linjan terveysvaikuttaja Pekka Puska (kesk.) vaatii Suomen uimarantoja savuttomiksi. Hän huomauttaa, että tällainen ehdotus sisältyy jo tuoreeseen raporttiin.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti viime kesänä työryhmän pohtimaan, miten tupakointi saadaan Suomessa loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Työryhmän toimikausi päättyi toukokuun lopussa, jolloin mietintö luovutettiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

– Pidän kiinnostavana esimerkiksi työryhmän ehdotusta tehostaa tupakkatuotteiden, kuten nuuskan, käytön ehkäisyä nuorisotyön ja nuorten harrastustoiminnan parissa. Myös työpaikkojen ja työterveyshuollon roolin vahvistaminen tupakoinnin lopettamisen tukena on tärkeä avaus, ministeri sanoi tuolloin tiedotteessa.

Työryhmä esittää muutoksia muun muassa lainsäädäntöön ja verotukseen, savuttomien ympäristöjen laajentamiseen ja esittää tupakointikieltoja muun muassa leikkipuistoihin, bussipysäkeille, taksitolpille ja uimarannoille. Työryhmän mielestä ikärajoja tulisi nostaa. Toimenpiteet toteutettaisiin ensi vaalikauden alussa.

Puskan mukaan savuttomien ympäristöjen laajentaminen oli yleisimpiä ryhmälle esitettyjä toiveita.

–Tässä suhteessa tulivat esille erityisesti parveketupakointi, bussipysäkit, lasten leikkipuistot sekä uimarannat. Näiden kohdalla nousi tupakansavulta suojelemisen ohella esille tupakantumppien muodostama ympäristöongelma. Suomessa tulee tupakantumppeja vuosittain noin 4 miljardia. Niistä huomattava osa päätyy luontoon sisältäen sekä muovia että erilaisia myrkkyjä, Puska sanoo tiedotteessa.

Puska huomauttaa, että uimarannoilla tupakointiekiellolla suojeltaisiin niin lapsia kuin vesiympäristöä.

– Viranomaissäädöksiä varten voidaan tehdä rajauksia uimarantojen luokittelun perusteella. Viranomaisten valvomia uimarantoja lienee vajaa 2000, joista EU-säädösten mukaisia on noin 300, Puska pohtii.

–Nykyisenä hyvänä uimarantakesänä on hyvä kiinnittää asiaan huomiota, ja jatkossa tehdä asiassa päätöksiä niin kunnallisella tasolla kuin myöhemmin lainsäädännössä. Tällaiset päätökset ovat hyvää ympäristönsuojelua ja vievät osaltaan myös savuttomuutta eteenpäin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Markula

Piipunpolttaja saa vapautuksen, koska se ei roskaa.. ikävä kyllä, tuo vetoomus menee roskiin... kun tahdotaan kansan hermostuvan, siltä viedään kahvit, tupakat, ja alennetaan viinan hintaa... :-) selvää haitan tekoa ilmassa, tekopyhillä asenteilla koristettuna.

Kaarina Leinonen

Eikös Suomen kansa saa nauttia edes kesälomallaan rasvaa, tupakkia ja viinaa hohhoijaa!Pekka Paskalla taitaa olla jo seuraavat eduskuntavaalit mielessä, hänen käsityksensä elämästä näyttää olevan "iloton elämä", kuka sellaista jaksaa ja onko hän "polliisi" joka kieltää olemasta edes joskus onnellinen, ikävä ihminen!

Teppo Syvärilä

"Pidän kiinnostavana esimerkiksi työryhmän ehdotusta tehostaa tupakkatuotteiden, kuten nuuskan, käytön ehkäisyä nuorisotyön ja nuorten harrastustoiminnan parissa. Myös työpaikkojen ja työterveyshuollon roolin vahvistaminen tupakoinnin lopettamisen tukena on tärkeä avaus, ministeri sanoi tuolloin tiedotteessa."

Eihän noi saa edes laitonta nuukakauppaa kuriin. Verolle nuuska ja laillisesti myytiin. Tehokkain keino ehkäistä haittoja.

Erkki Siponen

Tumppien heittelemisestä luontoon rikesakko. Kyllä autoilijoillekin mätkäistään rikesakko väärin pysäköinnistä. Miksi näitä tupakoitsijoita paapotaan, vaikka he roskaavat luontoa ja heittelevät tumppeja ja sotkevat ympäristöä. Samansuuntainen rikesakko tästä sotkemisesta niin eiköhän ala paikat siistiytyä.