Torstai 23.5.2019

Free-lähettien tuntipalkka laskee – nyt kommentoi Foodora: ”Uusi malli on reilu ja läpinäkyvä”

  • Kuva: Alma Media arkisto / Kimmo Haapala
    Kuva

Ruokalähettipalvelu Foodoran päätös muuttaa lähettiensä palkkausta kuohuttaa. Foodoran Managing Director kommentoi päätöstä Kauppalehdelle.

Foodora on muuttanut lähettiensä palkkausta niin, että lähettien palkka laskee arkisin 8 eurosta 7 euroon ja viikonloppuisin 11 eurosta 9 euroon tunnilta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Foodoralla on työsuhteisia ja freelance-pohjalta työtä tekeviä lähettejä. Nyt tehdyt muutokset koskevat jälkimmäisiä. Foodora korottaa samaan aikaan freelance-lähettiensä provisiopalkkausta. Yhtiö ei kommentoi, minkä suuruuksia korotukset ovat.

Turun Sanomien haastatteleman lähetin mukaan palkanalennus tekee hänen kuukausituloihinsa noin 160 euron loven. Normaalisti lähetti sanoo ansaitsevansa sadan työtunnin kuukaudessa verojen jälkeen noin 1200–1500 euroa.

Foodoran Managing Director Carl Tengberg sanoo, että palkkausehtojen muutos voi mahdollistaa läheteille kuitenkin nykyistä paremmat ansiot.

–Työskentelemme ylpeydellä eritaustaisten lähettikumppaniemme kanssa – lähtien innokkaista pyöräilijöistä osa-aikaisiin opiskelijoihin ja kokoaikaisiin yrittäjiin. Tavoitellessamme parasta mahdollista asiakas- ja lähettikumppanikokemusta pyrimme lisäämään joustavuutta ja samalla luomaan palkkausmallin, joka on sekä reilu että läpinäkyvä kaikille kumppaneillemme. Uusi malli mahdollistaa nämä tavoitteet. Uskomme myös, että pitkällä tähtäimellä muutos tarjoaa kattavampia ansaintamahdollisuuksia lähettikumppaneillemme, Tengberg kirjoittaa sähköpostissaan Kauppalehdelle.

Muutokset astuvat voimaan syyskuussa. Yhtiön läheteille on lähetetty uudet palkkausehdot, jotka pitää hyväksyä kahden viikon aikana. Muussa tapauksessa lähetti menettää paikkansa palvelussa.

Turun Sanomien haastatteleman Palvelualan ammattiliitto PAMin lakimiehen Karoliina Huovilan mukaan yksipuolinen palkanalennus edellyttäisi taloudellisten tai tuotannollisten irtisanomisperusteiden olemassaoloa. PAMin lakimiehen mukaan Foodoran freelance-lähettiensä kanssa tekemät sopimukset myös muistuttavat työsopimuksia.

Foodoran Tengberg korostaa, että työehtojen muutos koskee lähettejä, joilla ei ole työsopimusta yhtiön kanssa.

–Muutoksen kohteena olevat sopimukset eivät ole työsopimuksia. Työsuhteisia lähettejä nämä muutokset eivät koske, Tengberg kirjoittaa.

Lue myös: Allekirjoitus tai irtisanominen – TS: Foodora vaatii lähettejä hyväksymään palkanalennuksen

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit